Με το «Χρυσοπράσινο φύλλο» αποχαιρέτησε η Χορωδία του Παγκυπρίου τον Γενικό Πρόξενο Δρα. Κ. Κούτρα

0
Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Δέσποινα Αηιωτάκη, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Φύτος Στράτης, Δρ. Κωνσταντίνος ΚΟύτρας, Μιχάλης Φυρίλλας και Στέλιος Τακετζής;.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την γνωστή θεατρικότητα και υψηλή αισθητική που μας έχουν συνηθίσει, οι σολίστες και η χορωδία του Παγκυπρίου υπό την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση του Φύτου Στράτη, παρουσίασαν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Το κονσέρτο με τον τίτλο «Χρυσοπράσινο Φύλλο» παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου στο κατάμεστο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του γενικού Προξένου Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα, του Προξένου Κύπρου Κύριου Φυρίλλα, εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και του προέδρου Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

Το κονσέρτο τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στην Νέα Υόρκη και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα της Χορωδίας του Παγκυπρίου στον Μίκη Θεοδωράκη.

Μυσταγωγία με Ελύτη

Στην διαδραστική έναρξη με το Λύχνο του Άστρου, ο ηθοποιός Θοδωρής Πετρόπουλος απήγγειλε μέσα στο ημίφως επί σκηνής «που να βρω την ψυχή μου το τετράφυλλο δάκρυ» ενώ οι σολίστες εμφανίστηκαν μέσα από τον κόσμο τραγουδώντας το σπουδαίο ποιητικό λόγο του Ελύτη. Με το πέρας του τραγουδιού η χορωδία ανέβηκε επί σκηνής σαν άλλος χορός σε αρχαία τραγωδία δίπλα από τις αρχαιοελληνικές κολόνες που φωτίζονταν δραματικά.

Ένα ιδιαίτερο επιλεγμένο πρόγραμμα που καθήλωσε το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος.

Τραγούδια από το Αξεπέραστο «Άξιον εστί» με σολίστα τον τενόρο/πρωτοψάλτη Δημήτρη Μιχαήλ, στα πιο ελαφριά και λαϊκά του Θεοδωράκη όπως «Στρώσε το στρώμα σου» «Βράχο Βράχο» με τον σολίστα Τάσο Καρύδι, τα πολύ ευαίσθητα «Κοιμήσου Αγγελούδι μου» και «Νύχτα Μαγικιά» που ερμήνευσε λυρικά η Σοπράνο Όλγα Ξανθοπούλου.  Πολύ γέλιο πρόσφερε η «Μαργαρίτα Μαργαρώ» που ερμηνεύσαν με θεατρικότητά η Αλεξάνδρα Σκένδρου, ο Θοδωρής Πετρόπουλος και η Βανέσσα Καρβέλη.

Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα της Χορωδίας του Παγκυπρίου στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η Αγγελική Ψώνη, με ιδιαίτερη ευαισθησία, τραγούδησε «Μαρίνα» και το «Αστέρι μου φεγγάρι μου» καθισμένη στην ουρά του πιάνου κοιτάζοντας το κόκκινο φεγγάρι. Ο βαρύτονος Νεκτάριος Αντωνίου προσέφερε μια καθηλωτική ερμηνεία του «Και τ´ όνειρο καπνός».

Πάγωσε το κοινό

Και ξαφνικά, πάγωσε το κοινό όταν έσβησαν απότομα τα φώτα και ξεκίνησε αναπάντεχα μια προβολή: μέσα από δελτίο της Κυπριακής τηλεόρασης 47 χρόνια μετά, Ελληνοκύπριοι επιστρέφουν επισκέπτες στα ερειπωμένα τους σπίτια με το άνοιγμα των Βαρωσίων της Αμμοχώστου.

Η Ρέα Βαρβέρης, χορωδός του Παγκυπρίου, προσπαθεί να διακρίνει το σπίτι της στο βίντεο, ενώ πολλοί θεατές, με δάκρυα στα μάτια, αναγνωρίζουν γείτονες και παλιές αγαπητές γειτονιές. Μέσα στην όλη αμηχανία, η Σοπράνο Αριάδνη Άννα, με συνοδεία τσέλου από την Diana Golden και τον Φύτο Στράτη στο πιάνο, ερμηνεύει με απόλυτη στωικότητα «Όμορφη πόλη φωνές μουσικές / απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές…» για την πόλη και το σπίτι της μητέρας της που βρίσκεται στην πόλη φάντασμα …Το κονσέρτο κλιμακώθηκε με το «Δρόμοι Παλιοί» από τους Γιώργο Γεωργιάδη, Πόπη Μιχαλάτου και την χορωδία.

Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα της Χορωδίας του Παγκυπρίου στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η χορωδία καταχειροκροτήθηκε από το κατενθουσιασμένο κοινό. Ο μαέστρος Φύτος Στράτης αφιέρωσε το τελευταίο τραγούδι «Χρυσοπράσινο φύλλο» στον Γενικό Πρόξενο Δρ. Κούτρα λέγοντας:

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι γιατί απόψε σας τραγουδάμε για τελευταία φορά. Σας αφιερώνουμε το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» που είναι ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ για την Κύπρο μας, και ελπίζουμε τώρα που θα επιστρέψετε στην Ελλάδα, όποτε ακούτε αυτό το τραγούδι να θυμάστε την χορωδία του Παγκυπρίου που τόσο πολύ σας αγάπησε. Σας ευχαριστούμε για όσα κάνατε για μας! Καλή σας συνέχεια Δρ. Κούτρα».

Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα της Χορωδίας του Παγκυπρίου στον Μίκη Θεοδωράκη.
Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα της Χορωδίας του Παγκυπρίου στον Μίκη Θεοδωράκη.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.