Μαγνήτης για τους Αμερικανούς τα πολυτελή ακίνητα – Τι συμβαίνει σε Μύκονο & Costa Navarino

0
Ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty Φωτογραφία: mononews.

Ελαφρά κάμψη της ζήτησης από τις ΗΠΑ καταγράφει για πρώτη φορά η αγορά πολυτελών ακινήτων, παρόλο που στην Ελλάδα οι Αμερικανοί πέρασαν στην πρώτη θέση των αγοραστών, ρίχνοντας τη Βρετανία στη δεύτερη.

Οι Αμερικανοί επενδυτές ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εν Ελλάδι ακίνητα πολυτελείας, ακόμα κι εν μέσω θυέλλης που έχει δημιουργήσει η αρνητική οικονομική συγκυρία.

Ωστόσο, «ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η πρόβλεψη ύφεσης στο 2023, η μεγάλες διορθώσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, η αυξηση των επιτοκιων της FED είναι μερικοί από τους λόγους της μικρής μείωσης της ζήτησης», όπως εξηγεί ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty στο mononews.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο mononews, η Greece Sotheby’s International Realty, τον φετινό Μάιο το εκδηλωμένο ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατά 13,6% σε σύγκριση με τον περσινό, ενώ μόνο το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου φέρεται να επηρεάστηκε από την αστάθεια του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, το γεγονός ότι οι ελληνικές βίλες έχουν γίνει περιζήτητες φάνηκε από τις αρχές του χρόνου, αφού τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο το ενδιαφέρον που μεταφράστηκε σε εντολές αγοράς αυξήθηκε κατά 41,5% και 19,4% αντίστοιχα.

Πηγή: Greece Sotheby’s International Realty

Αμερικανοί στη θέση των Βρετανών

Την ανατροπή όσον αφορά στην «προέλευση» του ενδιαφέροντος κάνει φέτος η αμερικανική αγορά, παίρνοντας τη θέση των Βρετανών επενδυτών. Ο λόγος είναι η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ και παρά το γεγονός ότι οι «Βρετανοί ενδιαφέρονται παραδοσιακά για το ελληνικό real estate εδώ και δεκαετίες», όπως εξηγεί ο κ. Σαββαΐδης.

ADVERTISING

Μιλώντας με αριθμούς, το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ αυξήθηκε το πρώτο πεντάμηνο κατά 73,3%, ενώ η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 11,4%. Στο ρυθμό της Αμερικής κινήθηκε και ο Καναδάς, με τη ζήτηση – η οποία κατά το σύνηθες καταλήγει σε πωλήσεις – να αυξάνεται έως τον Μάιο κατά 42,7%, ενώ το ενδιαφέρον των Ισραηλινών τονώθηκε κατά 83,3%.

«Πρόκειται για ένα αγοραστικό κοινό, το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εξοικείωση με την αγορά ακινήτων, καθώς διαθέτει κατά μέσο όρο πέντε εξοχικές κατοικίες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στη λίστα των προορισμών “must”. Αυτές οι αγορές είναι αγορές προσωπικού lifestyle, με έντονο συναισθηματικό πρόσημο και λιγότερο επενδυτικές επιλογές. Όταν μιλάμε για αγορές άνω των 5 εκατομμυρίων, δεν διατίθενται προς ενοικίαση από τους νέους ιδιοκτήτες». Στο παιχνίδι των trophy assets μπήκε την τελευταία διετία δυναμικά το ελληνικό αγοραστικό κοινό. «Υπάρχουν περιοχές που προτιμώνται κυρίως από Έλληνες, όπως το Πόρτο Χέλι».

Πηγή: Greece Sotheby’s International Realty

«Η δυναμική που καταγράφει η ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων παραμένει έντονη, ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά μετά το ράλλυ της πανδημίας τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφεται ελαφριά κάμψη της ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες παγκοσμίως», διευκρινίζει ο κ. Σαββαΐδης.

Στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες έχει εκδηλωθεί μειωμένο ενδιαφέρον περιλαμβάνεται η Ελβετία (-35,3%), η Γερμανία (-39,1%), η Γαλλία (-18,8%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-9%) και το Βέλγιο (-18,2%) και σταθερά προσελκύουν επενδυτές τα high end ακίνητα.

Έως και 10.000 ευρώ πωλείται το τετραγωνικό

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι τιμές καταγράφουν διψήφια αύξηση (της τάξης του 10,3%) τον φετινό Μάιο, καθώς κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5.200 έως 7.700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Χρυσωρυχείο είναι η Μύκονος, με την τιμή του τετραγωνικού να ξεκινά από 7.100 και να φτάνει έως 10.560 ευρώ, αυξημένη κατά 7,4%.

