ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η συνεργασία των τριών τελευταίων ετών των όμορων ιστορικών κοινοτήτων της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς επισφραγίστηκε με την δωρεά δέκα χιλιάδων δολαρίων από την Μεταμόρφωση καθώς και την δωρεά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας.

Τις δωρεές παρέδωσαν ο πρόεδρος της Μεταμορφώσεως Δρα. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και η πρόεδρος της Αδελφότητας Ελένη Κατέχη, στον πρόεδρο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένη Φώτη Γερασόπουλο και την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Ελένη Λώλη, αντίστοιχα, μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Αρτοκλασίας που τελέστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 5 Αυγούστου 2020, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς προεξέρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα.

Η πυρκαγιά, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής, 19 Μαϊου 2017 και προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές και από την Κυριακή, 21 Μαϊου 2017 μέχρι και σήμερα η κοινότητα του Τζάκσον Χάιτς περιβάλει με αγάπη τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας και τους παρέχει την δυνατότητα να τελούν στο ναό τους τα μυστήρια.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία και όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο πρόεδρος, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης υπολογίζεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου 2020.

Τόσο οι ιερατικοί προϊστάμενοι της κοινότητας της Μεταμορφώσεως, π. Χρυσόστομος Πάνος και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, όσο και οι πρόεδροι Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και Φώτιος Γερασόπουλος, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην νέα εποχή που εισήλθε η συνεργασία των όμορων κοινοτήτων και τόνισαν ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Σε πρώτο πλάνο ο Αερχιεπίσκοπος ενώ προσφέρει τον άρτο και ο αγιογράφος Μιλτιάδης Αφεντούλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα δέκα χιλιάδες δολάρια θα διατεθούν για την συνέχιση των έργων για την ανακαίνιση του ναού και για την εικονογραφία του, ενώ η δωρεά της Φιλοπτώχου θα διατεθεί για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου.

Καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση της συνεργασίας έπαιξαν οι ιερατικοί προϊστάμενοι, π. Χρυσόστομος Πάνος και π. Γεδεών Βαρυτίμου που διορίστηκαν προ ενός έτους και προ πέντε μηνών, αντίστοιχα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τις ηγεσίες των κοινοτήτων και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που στον σολέα εισήλθαν τέσσερα διαφορετικά συμβούλια. Και χαριτολογώντας επεσήμανε τόσοι πολλοί έρχονται στον Αρχιεπίσκοπο όταν υπάρχουν προβλήματα

«Είναι δυο κοινότητες που, πραγματικά, είναι αγαπημένες και ενωμένες. Η μια υποστηρίζει την άλλη. Πάντοτε να δίνουμε αυτήν την ωραία εικόνα. Την εικόνα του ενός να στηρίζει τον άλλον. Με ό,τι μπορεί. Η ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου είχε διαθέσιμο τον Ιερό Ναό. Η Κορώνα μπορούσε να προσφέρει κάτι άλλο, το προσέφερε. Αυτό είναι εκκλησία, αυτό είναι οικογένεια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στο κέντρο διακρίνονται ο πρόεδρος των γίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσοςν Χάιτς Φώτης Γερασόπουλος, αριστερά, ο ιερατικός προϊστάμενος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, π. Χρυσόστομος Πάνος και ο πρόεδρος της Κορώνας. Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά σε πρώτο πλάνο ο π. Χρυσόστομος Πάνος, ο αρχιδιάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης οι ιεροψάλτες και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά ο πρόεδρος Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και τα άλλα στελέχη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο φωτορεπόρτερ της ομογένειας Δημήτρης Πανάγος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με κατάνυξη τον αρχιερατικό εσπερινό προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον αρχιερατικό Εσπερινό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια:
  Αυτό το είχα προβλέψει πρίν από πολλά χρόνια
  και είχα πει στον Ιάκωβο σε συνάντησή μας στην
  Αρχιεπισκοπή , να μην δίνει άδειες να χτίζονται άλλες εκκλησίες και μου λέγει, γιατί παιδί μου;
  ( τότε ακόμη ήμουν παιδί) και του απήντησα , για
  να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτές που έχουμε
  και συμφώνησε μαζί μου.
  Η συνεργασία αυτή γίνεται γι’αυτό που έλεγαν οι
  Αρχαίοι: “ Ανάγκας και Θεοί πείθονται” γι’αυτό
  και πρέπει να γίνει σε γερά θεμέλια και δεν πρέπει
  να βασίζεται στα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά σου , αλλά στην διάσωση της πίστης και
  των πιστών και κυρίως των νέων.
  Η συνεργασία πλέον είναι μονόδρομος για την
  διάσωση της Ελληνοορθοδόξου ομογένειας. Αυτό που ακούστηκε ότι πάει να γίνει στο Μανχάτταν ,
  να κλείσει κάποια Εκκλησία για να πουληθούν τα περιουσιακά της στοιχεία είναι φοβερό , είναι
  απαράδεκτο, αυτά είναι μνημεία που θα μαρτυρούν ανά τους αιώνες το πέρασμα του
  Ορθόδοξου Έλληνα που μεγαλούργησε σε τούτη
  την φιλόξενη χώρα. Αντί για πούλημα η απάντηση είναι συνεργασία και ας λειτουργιούνται κατά
  ανάλογα διαστήματα και πάντα στη χάρη τους.
  Η άλλη λύση ένας πα ομογενειακός λογαριασμός
  πολλών εκατομμυρίων για την συντήρηση των ναών που δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν.
  Θεέ μου Χριστέ και Παναγιά μου να σημαδεύετε
  αυτούς που αγγίζουν χρήματα που προορίζονται
  γι’αυτόν τον σκοπό.
  Άνθρωπε, άνθρωπε, απλέ, πολιτικέ η κληρικέ,
  μπροστά σου είναι ο λάκος σου , δεν τον βλέπεις;.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.