ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (ΚΥΠΕ) Παραγωγική ήταν η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι η ίδια θα κρίνει αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων αύριο Δευτέρα, μη αποκλείοντας και κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με την κ. Λουτ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κ. Λουτ για την ετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «παρουσίασε τις θέσεις του και τη θετική προσέγγισή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι «ήγειρε βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου”.

Η κ. Λουτ, συνέχισε, «θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακιντζί και ενδέχεται να υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείεται, αν αυτό θα είναι υποβοηθητικό, και μια κοινή συνάντηση».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ έδειξε να προβληματίζεται από τις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα τις τελευταίες κινήσεις για τα Βαρώσια, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι ο Πρόεδρος «έχει εγείρει αυτά τα θέματα, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αυτή την στιγμή, είπε, «και με δεδομένο ότι πιθανώς αύριο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις είναι καλύτερα να περιοριστούμε σ’ αυτά τα οποία γνωρίζουμε σήμερα».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση, επανέλαβε ότι «με δεδομένο το ότι η κ. Λουτ είναι εδώ, θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Τ/κ ηγέτη το απόγευμα, προς το παρόν ας περιοριστούμε σ’ αυτά επιφυλασσόμενοι για το ότι μπορεί μάλιστα να υπάρξει αύριο συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «η κ. Λουτ έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι δεδομένο. Και εργάζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν οι νέες επαφές αύριο εξαρτώνται από το τί θα ακούσει από τον κ. Ακιντζί ή αν έχει διευθετηθεί ήδη νέος γύρος επαφών και για αύριο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εξαρτάται από την ίδια την απεσταλμένη του ΓΓ. «Η κ. Λουτ θα είναι εδώ και αύριο και αναλόγως θα ανακοινωθεί αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «αυτή την στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κ. Λουτ και με τον κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί ο Πρόεδρος να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «βεβαίως ο Πρόεδρος είναι θετικός». Εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει προτάσεις, πρόσθεσε, «διότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η κ. Λουτ θα κρίνει και θα ανακοινωθεί το αν και πώς θα συνεχιστούν αύριο οι διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος ως προς τους όρους αναφοράς είπε ότι υπάρχει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με την κοινή τοποθέτηση, την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις 9 του περασμένου μηνός.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΚ)

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.