ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η παρέλαση της ομογένειας της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, αν και πραγματοποιήθηκε ετεροχρονισμένα, εν τούτοις ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μάλιστα διέψευσε όσους μεμψιμοιρούσαν και προεξοφλούσαν την αποτυχία της. Οι τρεις γενιές των Ελληνοαμερικανών που παρέλασαν, είτε παρακολούθησαν από τις κερκίδες και από τα πεζοδρόμια την παρέλαση εξέπεμψαν μηνύματα αποφασιστικότητας για την διατήρηση των παραδόσεων της ομογένειας, της ελληνικής γλώσσας και της ελληνοαμερικανικής ταυτότητας.

Μετέτρεψαν την 5η Λεωφόρο – έστω και για ένα τρίωρο – σε ελληνική Λεωφόρο η οποία σείστηκε από τα τσαρούχια των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς – από τα εμβατήρια της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, από τις μπάντες του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Πλάτων» επίσης του Μπρούκλιν, από τους χορούς και από τις ιαχές των μαθητών, των νέων και των σπουδαστών.

Αν και ο απολογισμός της παρέλασης της 5ης Ιουνίου της Νέας Υόρκης δεν έχει ολοκληρωθεί, εν τούτοις θέλουμε να πιστεύουμε ότι έκλεισε με θετικότατο πρόσημο τόσο ως προς την συμμετοχή και τα μηνύματα, όσο και ως προς το οικονομικό της σκέλος.

Η εξέδρα των επισήμων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εν λόγω παρέλαση – αναμφίβολα – είναι ιστορική για πολλαπλούς λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τριμερή επιτροπή παρελάσεως με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδη και με πρωτεργάτες τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Αν και η απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου για την σύσταση τριμερούς επιτροπής είχε ως προϋπόθεση την επίλυση των διαφορών, της δικαστικής διαμάχης και την λήξη της κατάληψης του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου και συνάμα του εμφυλίου σπαραγμού, εν τούτοις δεν ελήφθη καμιά πρωτοβουλία με συνέπεια τους τρεις τελευταίους μήνες που διεξάγονταν οι πανομογενειακές συγκεντρώσεις να βλέπουμε τις δύο πλευρές – της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων που παρανόμως έχει καταλάβει το Σταθάκειο και του εν εξορία διοικητικού συμβουλίου – να κάνουν κηρύγματα περί ενότητας και να προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι είναι ενωμένοι και μονοιασμένοι.

Η τελευταία πανομογενειακή και ειδικά το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας στο Χίλτον ήρθαν να αποδείξουν την νοοτροπία που επικρατεί ως προς τον ρόλο των ηγετών και των εθελοντών. Και αντί οι εκδηλώσεις αυτές να είναι αφιερωμένες στους εθελοντές μετατράπηκαν σε μια φιέστα του Τζον Κατσιματίδη και του Λου Κάτσου και δημιούργησαν την εντύπωση ότι οι αφανείς ήρωες αυτής της παρέλασης – αυτοί που ασχολήθηκαν με το λεύκωμα, το λαχείο, το δείπνο στο Χίλτον κ.ο.ε. – ήταν «νεροκουβαλητές στον γάμο».

Η πικρία τους εκδηλώθηκε και όταν με την παρέμβαση του Νίκου Μπάρδη κλήθηκαν για μια φωτογραφία με τους τιμώμενους.

Το Άγημα των Ευζώνων της Προδρικής Φρουράς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ηχηρές απουσίες

Η Παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Υόρκης της 5ης Ιουνίου 2022 ήταν η πρώτη παρέλαση για το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και συνάμα η πρώτη στην οποία έλαμψαν δια της απουσίας τους οι Επίσκοποι και οι ιεράρχες που διαμένουν στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Δημήτριο, τον Επίσκοπο Φασιανής, κ. Αντώνιο, τον Επίσκοπο Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεο, τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο και τον Μητροπολίτη Σάρδεων, κ. Ευάγγελο, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν συμμετείχαν στην μεγάλη γιορτή και στις άλλες εκδηλώσεις της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Αν και ηγετικά στελέχη της Επιτροπής παρελάσεως ισχυρίστηκαν ότι οι απόντες δεν μπορούσαν να έρθουν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, εν τούτοις πληροφορίες των «Αναμνήσεων» κάνουν λόγω για κάποιο αόρατο χέρι το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά και δεν εστάλησαν ως όφειλαν οι προσκλήσεις.   

Θέλω να πιστεύω ότι η απουσία των προαναφερόμενων αρχιερέων θα έχει προκαλέσει τον προβληματισμό και του ιδίου του Αρχιεπισκόπου και θα είχε ερευνήσει, θα είχε αναζητήσει τους υπεύθυνους και ότι θα «αφοπλίσει» αυτό το αόρατο χέρι.

Θέλω επίσης να πιστεύω ότι οι εν λόγω ιεράρχες θα κληθούν και θα παραστούν στην επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση και στα εγκαίνια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου και θα διαμηνύσουν σε όλους τους τόνους ότι οι πρώην και νυν ιεράρχες ανήκουν στο «Εμείς» που έλεγε και οι στρατηγός Μακρυγιάννης.

Είμαστε ολίγοι και δεν περισσεύει κανείς ειδικά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η γενέτειρα λόγω της προκλητικής ρητορικής και της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Η ισχύς εν τη ενώσει.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.