Ο Άγιος Νικόλαος αποχαιρετά τον Ιεροψάλτη του Λαού – Διαιωνίζουν τη μνήμη του

0
Ο Θεόφιλος Παπαηλίας σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

NEA YOΡΚΗ. Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 θα λάβει χώρα η κηδεία του «Ιεροψάλτη του λαού» Θεόφιλο Παπαηλία. Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί και συγκεκριμένα στις 9.30 π.μ. στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ στη διεύθυνση 196-10 Northern Blvd, Flushing New York όπου για τέσσερις περίπου δεκαετίες υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση το αναλόγιό του.

Τόσο η Ακολουθία, όσο και ο ενταφιασμός του θα γίνουν σε κλειστό οικογενειακό περιβάλλον, λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τις συναθροίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η είδηση για τον θάνατό του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν από μόνα τους.

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας.

Ο γιος του Ηλίας Παπαηλίας, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη των ομογενών και συνάμα τη λύπη του που δεν θα μπορέσουν την ερχόμενη Τρίτη να είναι δίπλα τους και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

«Η αγάπη τους μας δίνει κουράγιο και το έναυσμα να διαιωνίσουμε τη μνήμη του. Καλούμε τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων να προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ», επεσήμανε ο κ. Παπαηλίας.

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου (18 Απριλίου 2020) ηττήθηκε από τον κορωνοϊό.

Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1940 στα Καρδάμαινα της Κω. Οι αείμνηστοι γονείς του Ηλίας Παπαηλίας και Κυριακή το γένος Μηνά, έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Ιωάννη (αείμνηστο) την Άννα, τον Θεόφιλο, τον Πασχάλη και τον Παναγιώτη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Μετά την αφυπηρέτησή του από το Ιππικό του Ελληνικού Στρατού με τον βαθμό του λοχία, έλαβε φύλλο πορείας, παράτησε τα Καρδάμαινα και το νησί και έγινε ναύτης.  Το 1965, σε ένα από τα υπερατλαντικά του ταξίδια αποφάσισε να παρατήσει το καράβι και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

Ερχόμενος εδώ ασχολήθηκε με το επάγγελμα του υποδηματοποιού και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του κατάστημα  στο Τζάκσον Χάιτς, πλησίον της ιστορικής κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το οποίο αποτελούσε προορισμό για τους ομογενείς και συνάμα το στέκι στο οποίο συναντιούνταν συχνά και έκαναν διάφορες συζητήσεις.

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας, λοχία του Ιππικού του Ελληνικού Στρατού. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Μετά από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 1980, όταν πλέον είχε αγοράσει το δικό του σπίτι πλησίον του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, αποφάσισε να μεταφέρει και το υποδηματοποιείο το οποίο είχε την ίδια περίπου απόσταση από το σπίτι και από το αναλόγιο και να το ονομάσει «Philip’s Shoe Repair» .

Στα μέσα δεκαετίας του ‘90 αποφάσισε να κλείσει την επιχείρησή του και να αφιερώσει όλο του το είναι στην ψαλτική τέχνη.

Όντας κάτοικος Αστόριας γνώρισε την δεύτερης γενιάς Ελληνίδα, Γιαννούλα Βούλγαρη, την ερωτεύτηκε και στις 23 Ιουλίου 1967 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιστορικό ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα την Βασιλική, την Κυριακή και τον Ηλία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Και τα τρία παιδιά μεγάλωσαν στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Νικολάου και μάλιστα αποφοίτησαν από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

Ο Θεόφιλος και η Γιαννούλα επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Τους παρείχαν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια και χάρισαν στην κοινωνία μία δασκάλα, μια λογοθεραπεύτρια και έναν οικονομολόγο.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα και μετά από λίγα χρόνια για να βαφτίσουν τα παιδιά τους.

Η Βασιλική είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Καρανικόλα και έχουν δύο αγόρια, τον Θεόδωρο και τον Θεόφιλο. Η Κυριακή είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σπυρίδη και έχουν δύο παιδιά, τον Σπύρο και την Ιωάννα, ενώ ο Ηλίας είναι παντρεμένος με την Χριστίνα, το γένος Μπούρα με την οποία έφεραν στον Κόσμο δύο κορίτσια την Ευαγγελία και την Ιωάννα.

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας, με την τούρτα των 80ών γενεθλίων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.