Εκοιμήθη ο θρυλικός ιερέας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Φιλαδέλφειας

0
771
Ο αοίδιμος π. Δημήτριος Κατερλής

ΠΡΕΒΕΖΑ. Ο θρυλικός ιερέας της Φιλαδέλφειας, π. Δημήτριος Κατέρλης (Demetrios Katerlis) το Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019 αποδήμησε εις Κύριον έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Το σκήνωμά του το βράδυ της Πέμπτης, 22 Αυγούστου 2019 από τις 7.00 έως τις 8.30 π.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Φιλαδέλφεια στη διεύθυνση 256 S. 8th Street, Philadelphia, PA 19107.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Παρασκευής, 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. στον εν λόγω ναό (θα προηγηθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία). Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Locustwood Cemetery, Cherry Hill, NJ.

Η κοινότητα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης αμέσως μετά την αποδημία του π. Δημητρίου Κατερλή εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποία αφ’ ενός μεν εκφράζει τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, αφ’ ετέρου δε καλεί τους συγγενείς και φίλους και κατ΄ επέκταση τα μέλη της κοινότητας όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο: Τhe St. Thomas Renovation Project in Memory of Father Demetrios S. Katerlis, 615 Mercer Street, Cherry Hill, NJ 08002.

O αοίδιμος υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση για έξι και πλέον δεκαετίες την εκκλησία της Αμερικής και ήταν ένας από τους ηλικιωμένους ιερείς που συνέχισε τη διακονία του και μετά την αφυπηρέτησή του. Προ πέντε περίπου μηνών συμμετείχε στην παρέλαση της ομογένειας στην Φιλαδέλφεια και ήταν στην εξέδρα των επισήμων. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος είχε κάνει ειδική μνεία στην παρουσία του στην παρέλαση.

Ο θάνατός του καταλυπεί την πρεσβυτέρα Αντωνία, τα παιδιά του Μίνι και Νικόλαο Τριπολίτη (Minnie και  Nicholas Tripolitis), Φλώρα και Γεράσιμο Κουμάτο (Flora και Gerasimos Koumatos), τα εγγόνια του Κωνσταντίνο και Τζένη Τριπολίτη (Constantine και Jenny Tripolitis), Χριστίνα και Τόνι Παξινό (Christina και Tony Paxinos), Ειρήνη και Ιωάννη Βασιλείου (Erene και John Vasiliou), Δήμητρα Κουμάτου (Demetra Koumatos), Δημήτριο Σταύρο Τριπολίτη (Demetrios Stavros Tripolitis), τα δισέγγονά του Νικόλαο και Άννα Τριπολίτη (Nicholas και Anna Tripolitis) Σταύρο και Αγγελική Παξινού (Stavros και Angelique Paxinos), Δημοσθένη Βασιλείου (Dimosthenes Vasiliou), την αδελφή του Αθηνά, τους κουνιάδους Αντώνιο και Δήμητρα Ταμβάκη, του αναδεξιμιούς, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Από το 1959 έως το 2004 είχε διατελέσει ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Φιλαδέλφεια. Ενδιάμεσα είχε τοποθετηθεί στην ενορία της Αγίας Τριάδας στη Νέα Ορλεάνη, από το 1972 έως το 1977.

Το 2009 ανταποκρίθηκε στο κέλευσμα του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας και προσέφερε τις υπηρεσίες του για δύο περίπου χρόνια.

Ο π. Δημήτριος γεννήθηκε στο Μανχάταν στις 13 Ιουλίου του 1931, το δεύτερο από τρία αδέλφια. Ο πατέρας του, Σταύρος Κατέρλης μετανάστευσε στην Αμερική το 1912 από την Μικρά Ασία, ενώ η μητέρα του, Minnie LaTour, ήταν Αμερικανίδα 5ης γενιάς, γεννημένη στη Νέα Ιερσέη. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο και δύο κορίτσια, την Ολυμπία (αείμνηστη) και την Αθηνά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Καταλυτικό ρόλο στη διαπαιδαγώγησή τους έχει παίξει η γιαγιά τους Ζωή Κατερλή, η οποία καταγόταν από τη Μικρά Ασία και τα γαλούχησε με την αγάπη για τη μαρτυρική γη των προγόνων της.

Ο αείμνηστος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την παρέλαση στη Φιλαδέλφεια για την ημέρα της ανεξαρτησίας εμπνέοντας και τις υπόλοιπες ενορίες και συλλόγους να συμμετέχουν.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.