Μνημείο αφιερωμένο στους κοινούς αγώνες Ελλήνων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών στην Πελλάνα Λακωνίας

0
To Μνημείο που δημιούργησε ομογενής στην Πελλάνα Λακωνίας.

Ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής, το μνημείο HANZAC για τους Έλληνες στρατιώτες και τους Αυστραλούς -Νεοζηλανδούς βετεράνους (ANZAC) που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που δημιούργησε ο ομογενής Πίτερ Αδάμης, βετεράνος του στρατού της Αυστραλίας, στην γενέτειρά του, Πελλάνα της Λακωνίας. 

Το μνημείο HANZAC εγκαινιάστηκε επίσημα το 2017 από την ομογενή βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας, Μαρία Βαμβακινού, και έκτοτε εμπλουτίστηκε και ολοκληρώθηκε με τις συνεισφορές διαφόρων υποστηρικτών, στρατιωτικών και μη. Βρίσκεται απέναντι από το παλάτι της Ελένης και του Μενελάου, σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου, και τιμά τη μνήμη στρατιωτών από τρεις λαούς, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία. 

Στο μνημείο, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος»,  υπάρχουν πέντε κύκλοι, καθένας από τους οποίους συμβολίζει την αδελφοσύνη των ανθρώπων και την Ολυμπιακή ιδέα.  Ο πρώτος περιλαμβάνει ένα εκκλησάκι, σύμβολο της σύνδεσης με τον άγνωστο Θεό, και μια ελληνική σημαία, ενώ στον δεύτερο υπάρχει χάρτης του κόσμου όπου σημειώνονται οι θέσεις της ελληνικής Διασποράς, στον τρίτο μια ελιά και στον τέταρτο είναι ο χώρος των Ελλήνων και των ANZAC, της Μάχης της Ελλάδας και της Κρήτης, της παράνοιας του πολέμου και των θυσιών από τις τρεις χώρες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πέμπτος και τελευταίος κύκλος εμπεριέχει μικρότερους όπου βρίσκεται το μνημείο, με επιγραφές σε ελληνικά και αγγλικά, καθώς και μια συστάδα με δέντρα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Αδάμης στο «Νέο Κόσμο», ο σχεδιασμός του μνημείο στην Πελλάνα έγινε με βάση ελληνικούς και ANZAC συμβολισμούς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημαντική συμβολή εκπροσώπων της ομογένειας, οι οποίοι με τις δωρεές τους έκαναν πραγματικότητα την ανέγερση του μνημείου.

  • (Επιμέλεια/μετάφραση: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Neos Kosmos/κείμενο-φωτό Peter Adamis)
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.