ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη συναυλία «Μη λησμονάτε τη χώρα μου – Κύπρος 1955 – Κύπρος 1974» ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικής Τέχνης «Τιμαρέτη» της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας με έδρα την Αστόρια.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της Ακαδημίας το οποίο διαρκεί δύο εβδομάδες και έχει ως πρωταγωνιστές τους μαθητές, τους δασκάλους.

Η συναυλία έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια και παραβρέθηκαν ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Πύρρος, Κωνσταντίνος Τσιούρης, ο Φίλιππας Βογιατζόγλου, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Η ιδρύτρια και διευθύντρια της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας Κέλλυ – Δήμητρα Βαρσάμη στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στο φεστιβάλ τεχνών και τόνισε ότι διοργανώνεται σε εθελοντική βάση και ότι περιλαμβάνει διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

«Όποιος το επισκεφθεί θα έχει την ευκαιρία να δει έκθεση ζωγραφικής, θέατρο, βραδιά μουσικής, ταινίες μικρού μήκους, βραδιά χορού», επεσήμανε η κ. Βαρσάμη υπενθυμίζοντας ότι το φεστιβάλ, όπως και πολλές άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ακαδημία κατά τη διάρκεια του έτους συνδυάζουν το τερπνόν μετά του οφελίμου.

Τα έσοδα από το φεστιβάλ, καθώς επίσης και από τους χορηγούς διατίθενται για την κάλυψη των διδάκτρων των μαθητών που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, καθώς επίσης και για το πρωινό στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Η Κέλλυ – Δήμητρα Βαρσάμη και ο Κωνσταντίνος Δόικος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η βοήθεια στους μαθητές της Θεσσαλονίκης, όπως επεσήμανε και ο Φίλιππας Βογιατζόγλου παρέχεται μέσω των υποδομών του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης στη γενέτειρα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κωνσταντίνος Δόικος αναφέρθηκε στα πολιτιστικά δρώμενα που θα διοργανωθούν στην Αστόρια και στο Μανχάταν και κάλεσε τους ομογενείς να παραστούν στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Εντός, εκτός και επί ταυτά» που θα λάβουν χώρα αύριο, Τρίτη το βράδυ (4 Ιουνίου 2019) στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης στις προβολές ταινίων μικρού μήκους, στην κωμωδία «Αλαλούμ» και στο φεστιβάλ χορού.

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Αλέξης Φαίδωνος συνεχάρη την κ. Βαρσάμη και όλους όσους συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι επέλεξαν την έναρξη του φεστιβάλ με τη συναυλία της χορωδίας του Παγκυπρίου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του γενικού Προξένου της Κύπρου, Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας του Παγκυπρίου Φύτος Στράτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη συνεργασία με την Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας και εστίασε την προσοχή του στη συναυλία «Μη λησμονάτε τη χώρα μου – Κύπρος 1955 – Κύπρος 1974».

Η συναυλία περιελάμβανε αποσπάσματα από τo πρόσφατo μουσικο – δραματικό έργο «Φυλακισμένα Μνήματα – 60 χρόνια μετά» του Φύτου Στράτη, καθώς επίσης και ποιήματα και τραγούδια αφιερωμένα στην 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο η οποία έχει την πρωτεύουσά της διαιρεμένη σε δύο», επεσήμανε ο κ. Στράτης, καλώντας τους ομογενείς να μη λησμονήσουν την Κύπρο.

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του Κωνσταντίνου Τσιούρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούρης επεσήμανε ότι ο ιστορικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» στηρίζουν το έργο της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας και ευχήθηκε επιτυχίες στο φεστιβάλ «Τιμαρέτη».  

Σε πρώτο πλάνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας του Παγκυπρίου Φύτος Στράτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Φίλιππα Βογιατζόγλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.