ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η διατήρηση των δεσμών με τη μυροβόλο Χίο, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και η διατήρηση των ελληνορθοδόξων παραδόσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκου προς τους συμπατριώτες του.

Η ομιλία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ανοικτής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Χιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» το βράδυ της Παρασκευής, 12 Ιουλίου 2019 στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Έλαβε επίσης χώρα λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του κ. Μάρκου και με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και ο κ. Μάρκος κάλεσε τους ομογενείς να περιβάλλουν με αγάπη το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Στη συγκέντρωση παρέστη και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνός, ο διάκων Απόστολος Λάρδας, ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Λούρος, ο ευεργέτες Στυλιανός Ζερβούδης, πρώην πρόεδροι της Χιακής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι όλων των χιακών σωματείων της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Μάρκος και ο κ. Βουρνούς λίγο πριν τη συνάντηση αντάλλαξαν χειραψίες με όλους τους παρισταμένους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μάρκος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη των συμπατριωτών του για τη Χίο και εστίασε την προσοχή του στο ρόλο της Ορθόδοξης πίστης και της ελληνικής γλώσσας στη διάπλαση του χαρακτήρα της νεότερης γενιάς.

Από αριστερά ο Μητροπολίτης Μάρκος, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός, ο δήμαρχος Χίου Μιχάλης Βουρνούς και ο π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Υπάρχουν νεότερες γενιές που δεν έχουν στενή επαφή στην Ελλάδα. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε καθιερώσει από το Δημοτικό Σχολείο μια και δυο ξένες γλώσσες. Θα ήθελα λοιπόν εδώ, εκτός από την επίσημη γλώσσα της χώρας, τα αγγλικά, να μαθαίνουν ως μια ακόμη γλώσσα, την ελληνική», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρκος.

Ο ομιλητής έκανε ειδική μνεία στην ταινία της Νίας Βαρντάλου «Γάμος αλλά ελληνικά» και τόνισε ότι τονίζει την αναγκαιότητα διατήρησης των παραδόσεων και των αρχών που με νύχια και δόντια προσπαθούν να διατηρήσουν και μεταλαμπαδεύσουν οι ομογενείς.

«Να είστε πάντα ενωμένοι σαν μια γροθιά, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Μάρκος και παρέδωσε στην Χιακή Ομοσπονδία την εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος

Από αριστερά διακρίνονται οι Ευάγγελος Καββάδας, π. Απόστολος Λάρδας, Κούλα Καλογερά, Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, Νικόλαος Μιχαλιός Μάρκος Μαρινάκης και Μανώλης Βουρνούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ο οποίος επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για τελευταία φορά με την ιδιότητά του ως δημάρχου επεσήμανε: «Αυτά τα πέντε χρόνια που είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος της Χίου, εδώ συνάντησα μια ακόμα Χίο, η οποία βοήθησε πραγματικά και εμπνέει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρέχουν οι Χιώτες στο νησί και τόνισε ότι με τη γενναιοδωρία τους έδωσαν το έναυσμα της προσφοράς και σε άλλους συμπατριώτες του.

Ο δήμαρχος Χίου δώρισε στον πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννη Κοντολιό μια μινιατούρα του πυργούσικου σπιτιού.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μητροπολίτη με τους ομογενείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός αναφέρθηκε στο έργο της Ομοσπονδίας και στον αγώνα που καταβάλλουν για πάνω από τέσσερις δεκαετίες για την καλλιέργεια και τη μεταλαμπάδευση των παραδόσεων.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.