ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χιλιάδες, νέοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι Έλληνες Βορειοηπειρώτες το απόγευμα της Πέμπτης, 13ης Φεβρουαρίου 2020, προσήλθαν με σκυθρωπά πρόσωπα, με πόνο και οργή στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και το οποίο τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τους καταδικάζει στην ένδεια.

Οι γαλανόλευκες, τις οποίες κρατούσαν στα χέρια και η γιγάντια σημαία της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, καθώς επίσης και ο Εθνικός Ύμνος τον οποίο έψαλαν κατά τη λήξη της πορείας προκαλούσαν ρίγη συγκίνησης στους ελάχιστους φωτορεπόρτερ που προσήλθαν για να καλύψουν το συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική σε συνεργασία με άλλους φορείς της Αττικής.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Κούρτης, ο οποίος ηγούνταν του συλλαλητηρίου αναφέρθηκε στο μείζον θέμα και διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα διαχωρισμό και καμία διάκριση σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.

Οι Βορειοηπειρώτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για το συνταξιοδοτικό συν τοις άλλοις υπενθύμισαν ότι “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.

Μια νεαρή Βορειοηπειρώτισσα ανέγνωσε το ψήφισμα προς την Βουλή των Ελλήνων το οποίο και παρέδωσαν και μάλιστα καταχωρήθηκε στα πρακτικά της Βουλής.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αθήνα, Θαλής Καραγιαννόπουλος, ο οποίος τάχτηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και μάλιστα με την εμπνευσμένη ομιλία του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.

Ακολούθησε πορεία των διαδηλωτών προς την Βουλή των Ελλήνων όπου ο Ανδρέας Κούρτης μαζί με άλλους διαδηλωτές παρέδωσαν στη Βουλή το ψήφισμα.

Ένα από τα πανό που χρησιμοποίησαν οι Βορειοηπειρώτες στο συλλαλητήριο και στην πορεία διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.

Τόσο κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην Πλατεία Κλαυθμώνος όσο και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που διοργανώθηκε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές επαναλάμβαναν τα συνθήματα «Αν δεν δικαιωθούμε δεν υποχωρούμε», «Κυριάκο θυμήσου την υπόσχεσή του», «Εμείς για την Ελλάδας γίναμε θυσία και εσείς μας κόβετε τη σύνταξη χωρίς δικαιολογία», «Έλληνες πολίτες και πολιτικοί, οι Βορειοηπειρώτες δεν είναι αλλοδαποί», «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς» «Ελλάς, Ελλάς σκέπασε και μας» .

Δήλωση Πέτσα

Λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε πως η κυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα των Βορειοηπειρωτών μειώνοντας  τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα που χρειάζονται, ώστε να δικαιούνται την Εθνική Σύνταξη.

Διευκρίνισε επίσης ότι  η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη, ή αύριο στη Βουλή  μαζί με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα πανό που χρησιμοποίησαν οι Βορειοηπειρώτες στο συλλαλητήριο και στην πορεία διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.

Το ψήφισμα

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων έχει ως εξής: Ψήφισμα της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική και των Βορειοηπειρωτικων Συλλόγων στην Ελλάδα για την διαμαρτυρία τις 13/2/2020

Τα αιτήματα μας:

–   ΚΑΝΕΝΑΣ διαχωρισμός των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, από τους Ελλαδίτες Έλληνες σε ΚΑΝΕΝΑΝ συνταξιοδοτικό νόμο. 

–   Αναγνώριση από την κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων, την ανάγκη προστασίας της ελληνικότητάς μας και δια νόμου απαγόρευσης στιγματισμού και περιθωριοποίησής μας, από την κοινωνική πολιτική, με ότι αυτό συνεπάγεται.

–  Δυστυχώς η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα, καθώς και οι θεσμοί της, έχοντας ως αξιωματούχους αυτούς που δεν αισθάνονται την ανάγκη μας για εθνική περηφάνια και ισότητα, έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωση, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ άλλο συμβιβασμό που θίγει την ιστορία μας και τα δικαιώματα μας. 

–   Με την διαμαρτυρία μας αυτή δείχνουμε πόσο ισχυροί είμαστε όταν μας προσβάλλουν.

–   Διεκδικούμε να πάρουμε όσα αδίκως μας στερούν. 

–   Τους υπενθυμίσουμε το λόγο που έχουμε να είμαστε περήφανοι Βορειοηπειρώτες

Οι Βορειοηπειρώτες διαδήλωσαν με τις γσαλανόλευκες. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.
Η σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.
Ένα από τα πανό που χρησιμοποίησαν οι Βορειοηπειρώτες στο συλλαλητήριο και στην πορεία διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.
ιαδηλωτές με τις γαλανόλευκες. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη. .
Οι διαδηλωτές με την σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.
Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο και την πορεία διαμαρτυρίας των Βορειοηπειρωτών. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.