Τζο Μπάιντεν: Νίκη για τη Δημοκρατία, αλλά η απογοήτευση των πολιτών παραμένει

0
28
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών ήταν καλή για τη Δημοκρατία ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν πως η απογοήτευση στην αμερικανική κοινωνία παραμένει, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν προς τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Όπως σημείωσε ο Μπάιντεν, μπορεί να μην υπάρχει ακόμα τελικό αποτέλεσμα και η μάχη για τα δύο σώματα του Κογκρέσου να συνεχίζεται, ωστόσο «το  τεράστιο κόκκινο κύμα δεν έλαβε χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τζο Μπαίντεν ανέφερε πως οι ψηφοφόροι μίλησαν ξεκάθαρα για τις ανησυχίες τους, μεταξύ των οποίων ο υψηλός πληθωρισμός, στέλνοντας ωστόσο μήνυμα πως  θέλουν να «διατηρήσουν τη Δημοκρατία μας». Δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φορολογίας. Όπως ανέφερε πρέπει να εξεταστούν οι φορολογικές μειώσεις για τους εργαζόμενους και να φορολογηθούν οι πιο πλούσιοι και οι μεγάλες εταιρείες που δεν πληρώνουν σήμερα το παραμικρό σε φόρους.

Αναφορικά με το ζήτημα των αμβλώσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στις προσπάθειες να περάσει μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως σκοπεύει να καλέσει τους ηγέτες και των δύο κομμάτων στον Λευκό Οίκο για να συζητήσει το πώς μπορούν να συνεργαστούν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024, ανέφερε πως θα ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο θα συζητήσει με την οικογένειά του και θα αποφασίσει στις αρχές του 2023. Παράλληλα, τόνισε ότι, εάν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κατέβει εκ νέου υποψήφιος, θα πρέπει να διασφαλιστεί, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ότι δεν θα επανέλθει στην εξουσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Χερσώνα και την απόφαση απόσυρσης των Ρώσων, δήλωσε πως «η αποχώρηση της Ρωσίας δείχνει ότι έχουν πραγματικά προβλήματα».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να συνεχίσουν τη διακομματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Με βάση τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται πως θα καταλάβουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πετύχουν το «κόκκινο κύμα» που επιθυμούσαν. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να κατάφεραν να κρατήσουν δυνάμεις, παρά την δυσαρέσκεια που προκαλεί στους πολίτες η ακρίβεια.

Όσον αφορά τη Γερουσία, η μάχη για την πλειοψηφία παραμένει απρόβλεπτη, με την κρίσιμη έδρα της πολιτείας της Τζόρτζια να κρίνεται τελικά σε επαναληπτικές εκλογές τον Δεκέμβριο, ενώ συνεχίζεται η μάχη των δύο κομμάτων για τις έδρες σε Αριζόνα και Νεβάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.