ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μικρότερα των αναμενομένων ήταν τα καθαρά έσοδα του ενθρονιστηρίου γεύματος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου τα οποία προορίζονταν για το ταμείο της ανέγερσης του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέσω μιας ανακοίνωσης τύπου διεκυρίνισε ότι τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα $260.000 και ότι κατατέθηκαν ήδη στον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου.

To ενθρονιστήριο γεύμα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το απόγευμα Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μανχάταν και βάσει ενός πρόχειρου λογαριασμού που έγινε στηριζόμενοι στις χορηγίες και στα εισιτήρια της τάξεως των $250 που κατέβαλε κάθε συνδαιτυμόνας τα έσοδα υπολογίζονταν να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Τα έργα σταμάτησαν λόγω έλλειχης χρημάτων προ δύο περίπου ετών. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Οι χορηγίες όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» μέχρι και την 17η Ιουνίου 2019 ανέρχονταν στις 170. Πρόκειται για ομογενείς, εταιρείες και οργανισμούς, οι οποίοι προσέφεραν από $5.000 εώς και τις $100.000 εκάστου. 

Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δεν αναφέρεται στα έξοδα του γεύματος, καθώς επίσης και των άλλων εκδηλώσεων πριν και κατά τη διάρκεια της ενθρονίσεως του κ. Ελπιδοφόρου και τονίζει ότι «μια πλήρης οικονομική έκθεση σχετικά με την ενθρόνιση και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου, θα συμπεριληφθεί στην οικονομική έκθεση του δευτέρου τριμήνου της Ι.  Αρχιεπισκοπής».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ενημερώνει πως έγινε δωρεά της τάξεως των διακοσίων εξήντα χιλιάδων δολαρίων ($260,000) προς τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Το παραπάνω ποσό είναι τα έσοδα του ενθρονιστηρίου γεύματος προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου. 

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

“Συγκινήθηκα ιδιαιτέρως από τον αριθμό των πιστών που ταξίδεψαν από κοντά και από μακριά για να συμμετάσχουν στην ενθρόνισή μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την γενναιοδωρία τους: τις ενορίες, τις οργανώσεις και τούς πιστούς που συμμετείχαν στο ενθρονιστήριο δείπνο και με την παρουσία τους έκαναν τόσο ιδιαίτερη την ημέρα αυτή. Εξέφρασα εξ αρχής προς τους συνεργάτες μου την επιθυμία τα έσοδα εκ του δείπνου να διατεθούν αυστηρά υπέρ του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και είμαι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος με την εκπληκτική αυτή δωρεά”.

Το ποσό αυτό είναι το καθαρό έσοδο από το δείπνο, το οποίο διατέθηκε από πληθώρα γενναιόδωρων πιστών, συμπεριλαμβανομένων και ενοριών, οργανώσεων και ιδιωτών, οι οποίοι παρακάθησαν στο δείπνο και ξεπέρασαν τα χίλια επτακόσια άτομα (1700). Η συγκεκριμένη δωρεά θα συμβάλει στην ανεύρεση πόρων για την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών.

«Μια πλήρης οικονομική έκθεση σχετικά με την ενθρόνιση και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου, θα συμπεριληφθεί στην οικονομική έκθεση του δευτέρου τριμήνου της Ι.  Αρχιεπισκοπής και θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της αμέσως μόλις ολοκληρωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση τύπου.  

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.