ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα Ηπειρώτικα Σωματεία της Νέας Υόρκης την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 γιόρτασαν την 106η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και την 107η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Η πανηγυρική εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια και διοργανώθηκε από κοινού από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου», τον Σύλλογο Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και το Γυναικείο Τμήμα «Σουλιώτισσες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση», Χρήστος Πανταζής στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες των Ηπειρωτών για την ελευθερία οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κώστα Καμπέρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μάχες για την κατάληψη των Ιωαννίνων οι οποίες κράτησαν 85 μέρες (29 Νοεμβρίου 1912 – 21 Φεβρουαρίου 1913) όταν οι οθωμανικές δυνάμεις παραδόθηκαν στον διάδοχο Κωνσταντίνο, τότε επικεφαλής του ελληνικού στρατού.

Ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε και στους αγώνες των Ηπειρωτών της Αμερικής για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και τόνισε ότι τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την εκλογή του ως προέδρου βελτιώθηκαν τα ελληνικά του.  

O πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», Κωνσταντίνος Τσιούρης αναφέρθηκε εκτενώς και στους αγώνες των Βορειοηπειρωτών για λευτεριά οι οποίοι στέφθηκαν με την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914. Εκτενή αναφορά έκανε στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης για τη διασφάλιση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών “Αναγέννηση¨, Ευθύμιος Πάππας (αριστερά) και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών “Πύρρος” Κωνσταντίνος Τσιούρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Κωνσταντίνος Καμπέρης, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης έκανε μια σύντομη αναδρομή στη μακραίωνη ιστορία της Ηπείρου και στους αγώνες των Ηπειρωτών για ελευθερία, πρόοδο και ευημερία. Εκτενή αναφορά έκανε και στους αγώνες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς επίσης και στην Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Ο ομιλητής έκανε και μια σύντομη αναδρομή στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Βόρειο Ήπειρο και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Οι Ηπειρώτες, ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενική άποψη από την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.