Νίκες και ήττες των Ελληνοαμερικανών στη Νέα Υόρκη, Νέα Ιερσέη, Κονέκτικατ και Ιλινόις

0
192
Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο του Κουίνς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2022 εμπεριείχαν πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις σχετικά με την ισχύ της ομογένειας όχι μόνο σε ομοσπονδιακό, αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο.

Οι ομογενείς και φιλέλληνες ομοσπονδιακοί βουλευτές και γερουσιαστές επανεκλέχτηκαν με εξαίρεση την Κάρολιν Μαλόνι που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», δεν κατάφερε να κερδίσει στις προκριματικές εκλογές.

Ο μέχρι πρότινος ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδας Τσάρλι Κριστ διεκδίκηση ανεπιτυχών την εκ νέου εκλογή του ως κυβερνήτη της Φλόριδας με συνέπεια να μειωθεί κατά δύο μονάδες ο αριθμός των Ελλήνων και φιλελλήνων στο Κογκρέσο.

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο του Κουίνς.

O Άλεξ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos) διεκδίκησε την εκλογή του ως ομοσπονδιακού βουλευτή της 4ης περιφέρειας του Όρεγκον και ηττήθηκε με μικρή διαφορά από την Val Hoyle, η οποία πολιτεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το νεαρό της ηλικίας του και κυρίως το γεγονός ότι κέρδισε τα 43% των ψήφων είναι άκρως ενθαρρυντικό και θα δώσει το έναυσμα στον Άλεξ στις επερχόμενες εκλογές να εισέλθει εν νέου στον πολιτικό στίβο.

Στο Ιλινόις

Αξιοσημείωτη είναι η εκλογή του Αλέξη Γιαννούλια (Alexi Giannoulias) ως Secretary of State ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόις ήταν ένας από τους Ελληνοαμερικανούς που εκλέχτηκαν. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά και από τις αρχές του νέου έτους θα αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της πολιτείας του Ιλινόις (Secretary of State).

Η Μαρία Πάππας.

Η Μαρία Πάππας κατάφερε να επανεκλεγεί ως ταμίας της Κομητείας Κουκ, ενώ η Μαριάννα Σπυροπούλου κατάφερε να επανεκλεγεί ως επίτροπος στην Υπηρεσία ‘Υδρευσης της Κομητείας Κουκ   

Νέα Υόρκη

Η ισχύς της ομογένειας στην πολιτειακή βουλή και γερουσία της Νέας Υόρκης παρέμεινε σταθερή και απαράλλακτη.

Πολιτειακή Βουλή

Ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης διεκδίκησε χωρίς αντίπαλο την επανεκλογή του με το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην 64η περιφέρεια και επανεκλέχτηκε θριαμβευτικά.  

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο του Κουίνς.

Πολιτειακή Γερουσία

Ο ομογενής Στέφανος Φόρτε, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την 11η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης αναμετρήθηκε με την 83χρονη Τόμπι – Ανν Σταβίνσκι  μια από τις μακροβιότερες γυναίκες πολιτικούς της Νέας Υόρκης και έχασε με διαφορά 7.348 ψήφους.

Ο Μιχάλης Γιάνναρης επανεκλέχτηκε χωρίς αντίπαλο στην 12η εκλογική περιφέρεια.   

Ο ομογενής Ανδρέας Γουνάρδης αναμετρήθηκε με τον Ρεπουμπλικανό Μπράιαν Φοξ και επανεκλέχτηκε θριαμβευτικά (77.2% των ψήφων) στην 35η περιφέρεια του Μπρούκλιν.

Ο υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής Στέφανος Φόρτε, ενώ συνομιλεί με τους γονείς των μαθητών του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, στην Αγία Αικατερίνη.

Ο ομογενής James G. Skoufis αναμετρήθηκε με την υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόρι Χούλι (Dorey Houle) και επικράτησε με 1,180 ψήφους (48.95% έναντι 47.76%) και εάν τα δεδομένα δεν αλλάξουν με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα κερδίσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την 42ης Περιφέρεια στην πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης.

Ο Τζέιμς Σκουφής διετέλεσε για έξι συναπτά έτη πολιτειακός βουλευτής και από το 2018 μέχρι και σήμερα επανεκλέγεται ως πολιτειακός γερουσιαστής.

Κονέκτικατ

H ομογενής πολιτειακή βουλευτής του Κονέκτικατ Nicole Klarides-Ditria επανεκλέχτηκε χωρίς αντίπαλο.

Νέα Ιερσέη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι εκλογές και για το δημοτικό συμβούλιο του Ρίτζφιλντ της Νέας Ιερσέης στο οποίο εκλέγονταν με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος ο ομογενής Δημήτριος (Τζέιμς) Β. Κοντολιός.

Ο Νίκος Πουλής, αριστερά και ο Δημήτριος Κοντολιός, πρόεδρος των Ην ωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ομογενής Θεόδωρος Χριστόλιας συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αναμετρήθηκε με τον ομογενή Δημήτριο Κοντολιό, τον Javier Acosta και τον Hugo Jimenez. Οι ψηφοφόροι έπρεπε να επιλέξουν τους δύο από τους τέσσερις και εάν είχε μεγαλύτερη υποστήριξη ο Θεόδωρος Χριστόλιας θα έγραφαν ιστορία καθώς και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλεως θα ήταν και οι δύο Ελληνοαμερικανοί.

Την πρώτη θέση στην ψηφοφορία κατέκτησε ο Δημήτριος Κοντολιός με 1228 ψήφους (26.01%), την δεύτερη ο Hugo Jimenez με 1,225 (25.95%) οι οποίοι και εκλέγονται, ενώ ακολουθούν ο Θεόδωρος Χριστόλιας  με 1,136 ψήφους (24.06%) και ο Javier Acosta με 1,132 ψήφους (23.98%).

Ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ Μιχάλης Ταννούσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι «Αναμνήσεις» συγχαίρουν τόσο τους νικητές, όσο και τους ηττημένους.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των ηττημένων κατέχει ο 24χρονος Στέφανος Φόρτε, ο οποίος πολιτεύτηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ήρθε πολύ κοντά στη νίκη και οι Αμοργιανοί και οι ομογενείς που στήριξαν την προεκλογική εκστρατεία πιστεύουν ότι η ήττα θα αποτελέσει την αφετηρία της νίκης στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.