ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με 10% περισσότερους από πέρσι μαθητές και νέα προηγμένα προγράμματα θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας.

Πρόκειται για το μοναδικό και το μεγαλύτερο ομογενειακό σχολείο όχι μόνο στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, αλλά και σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και συνάμα το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας Λύκειο.

Οι προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία.

Οι δάσκαλοι, οι υποδιευθυντές και ο διευθυντής Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης το μεσημέρι της Πέμπτης μας ξενάγησαν στις αίθουσες διδασκαλίας με Wi Fi, με έξυπνους πίνακες και με τρισδιάστατους εκτυπωτές, στα υπερσύγχρονα εργαστήρια, τα γνωστά ως STEAM, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης», όπου στις 25 Σεπτεμβρίου θα υποδεχτούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τα άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, στην βιβλιοθήκη, καθώς επίσης και στο Γυμναστήριο.

Στον πρώτο όροφο οι εργάτες έδιναν τις τελευταίες πινελιές στις τουαλέτες που ανακαινίστηκαν εξ ολοκλήρου με χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων του Ημερήσιου Σχολείου.

Στιγμιότυπο από τη φαντασμαγορική συναυλία των μαθητών του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Saint Demetrios Preparatory School» απέχει ένα τετράγωνο από τον σταθμό του τρένου και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την τελευταία έξοδο του Grand Central Parkway και η πρόσβαση των μαθητών τόσο από το Κουίνς και το Μανχάταν, όσο και από το Μπρούκλιν και το Μπρονξ είναι πανεύκολη.

Αυτό σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα και τις επιδόσεις των μαθητών του Λυκείου την περασμένη σχολική χρονιά έδωσαν το έναυσμα σε πενήντα και πλέον μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που φοιτούσαν σε άλλα ιδιωτικά είτε και δημόσια σχολεία της περιοχής να προτιμήσουν το εν λόγω πρωτότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης επεσήμανε ότι καταλυτικό ρόλο στην πρωτοφανή για τα δεδομένα του σχολείου αύξηση του αριθμού των μαθητών έπαιξαν τα επιτεύγματα και οι επιδόσεις των μαθητών, τα οποία κατέταξαν το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στα καλύτερα Χριστιανικά Σχολεία της Νέας Υόρκης για το έτος 2020.   

Στιγμιότυπο από τη γιορτή για τη λήξη του σχολικού έτους του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση διεύθυνσης του σχολείου.

«Εφέτος έχουμε δέκα τοις εκατό περισσότερους μαθητές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, που σημαίνει ότι έχουμε 50-60 μαθητές περισσότερους», επεσήμανε ο Δρ. Κουλαρμάνης υπενθυμίζοντας ότι σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το επίτευγμα διαδραμάτισε και η πιο πρόσφατη χορηγία του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την μελέτη της βιωσιμότητας του σχολείου.

«Το Ίδρυμα μας έδωσε τη δυνατότητα να προσλάβουμε συμβούλους οι οποίοι ερεύνησαν την βιωσιμότητα του σχολείου και έκαναν διάφορες εισηγήσεις τις οποίες εφαρμόσαμε και αυξήθηκαν οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά. Για να είμαστε ειλικρινείς εμείς δεν είχαμε ούτε την τεχνογνωσία και ούτε τους πόρους για να κάνουμε αυτή τη μελέτη και να εφαρμόσουμε τις εισηγήσεις τους», πρόσθεσε.   

Ερωτηθείς για τις τάξεις με τις μεγαλύτερες εγγραφές επεσήμανε ότι παλαιότερα οι εγγραφές αυξάνονταν κυρίως στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, ενώ εφέτος εγγράφτηκαν για πρώτη φορά νέοι μαθητές στις τάξεις του λυκείου.

Η χορωδία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Περιττό να σας υπενθυμίσω ότι στην 9η τάξη έχουμε ήδη σαράντα παιδιά και οι δύο τάξεις είναι υπερπλήρεις. Έχουμε εφαρμόσει νέες μεθόδους εγγραφής και καταβολής των διδάκτρων. Όλα γίνονται μέσω του διαδικτύου (online) και κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται στο ακέραιο η διαφάνεια και η εχεμύθεια σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την οικονομική κατάσταση των μαθητών.  Εφέτος εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο παρέχει οικονομική βοήθεια (financial aid) στους μαθητές βασιζόμενοι στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εγγραφές επεσήμανε ότι «οι μαθητές από οποιοδήποτε σημείο της Νέας Υόρκης μπορούν μέσω της ιστοσελίδας να υποβάλλουν την αίτηση και συνάμα να κλείσουν το ραντεβού με την διευθύντρια εισαγωγής (admission director) για να τους ξεναγήσουμε στο σχολείο και να δουν ιδίοις όμμασιν τις σχολικές εγκαταστάσεις και τα επιτεύγματα των δασκάλων και των μαθητών».   «Δημιουργήσαμε μια νέα οργανική θέση και συγκεκριμένα της διευθύντριας εισαγωγών η οποία ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την εισαγωγή των νέων μαθητών», επεσήμανε ο Δρ. Κουλαρμάνης.

Ερωτηθείς για τα νέα προγράμματα επεσήμανε ότι έχουν νέο STEAM πρόγραμμα.

«Όλες οι αίθουσες είναι συνδεδεμένες με το Wi Fi, έχουν 3D printers, υπολογιστές. Έχουμε θεσπίσει προγράμματα φιλοσοφίας και κλασσικών σπουδών. Προγράμματα επικοινωνίας, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν αναμεταξύ τους και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επικοινωνία με τα διάφορα προγράμματα των έξυπνων τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα έχουμε και μια τάξη την αποκαλούμενη self-esteem (αυτοεκτίμησης) η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να επικοινωνούν αναμεταξύ τους, εφαρμόζοντας τη Σωκρατική Μέθοδο».

Ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ενώ συγχαίρει τους αποφοίτους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στους μαθητές που αποφοίτησαν εφέτος επεσήμανε ότι έχουν γίνει δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια, όχι μόνο της Νέας Υόρκης, αλλά και της Αμερικής.

«Η 12η τάξη εφέτος έχει πάνω από 35 παιδιά και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορεί να θεωρηθεί μια μεγάλη τάξη. Τα περισσότερα τα παιδιά φοιτούν στον Άγιο Δημήτριο από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 12η τάξη και είναι μια πολλά υποσχόμενη και ταλαντούχα ομάδα μαθητών», επεσήμανε.

Το δημοτικό σχολείο

Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, όπως έχουν γράψει οι Αναμνήσεις, δεν έχουν μόνο το κεντρικό σχολικό συγκρότημα το οποίο είναι παρακείμενο με τον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό, αλλά έχουν και το Δημοτικό Σχολείο το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως προ δύο ετών με τη δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του ευεργέτη της παιδείας και συνάμα προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Νίκου Ανδριώτη και το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον επιβλητικό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς.

Αναφερόμενος στα προγράμματα που στεγάζονται στο Δημοτικό Σχολείο επεσήμανε ότι έχουν ποικίλα προγράμματα για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.

«Περιττό να σας πω ότι έχουμε προγράμματα για τα παιδιά δυόμιση και τριών ετών, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν το ολοήμερο είτε και το πρόγραμμα μισή ημέρας. Γι αυτά τα προγράμματα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μάλιστα έχουμε και λίστα αναμονής. Έχουμε επίσης το «Universal Pre K» το οποίο χρηματοδοτείται από την πολιτεία και παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς που δεν έχουν χρήματα να φέρουν τα παιδιά τους στο δικό μας σχολείο», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι «έχουν τους καλύτερους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές που υπάρχουν στην Αστόρια.

Από αριστερά οι Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, Χρήστος Βασιλείου και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τέσσερις δεκαετίες

Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου εφέτος θα εορτάσει τα 40χρονα της ιδρύσεώς του και αυτό το γεγονός, όπως επεσήμανε ο κ. Κουλαρμάνης, αποτελεί ορόσημο τόσο για το σχολείο, όσο και για την ίδια τη μεγαλώνυμη κοινότητα.

Το Ημερήσιο Σχολείο ιδρύθηκε το 1956 το οποίο είχε όλες τις τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η. Προ τεσσάρων δεκαετιών η κοινότητα κατάφερε να έναν από τους μεγαλύτερους άθλους όλων των εποχών και αναβάθμισε το Γυμνάσιο σε Λύκειο.

«Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας είναι ευλογημένο και τυχερό διότι έχει τους δικούς τους φύλακες αγγέλους, μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τον Δρα Απόστολο Ταμπάκη, το Νίκο Ανδριώτη, τους αειμνήστους Πέτρο Γ. Πατρίδη και Πέτρο Σαραντάκη και πολλούς άλλους, οι οποίοι μας στήριξαν και μας στηρίζουν με την γενναιοδωρία τους», πρόσθεσε.

Οι μεγαλύτεροι «υποστηρικτές» του σχολείου, όπως επεσήμανε, είναι οι ίδιοι οι γονείς οι οποίοι εμπιστεύονται την παιδεία των παιδιών τους στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

«Πολλοί από τους γονείς είχαν αποφοιτήσει οι ίδιοι από το Λύκειο του Σχολείου, ενώ άλλοι είχαν αποφοιτήσει από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο και ενδιαφέρονται για την πρόοδο των παιδιών τους και γενικότερα του σχολείου», επεσήμανε.

Παράλληλα κάλεσε τους ομογενείς να σπεύσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους, διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες και διότι δε θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

«Δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες. Όταν αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών πρέπει να εισαγάγεις νέα προηγμένα προγράμματα. Τα δίδακτρά μας κατά μέσον όρο κυμαίνονται στις $6.500 τα οποία ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της μεσαίας τάξης. Ωστόσο χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ομογένειας διότι στην Αστόρια και στις άλλες περιοχές υπάρχουν πολλές οικογένειες οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τα δίδακτρα», επεσήμανε ο Δρ. Κουλαρμάνης καλώντας τους ομογενείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώην προέδρου της κοινότητας Ιορδάνη Κοκκόρη.

Ο κ. Κοκκόρης, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βράβευσής του από την κοινότητα ανέλαβε την πρωτοβουλία να είναι χορηγός και να καλύψει τα δίδακτρα δύο μαθητών που έχουν προβλήματα υγείας και οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα.

«Έχουμε πάρα πολλές οικογένειες μεταξύ των οποίων και εκείνοι που έχουν έρθει λόγω της οικονομικής κρίσης  από τη γενέτειρα και εργάζεται μόνο ένας από τους δύο γονείς και οι οποίοι και εδώ δυσκολεύονται. Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου παρέχει πάνω από $250.000 σε υποτροφίες τον χρόνο. Με τη βοήθεια των ομογενών μπορούμε να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να ξεκινήσουν το νέο σχολικό έτος στο σχολείο μας και το πιο σημαντικό να απολαύσουν και αυτά τα αγαθά της ελληνικής παιδείας και να αγγίξουν τον πολιτισμό μας», κατέληξε ο Δρ. Κουλαρμάνης.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.