ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αστόρια έχει την ικανότητα να αναδεικνύει ηγέτες, αλλά και να προσελκύει ηγέτες με την δυνατότητα να αναδειχτούν αργότερα» δήλωσε στις Αναμνήσεις ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος το μεσημέρι της Κυριακής, 14 Ιουλίου 2019, την ώρα που αποχωρούσε από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την μεγαλώνυμη κοινότητα για πρώτη φορά με τη νέα ιδιότητά του ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο και χοροστάτησε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του 40ήμερου μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Ασπασίας Ζαφεροπούλου, μητέρας του ιερατικού προϊσταμένου του ναού, π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου.

Ο ναός είχε πλημμυρίσει από ομογενείς όλων των ηλικιών. Αν και λόγω βλάβης του κλιματιστικού και λόγω των κεριών και των λαμπάδων όσο περνούσε η ώρα η ζέστη γινόταν όλο και πιο αφόρητη εν τούτοις ουδείς δε δυσανασχέτησε. Μάλιστα οι περισσότεροι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να συγχαρούν το νέο Αρχιεπίσκοπο και να τους ευχηθούν επιτυχίες.

Οι ομογενείς ενώ προσέρχονται χαρούμενοι για το αντίδωρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη Λειτουργία παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, οι ευεργέτες της Εκκλησίας και της Παιδείας Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Κϊτσιος, η υποδιευθύντρια του σχολείου Ελένη Καραγεωργίου, άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φίλοι και υποστηρικτές της κοινότητας και του σχολείου.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος καλωσόρισε τον κ. Ελπιδοφόρο γιατί βρέθηκε στο πλευρό του τη δύσκολη στιγμή για να τελέσει το 40ήμερο μνημόσυνο και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η επίσκεψή σας μας παρέχει την ευκαιρία να αναφωνήσουμε για μια ακόμη φορά «Αξιος» και αντήχησε ο ναός.

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των πιστών και υποσχέθηκε ότι μετά τις διακοπές θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βρεθούν και πάλι μαζί ούτως ώστε να έχουν περισσότεροι ομογενείς να λάβουν την ευλογία του.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με συγκίνηση τη Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η Αστόρια είναι στην καρδιά του Αρχιεπισκόπου», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος και το απέδωσε στον αέναο αγώνα της κοινότητας για την διατήρηση των παραδόσεων, των προηγμένων σχολείων, για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την ελληνική παιδεία με την ευρύτερη έννοια του όρου και τη μεταλαμπάδευση της πίστης μας.

Απευθυνόμενος στην αποδημία της Ασπασίας Παπαζαφειροπούλου ο κ., Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι «η μητέρα είναι στο θρόνο της καρδιάς μας» και ότι «όταν φεύγει η μητέρα μας φεύγει και ένα κομμάτι της ψυχής μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του και τόνισε ότι όσων χρόνων κι αν είσαι, όσο ισχυρός ή και αδύναμος είσαι όταν χάνεις τον πατέρα σου είσαι πάντα ορφανός».

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Νικόλαος Πάρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Όσο εμείς θα τους θυμούμαστε αυτοί δε πεθάνουν», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι ο Θεός δεν ξεχνάει κανέναν.

Ο κ. Ελπιδοφόρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Αστόρια βγάζει δυνατά παιδιά» και προέτρεψε τους ομογενείς να δώσουν το καλύτερό τους παιδί στην Εκκλησία να γίνουν ιερείς και αρχιερείς.

Στη λειτουργία συμμετείχαν και οι ιερείς, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και π. Νικόλαος Πάρος, οι οποίοι είναι γέννημα και θρέμμα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και οπ Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι «έτσι πρέπει να είναι οι κληρικοί σε όλη την Αμερική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ τελεί τα μνημόσυνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δηλώσεις στις Αναμνήσεις  

Απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με τις εντυπώσεις από την υποδοχή ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Η σημερινή μέρα μου θυμίζει την προηγούμενη Θεία Λειτουργία που τέλεσα εδώ σε τούτη την ωραία κοινότητα, η οποία αποτελεί υπόδειγμα για πολλές κοινότητες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από κάθε άποψη».

«Είμαι πολύ χαρούμενος, όπως είπα και στην ομιλία, διότι μεταξύ των άλλων αυτή η κοινότητα έχει δώσει πολλά στελέχη στην Εκκλησία μας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο οποίος με συνοδεύει σήμερα, αλλά και οι άλλοι αρχιερείς επιφανείς οι οποίοι αναδείχτηκαν και υπηρέτησαν αυτή την κοινότητα.

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Γιώργος Ανδριώτης, Ευστάθιος Βαλιώτης και Γιώργος Αγγελάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Αυτό μας λέει ότι η κοινότητα έχει μια ικανότητα να αναδεικνύει ηγέτες, αλλά και να προσελκύει ηγέτες με την δυνατότητα να αναδειχτούν αργότερα. Είμαι πολύ χαρούμενος από την υποδοχή και θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η Αστόρια είναι στην καρδιά του Αρχιεπισκόπου».

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, Δρ. Κωνσταντόνος Κούτρας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και Φώτιος Παπαμιχαήλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.