«Να συναναστηθούμε μαζί Του», λέει στο Αναστάσιμο μήνυμά του ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος

1
273
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Χθες, συσταυρωθήκαμε με τον Χριστό και σήμερα συνεγειρόμεθα. Συνανασταινόμαστε. Αυτή είναι αδελφοί μου η αλήθεια της ζωής αυτής. Ο Σταυρός και η Ανάσταση. Ο Γολγοθάς και το κενό μνημείο», λέει στο Αναστάσιμο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος.

Ο κ. Ευάγγελος αναφέρεται στην πανδημία του κορωνοϊού και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτές τις ημέρες βιώνουμε όλοι μας μια καινούρια πραγματικότητα, που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για την ανθρωπότητα, ούτε για τους πιστούς μας. Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητά μας, μας περιόρισε, μας έδειξε την αδυναμία του ανθρωπίνου γένους, την μικρότητά μας και συνάμα την ανικανότητα των ισχυρών της γης και των διανοουμένων να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο μικροσκοπικό εχθρό».

«Χιλιάδες συνάνθρωποί μας προσβλήθηκαν από τον ιο και από αυτούς πολλοί έχασαν την ζωή τους. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν από τις Αρχές και οι αγαπημένες μας Εκκλησίες σταμάτησαν να δέχονται τους πιστούς εν σώματι. Όμως η Εκκλησία μας δεν θα σταματήσει ποτέ να λειτουργεί και να διακονεί τον πιστό λαό Της», τόνισε ο κ. Ευάγγελος.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος, ο π. Αναστάσιος Μπουραντάς και ο Διάκων Φιλόθεος.

Το πλήρες κείμενο του Αναστάσιμου μηνύματος του κ. Ευαγγέλου έχει ως εξής:  

Προς τον ευλαβέστατον Ιερόν Κλήρον, τους Εντιμοτάτους Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τους Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, τους διδάσκοντας και διδασκομένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων, τις Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

«Χθες συνεθαπτόμην σοι, Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι· συνεσταυρούμην σοι χθες· αυτός με συνδόξασον, Σωτήρ, εν τη βασιλεία σου»

(Τροπάριον Κανόνος Αναστάσεως)

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με αυτά τα θεσπέσια λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που αποτυπώνονται και στον Αναστάσιμο Κανόνα, περιγράφεται χαρακτηριστικά το νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Χθες, Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός μας εισήλθε στον Θεοδόχο Τάφο και μαζί Του εισήλθαμε και εμείς, οι πιστοί και αφοσιωμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Άλλωστε, όλη την Μεγάλη εβδομάδα ακολουθήσαμε τον Κύριο σε όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα: από την Είσοδό Του στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, στην αγωνία της Γεσθημανής, στην Προδοσία, στην Σύλληψη, στα φρικτά βασανιστήρια και τα Θεία Πάθη, στην άνοδο στον Γολγοθά, κουβαλώντας τον βαρύ Σταυρό, στο Θεοδόχο Μνήμα και σήμερα καλούμαστε όλοι να συναναστηθούμε μαζί Του.

Ο μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και ο π. Αναστάσιος Μπουραντάς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα χορευτικά της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στην Μίντια Πενσιλβάνιας.

Χθες, συσταυρωθήκαμε με τον Χριστό και σήμερα συνεγειρόμεθα. Συνανασταινόμαστε. Αυτή είναι αδελφοί μου η αλήθεια της ζωής αυτής. Ο Σταυρός και η Ανάσταση. Ο Γολγοθάς και το κενό μνημείο. Αυτές τις ημέρες βιώνουμε όλοι μας μια καινούρια πραγματικότητα, που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για την ανθρωπότητα, ούτε για τους πιστούς μας. Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητά μας, μας περιόρισε, μας έδειξε την αδυναμία του ανθρωπίνου γένους, την μικρότητά μας και συνάμα την ανικανότητα των ισχυρών της γης και των διανοουμένων να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο μικροσκοπικό εχθρό.

Χιλιάδες συνάνθρωποί μας προσβλήθηκαν από τον ιο και από αυτούς πολλοί έχασαν την ζωή τους. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν από τις Αρχές και οι αγαπημένες μας Εκκλησίες σταμάτησαν να δέχονται τους πιστούς εν σώματι. Όμως η Εκκλησία μας δεν θα σταματήσει ποτέ να λειτουργεί και να διακονεί τον πιστό λαό Της.

Η Εκκλησία μας ποτέ δεν θα πάψει να μας μεταδίδει το μήνυμα της ελπίδας και της ελευθερίας που είναι ο Χριστός! Αυτό σημαίνει Ανάσταση. Η νίκη της ζωής επί του θανάτου και της φθοράς. Ο θάνατος και η φθορά εισήλθαν στην ζωή μας εξαιτίας των αμαρτιών μας. Οι αρρώστιες ήρθαν εξαιτίας των λαθών μας. Το κακό βασιλεύει εξαιτίας των επιλογών μας. Ο Χριστός μας όμως αναστήθηκε τότε, και ανασταίνεται σήμερα, και ανασταίνεται καθημερινά για να μας δείξει ότι Εκείνος είναι ο Βασιλεύς του κόσμου, Εκείνος διακυβερνά τα σύμπαντα και εμείς, όση δύναμη κοσμική και να έχουμε, δεν είμαστε τίποτε άλλο από διαχειριστές του πανέμορφου κόσμου που έπλασε ο Δημιουργός του Σύμπαντος, ο Θεός.

Επιπλέον, ως πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να σταυρώνουμε τον εαυτό μας καθημερινά, μιμούμενοι το παράδειγμα του Χριστού μας, και να μην ξεχνούμε να ανασταινόμαστε μαζί Του. Να σταυρώνουμε τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας, να μετανοούμε, και να σηκωνόμαστε από την πτώση και τον λήθαργο. Αυτή η συνανάσταση αγαπητοί μου θα έλθει σύντομα και για τον κόσμο μας, με την απαλλαγή μας από την μάστιγα της ασθενείας και την επιστροφή μας στην κανονικότητα της καθημερινότητας και του αγώνα της ζωής.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σήμερα που εορτάζουμε την Ανάσταση, ας προσευχηθούμε θερμά και πιστά, απ’ όπου και αν βρισκόμαστε, για την αποκατάσταση της ασφάλειας στον κόσμο μας. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για τις δωρεές του και ας λάβουμε ένα καλό μάθημα από την κατάσταση αυτή. Ας επιστρέψουμε στον Θεό και την Εκκλησία. Ας επιστρέψουμε όχι μόνο σωματικά αλλά ουσιαστικά. Με αφοσίωση, μετάνοια, ευχαριστία και αγάπη ο ένας για τον άλλον. Τότε και μόνο τότε θα εορτάσουμε αληθινή ανάσταση.

Αυτή την φετινή ιδιαίτερη Ανάσταση, χωρισμένοι σωματικά μεταξύ μας, εύχομαι σε όλους να νιώσουμε περισσότερο την παρουσία του Χριστού στην ζωή μας και η Ανάστασή Του να γίνει αφορμή να αναστηθούμε όλοι πνευματικά και σωματικά.

Σας εύχομαι υγεία και μακροημέρευση, σας εκφράζω την ειλικρινή μου αγάπη και σας διαβεβαιώνω όλους για τις προσευχές μου.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!

Μετά πατρικής αγάπης και αναστασίμων ευχών,

Ο Νέας Ιερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.