Με επιτυχία διεξήχθη το συμπόσιο «Μ. Καλαποθάκη» του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης

Η ομιλήτρια Δρ. Τζούλια Κ. Τερζή. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ελληνικός Ιατρικός σύλλογος Νέας Υόρκης, παρουσίασε την Πέμπτη 15 Απριλίου, μέσω της πλατφόρμας Zoom, το ετήσιο συμπόσιο αφιερωμένο στην μνήμη της πρωτοπόρου Ελληνίδας ιατρού Μαίρης Καλαποθάκη.

Το συμπόσιο αυτό, είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούν τα μέλη του συλλόγου για τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, από διακεκριμένους καθηγητές. Καλεσμένη φέτος ήταν η καθηγήτρια των πανεπιστημίων Κολούμπια και NYU Τζούλια Κ. Τερζή MD, PhD., που ειδικεύεται στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής και θεωρείται ως αυθεντία σε τεχνικές που έχουν σχέση με την μικροχειρουργική.

Η Δρ. Τερζή, με καταγωγή από την Μικρά Ασία και την Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις πρωτοπόρες επιστήμονες που διακρίθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για τις πρωτοποριακές τεχνικές, που εφάρμοσαν σε ό,τι αφορά την πλαστική χειρουργική.

Η λοιμοξιολόγος, Δρ. Αντωνία Αν Κολοκάθη.

Για την σημασία του συμποσίου και την προσφορά της Μαίρης Καλαποθάκη, μίλησε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου η Ογκολόγος κ. Στέλλα Λυμπέρη, που ήταν και η συντονίστρια του συμποσίου και εκείνη η οποία με δική της πρωτοβουλία συνέβαλε στην διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Η Δρ. Λυμπέρη, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Πάνο Μανώλα, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση, που ξεκίνησε ως εκδήλωση εδώ και 10 χρόνια.

Μαζί με την Δρ. Τερζή, ο Ιατρικός σύλλογος τίμησε επίσης μια ακόμα Ελληνίδα επιστήμονα την Δρα. Αντωνία – Ανν Κολοκάθη για την αφοσίωση της στα ιδανικά που πηγάζουν από τον όρκο στον Ιπποκράτη.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ΝΥ Δρ. Πάνος Μανόλας μαζί με την Δρ. Στελλα Λυμπέρη, που διοργάνωσε και συντόνισε το συμπόσιο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Παρουσιάζοντας κατόπιν την κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια ιατρικής Δρ.Τζούλια Κ. Τερζή η Δρ. Λυμπέρη τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επιστήμονα που έχει διακριθεί στον τομέα της και έχει συντελέσει στην πρόοδο και την προβολή της επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Δρ. Τερζή παρουσίασε κατόπιν την ομιλία της με θέμα «Το ταξίδι στην αναπλαστική χειρουργική».

Ένα όμορφο ταξίδι με προσωπικές αναφορές και επιτυχίες στην επιστήμη. Όσοι είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν, αισθάνθηκαν περήφανοι για μια ακόμα Ελληνίδα επιστήμονα που πρωτοπορεί διεθνώς, τιμώντας στο έπακρο τον όρκο του Ιπποκράτη.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πάνος Μανώλας ευχαρίστησε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση  και αναφέρθηκε στην ιερή, όπως την χαρακτήρισε, αποστολή της αντιμετώπισης ενός ιού.

Η Δρ. Λορέιν Χρυσομάλη-Βαλασιάδη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Αναφερόμενος στην διακεκριμένη ομιλήτρια ο κ. Μανώλας, όντας ο ίδιος χειρούργος, τόνισε ότι η καριέρα της και οι τεχνικές που εφάρμοσε και δίδαξε συνέβαλαν σε αρκετές χιλιάδες επεμβάσεις μικροχειρουργικής σε όλο τον κόσμο και για αυτό, της οφείλουμε ευγνωμοσύνη.

Θα σας πρότεινα, είπε ο Δρ. Μανώλας, να διαβάσετε το βιογραφικό της Δρ. Τερζή και στην συνέχεια να παρακολουθήσετε τις ομιλίες της και την διδασκαλία της στο “You Tube”.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές που εμπεριέχει η καρριέρα και η προσωπικότητα της Δρ. Τερζή και αποτελούν και τος αρχές του Συλλόγου και συμπυκνώνονται στην εμπάθεια, την συμπόνοια προς τον συνάνθρωπο και την φιλανθρωπία.

Ακολούθως ο δρ. Μανώλας παρουσίασε την ειδική αναμνηστική πλάκα που επέδωσε ο Σύλλογος στην τιμώμενη κεντρική ομιλήτρια.

Αν και μέσω «Zoom», όσοι παρακολουθούσαν ζωντανά την εκδήλωση, χειροκρότησαν και συγκινήθηκαν  στην διάρκεια της απονομής.

Η καθηγήτρια Δρ. Τερζή υπενθύμισε στην συνέχεια ότι δεν είναι αυτή η πρώτη επαφή της με τον ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, αλλά περισσότερο μια επανασύνδεση μαζί του, από την τελευταία συνάντηση κατά την δεκαετία του ‘90.

Η Δρ. Τερζή ξεκίνησε το ταξίδι της από την Μικρά Ασία, όπου όπως είπε ο πατέρας ασχολήθηκε με το εμπόριο ελιών και μεταξιού. Κατόπιν, το 1922, η οικογένειά της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη, όπου και έχασε τον πατέρα της από καρδιακή προσβολή.