Στην Κρήτη, στο κέντρο της Αθήνας και στην Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Ειδικά στην περίπτωση της Πελοποννήσου, στο φαινόμενο έχει συμβάλει τα μέγιστα το project του Costa Navarino, όπου οι κατοικίες είναι sold out.

Πηγή: Greece Sotheby’s International Realty (Melora)

Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο, τα πολυτελή ακίνητα κοστίζουν από 6.200 έως 9.350 ευρώ ανά τ.μ., ακριβότερα κατά 16,7%, στο κεντρικό Αιγαίο από 5.200 έως 7.800, τιμή αυξημένη κατά 16%, στην Κρήτη από 5.000 έως 7.500 (21% αυξημένη τιμή), στα Δωδεκάνησα από 3.600 έως 5.400 (αύξηση τιμής 2,30%), ενώ διαχρονικά υψηλά τιμημένα είναι τα high end ακίνητα στο Ιόνιο, καθώς οι τιμές ξεκινούν από 5.000 και αγγίζουν τα 7.600 ευρώ το τετραγωνικό, αφού τον Μάιο αυξήθηκαν 5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, τα πολυτελή ακίνητα του κέντρου πωλούνται έναντι 5.100 έως 7.700 ευρώ το τ.μ. (+10,40%), στα νότια προάστια από 6.000 έως 8.900 ευρώ/τ.μ., τιμή αυξημένη κατά 10,6%, ενώ στα βόρεια οι τιμές ξεκινούν από 2.950 και φτάνουν τα 5.950 ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε άνοδο της τάξης του 8,9% σε ετήσια βάση.

Οι επενδύσεις από την αθηναϊκή ριβιέρα μέχρι την Κρήτη

Το ενδιαφέρον, βέβαια, θα μετακινηθεί και στα δρομολογημένα έργα. Μόνο στο Ελληνικό, τα πολυτελή διαμερίσματα και τις κατοικίες (condos) στο παραλιακό μέτωπο μεταβιβάζονται σε τιμές υψηλότερες σε σύγκριση με το αρχικό business plan που είχε καταρτίσει η Lamda Development. Οι 27 βίλες θα φέρουν στην παραχωρησιούχο του Ελληνικού έσοδα 180 εκατομμυρίων, ενώ αντίστροφα μετράει ο χρόνος και για την πώληση των περίπου 100 διώροφων και τριώροφων κατοικιών.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι επώνυμες κατοικίες στα δύο πεντάστερα που αναπτύσσει η Lamda Development με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου – επένδυση 300 εκατομμυρίων – ούτε και οι exclusive κατοικίες στο yacht club. To τελευταίο project ανακοίνωσε πρόσφατα η Orilina Properties και περιλαμβάνει κτίριο κατοικιών και βοηθητικών εγκαταστάσεων έως 4.565 τ.μ., «συνοδεία» χώρων εστίασης και ευεξίας, πολυτελούς κάβας και μπαρ δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, μία επένδυση 70 εκατ. ευρώ.

Περίπου 14 τουριστικές κατοικίες θα περιλαμβάνει και το One & Only, το δεύτερο θέρετρο της αλυσίδας στα Αστέρια Γλυφάδας, το οποίο αναπτύσσει η Grivalia, με κόστος 145 εκατ. και ορίζοντα το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στο ίδιο μοτίβο, μέσω της Sotheby’s διατίθενται και οι κατοικίες στο One & Only στην Κέα, επένδυση της αμερικανικής Dolphin Capital, συμφερόντων του Μίλτου Καμπουρίδη. Η τελευταία επεκτείνει το θέρετρο υπό το brand τηςAman, Amanzoe, στο Πόρτο Χέλι.

Στις 50 ανέρχονται οι πολυτελείς κατοικίες με την επωνυμία Conrad στο ανακατασκευασμένο Hilton της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου η ΤΕΜΕΣ υλοποιεί επένδυση 130 εκατομμυρίων.

Βίλες και κατοικίες αναπτύσσονται στην επένδυση της Mirum. Ο Ρώσος επενδυτής Μπορίσοφ προσθέτει στην επένδυση 50 έως 70 κατοικίες στο Βαθύ και την ανέγερση 17 βιλών στο Τσιφλίκι. Μεικτό θα είναι το ανακαινισμένο Porto Paros, στο οποίο η MHV (η κοινοπραξία Prodea – Invel – Γ. Παπαλέκα) θα προσθέσει πολυτελείς κατοικίες, ενώ στο Cape Tholos του ομίλου Μεταξά σχεδιάζονται 208 παραθεριστικές κατοικίες.

Πηγή: www.mononews.gr

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.