ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το αφιέρωμα στη Γυναίκα του Πόντου που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής, 8 Μαρτίου 2019 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ποντίων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης και “Πόντος” του Κονέκτικατ, διότι οι διοργανωτές μέσα από τις εισηγήσεις, τη λαογραφική έκθεση και τους χορούς κατάφεραν να ξεναγήσουν νοερά το ακροατήριο στην Τραπεζούντα και τις άλλες εστίες του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου προ ενός αιώνα διεπράχθηκε η Γενοκτονία..

Οι καλεσμένοι πέρασαν μέσα από το Ποντιακό σπίτι, το οποίο ήταν ‘ντυμένο‘ με σπιτικά υφαντά και μαξιλάρες, με παραδοσιακά οικιακά σκεύη, αγροτικά αντικείμενα και μουσικά όργανα και η καρδιά τους γέμισε με ζεστασιά και νοσταλγία.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής του Αριστότελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος αναφέρθηκε στην «Ποντιακή Διατροφή» και παρουσίασε τεκμήρια της μακρόχρονης έρευνάς του.  Η ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην χρήση των όξυνων γαλακτοκομικών προϊόντων και στα δημητριακά.  Ανέφερε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της ποντιακής διατροφής είναι η σύντομη παρασκευή όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και την κατά το δυνατόν προστασία των υψηλής βιολογικής αξίας θρεπτικών ουσιών.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης, δεξιά, ενώ συγχαίρει τον καθηγητή Θωμά Σαββίδη.

Τα άφθονα λαχανικά στο Ποντιακό τραπέζι εμπλουτίζουν με βιταμίνες το καθημερινό τραπέζι, ενώ τους χειμερινούς μήνες με την μορφή των στύπων (τουρσιά) αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή βιταμίνης C, όταν τα φρούτα είναι λιγότερα.

Ακολούθησε απαγγελία ενός συγκλονιστικού ποιήματος της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με αναφορά τα όσα υπέστησαν οι Πόντιες γυναίκες κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας 1914 – 1923, από τον Μουσταφά Κεμάλ  και τους Νεότουρκους, το οποίο συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα χορευτικά συγκροτήματα των τοπικών συλλόγων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» Νόργουολκ Κονέκτικατ. 

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και εντάσσονταν στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παρέλαση της Νέας Υόρκης και για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.