ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η τελευταία επιθυμία του αειμνήστου Σπήλιου Μουσελίμη (Spilios Mousalimas) για την μετά θανάτου δωρεά της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο εισήλθε στο τελικό στάδιο υλοποίησής της.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ατομικές δωρεές των τελευταίων ετών από την Αμερική στη γενέτειρα, η οποία θα ευεργετήσει τα προαναφερόμενα ιδρύματα και θα ενισχύσει τα αντικαρκινικά τους τμήματα και τις έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Καταλυτικό ρόλο στην εκπλήρωση της τελευταίας επιθυμίας του ομογενή έπαιξε ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στον Άγιο Φραγκίσκο Αντώνιος Σγουρόπουλος, ο οποίος ασχολήθηκε με την διευθέτηση αυτού του ζητήματος προ δυόμιση περίπου ετών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Ο γενικός Πρόξενος του Αγίου Φραγκίσκου, Αντώνης Σγουρόπουλος.

Ερωτηθείς για το κληροδότημα του Σπήλιου Μουσελίμη ο κ. Σγουρόπουλος επεσήμανε: «Η υπόθεση του κληροδοτήματος του Σπήλιου Μουσελίμη (Spilios Mousalimas) ευρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής της.

Χάρη στις σύντονες προσπάθειες του Γενικού Προξενείου Αγίου Φραγκίσκου και του δικηγόρου κ. Paul Melbostad, αλλά και του φίλου ομογενούς Victor Makras, οποίος δραστηριοποιείται άκρως επιτυχημένα στον χώρο του real estate και ασχολείται και με τα κοινά του δήμου του Αγίου Φραγκίσκου (νυν Port Commissioner of the City of San Francisco) κατέστη δυνατή επικοινωνία με τη διαχειρίστρια του κληροδοτήματος (ακίνητο / οικία επί της οδού Sierra Vista Way αριθμ. 1070) στην πόλη Lafayette περίπου 20 μίλια από τον Άγιο Φραγκίσκο) κ. Fani Kokkoros (κάτοικος London, Ontario, Canada) και τον γιο της Δημήτρη με αποτέλεσμα το ξεκαθάρισμα διαφόρων υφισταμένων νομικών προβλημάτων και την μετέπειτα πώληση του ακινήτου».

«Ειλικρινώς είμαι υπόχρεος στους δυο αυτούς φίλους – συνεργάτες των οποίων οι ενέργειες απέδωσαν καρπούς μέσα σε σχεδόν δυόμιση χρόνια αφού η διαθήκη του αειμνήστου Μουσελίμη έφτασε στα χέρια μου τον Οκτώβριο το 2017. Απομένουν οι λεπτομέρειες οποίες πρέπει αποσταλούν από τους δυο συνδικαιούχους  το Cancer Research Department, University of Athens και το Cancer Treatment Center, Panarcadia Evangelismos, Tripolis προς το γραφείο ορκωτών λογιστών προκειμένου εισπράξουν τα χρήματα», επεσήμανε ο κ. Σγουρόπουλος.

Σπήλιος Μουσελίμης

Ο Σπήλιος Μουσελίμης (Spilios Mousalimas) γεννήθηκε στις 12 Μαϊου 1923 στις Δαβιές της Αρκαδίας και απεβίωσε στην Καλιφόρνια στις 26 Μαρτίου 2006.

Πρώτος από αριστερά ο γενικός Πρόξενος του Αγίου Φραγκίσκου, Αντώνης Σγουρόπουλος.

Από την έρευνα των «Αναμνήσεων» προέκυψε ότι ο αείμνηστος είχε και μια αδελφή, την Κωνσταντίνα Δημητροπούλου που διαμένει στην Ελλάδα, ενώ διαχειρίστρια της διαθήκης του είναι η Φανή Κοκκορού η οποία διαμένει στο Τορόντο του Καναδά.

Ο γιος της Νικόλαος Κοκκορός κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον μας και υποσχέθηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά και λάβουν τα χρήματα οι δικαιούχοι θα μας μιλήσει για την δωρεά, την ζωή και το έργο του αειμνήστου Σπήλιου Μουσελίμη.

Από την έρευνα των «Αναμνήσεων» προέκυψε ότι ο Σπήλιος Μουσελίμης ήταν ευπατρίδης και δραστήριο μέλος του Συλλόγου των Αρκάδων της Καλλιφόρνιας.

Παναρκαδική Ομοσπονδία

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης ευεργετήθηκε από την γενναιοδωρία του αειμνήστου.

Ο  πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομείου και πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΠΟΑ) Δημήτρης Φίλιος κληθείς από τις «Αναμνήσεις» να σχολιάσει το γεγονός δήλωσε: «Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής εκφράζει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της για τη γενναιόδωρη προσφορά του συμπατριώτη μας Σπήλιου Μουσελίμη, από τις Δαβιές Μαντινείας, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο εκλιπών διέθεσε το σύνολο της περιουσίας του για κοινωφελείς σκοπούς. Η διοίκηση της ΠΟΑ ήταν ενήμερη για το κληροδότημα αυτό  ήδη από το2014, επί προεδρίας Γεωργίου Ρεβελιώτη. Σημαντική ήταν η συμβολή του τ. Αντιπροέδρου της ΠΟΑ Ιωάννη Σταματόπουλου από το Oakland, CA στην ευόδωση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

«Ευχόμαστε το παράδειγμα του άξιου ευεργέτη να βρει μιμητές! Ευελπιστούμε επίσης να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κληροδότημα του ευεργέτη από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατέληξε ο κ. Φίλιος.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η δωρεά του Μουσελίμη στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης είναι η μεγαλύτερη ατομική δωρεά των τελευταίων ετών από τις ΗΠΑ και εφάμιλλη της δωρεάς που έκανε η Γιαννούλα Γκουντάνη από την Αυστραλία στη μνήμη του συζύγου της Κωνσταντίνου Γκουντάνη.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.