Η δική της επιστημονική καριέρα ξεκίνησε φοιτώντας στο κολέγιο «Ανατόλια» και στην συνέχεια με υποτροφία «Φουλμπράιτ» στο Jefferson Medical College και το νοσοκομείο «Royal Victoria», στο Μόντρεαλ, όπου και ειδικεύθηκε στην πλαστική χειρουργική.

Εκεί, γεννήθηκε η μονάκριβη κόρη της η Λάρα και όπως τόνισε την έφερε στον κόσμο, χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα από την εργασία της.

Ήταν τότε, που ήρθε από την Ελλάδα για να μείνει μαζί τους και η μητέρα της, για να βοηθήσει στην ανατροφή της κόρης της.

Ακολούθησαν τα επόμενα βήματα στην καριέρα της, στην διάρκεια των οποίων αναζήτησε πόρους για την δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων στο τομέα της πλαστικής χειρουργικής.

Ξεκίνησαν επίσης οι μελέτες και η δημοσίευσή τους σε αναγνωρισμένα διεθνώς ιατρικά έντυπα στη Ευρώπη, στο Λονδίνο και την Ζυρίχη και στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας καθώς και στο πανεπιστήμιο «McGill» στον Καναδά, όπου μελέτησε νέες μεθόδους εφαρμογής της μικροχειρουργικής.

Οι επιστημονικές της μελέτες και αναζητήσεις συνεχίστηκαν από το 1981 μέχρι το 1997 και αργότερα μέχρι το 2002.

Το 2004 εφάρμοσε την τεχνική που έγινε γνωστή με το όνομα «babysitter» και το 2009 μια ακόμα πρωτοποριακή μελέτη με την ονομασία “Direct Cornea Neurotization”.

Δύο ακόμα μελέτες παρουσιάστηκαν αργότερα με την ονομασία «Obstetrical Paralysis» και «Adult Brachial Plexus».

Καταλήγοντας, η Δρ. Τερζή, αναφέθηκε στις στρατιές ιατρών που εκπαιδεύθηκαν κάτω από την δική της καθοδήγηση από το 1978 μέχρι σήμερα.

«Στάθηκα», είπε, «τυχερή και είχα υπέροχους μέντορες». Η Δρ. Τερζή ευχαρίστησε την μητέρα της, την αδερφή της Ελπίδα και την κόρη της Λάρα, στους οποίος όπως ανέφερε οφείλει πολλά.

Την διάλεξη ακολούθησε μια περίοδος ερωτήσεων, στην διάρκεια της οποίας ήταν συντονίστρια η Δρ. Λωρέιν Χρυσομάλλη-Βαλασιάδη.

Η δεύτερη διακεκριμένη επιστήμονας, τιμήθηκε με το βραβείο «Μαίρη Καλαποθάκη» ήταν η Δρ. Αντωνία-Ανν Κολοκάθη, συμφοιτήτρια του Δρ. Μανώλα στο πανεπιστήμιο Αθηνών, που σήμερα κατοικεί και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η Δρ. Αντωνία-Ανν Κολοκάθη, που εργάστηκε για πάρα πολλά χρόνια στην εταιρεία Pfizer, αναφέρθηκε στην επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού και έκανε μια σύντομη ανασκόπηση στην δύσκολη περίοδο της περασμένης χρονιάς και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2020.

Παράλληλα με την δική της ενασχόληση  με την πανδημία και την έρευνα για την δημιουργία εμβολίου, η Δρ. Κολοκάθη μίλησε και για την συμβολή των υπόλοιπων επιστημόνων ελληνικής καταγωγής, όπως οι ερευνητές της εταιρείας Regeneron και ο δρ. Πάνγκαλος της Astra-Zeneca, αλλά και ο πρόεδρος της Pfizer Δρ. Αλβερτος Μπουρλά.

Ως σύλλογος έχουμε πολλά για τα οποία νιώθουμε περήφανοι, είπε η Δρ. Κολοκάθη, που επεσήμανε ότι νιώθει μετριοφροσύνη για την τιμή που της έγινε, με την απονομή του βραβείου του συλλόγου. Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και είναι ένα ιδιαίτερο προνόμιο.

Η Δρ. Λυμπέρη στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι η Δρ. Ανν Κολοκάθη αφιέρωσε 1 με 1,2 ώρες την ημέρα μιλώντας στο ραδιόφωνο εδώ και στην Ελλάδα για την πανδημία και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Η Δρ. Κολοκάθη απάντησε στην συνέχεια στις επίκαιρες ερωτήσεις για την πορεία της πανδημίας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα την ξεπεράσουμε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τόνισε ότι οι παρενέργειες που πιθανόν να υπάρχουν υπερισχύουν του ρίσκου να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους που βρίσκονται σε κολλέγια, η Δρ. Κολοκάθη τόνισε ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Σε ερώτηση για τα ρίσκα της θρόμβωσης που παρουσιάστηκε σε 7 γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις αλλού, που έλαβαν το εμβόλιο της Astra Zeneca, η Δρ. Κολοκάθη, επεσήμανε ότι ήταν σωστή η απόφαση να σταματήσουν οι εμβολιασμοί. Ίσως, τόνισε, θα αλλάξει η σύσταση για την χρήση και θα απευθύνεται πλέον για τα μεγαλύτερης σε ηλικία άτομα.   

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.