ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτική και ιστορική με όλη της σημασία της λέξεως ήταν η συναυλία «Τα τραγούδια της ζωής μας» του Γιώργου Νταλάρα, της Ασπασίας Στρατηγού, του Μιχάλη Τζουγανάκη και του γιου του Αλέξανδρου η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 31 Ιανουαρίου 2020, στο φημισμένο θέατρο «Apollo Theater».

Η γιγαντοοθόνη στην είσοδο του «Apollo Theater» στην οποία προβάλλονται τα πολιτιστικά δρώμενα προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στους ομογενείς, διότι η ανακοίνωση της συναυλίας ήταν η μόνη που ήταν γαλανόλευκη (Globe Ent. & VIP Ent Presents George Dalaras, Fri, Jan31 / 8 PM). Ήταν η πρώτη φορά που το θέατρο είχε κατακλυστεί από ομογενείς οι οποίοι εξέπληξαν τους εργαζόμενους του Θεάτρου με τις γαλανόλευκες και με την ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξαν στους δημοφιλείς τραγουδιστές.

Στη συναυλία παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αντίστοιχα, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, εκπρόσωποι της ομογένειας, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η εν λόγω συναυλία απετέλεσε τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Τζουγανάκη στις ΗΠΑ, η οποία, όπως έγραψαν η «Αναμνήσεις», διοργανώνεται από την «Globe Entertainment» και την «VIP International».

Ο Γιώργος Νταλάρας με δηλώσεις προς τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της συναυλίας και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ακούσατε τον κόσμο να τραγουδάει; Άρα πετύχαμε. Ο στόχος μας από τη σκηνή είναι να βρούμε το κέντρο στην καρδιά και στο μυαλό του ανθρώπου. Όπως γνωρίζετε για μένα δεν είναι η πρώτη φορά, έχω έρθει δεκάδες φορές εδώ.  Και πάντα εκτός Ελλάδας κάτι μεγάλο προστίθεται στο μεγαλείο της σχέσης των μουσικών με το κοινό. Κάτι παραπάνω προστίθεται και δε θέλω να χάσω αυτή την επαφή».

Αναφερόμενος στο ιστορικό θέατρο επεσήμανε: ««Άλλη μια βραδιά στη Νέα Υόρκη, στην πόλη μας, με συγκίνηση και χαρά και με την αύρα αυτού του ιστορικού θεάτρου. Όσο και πρακτικοί να είμαστε και ρεαλιστές, όταν ανεβαίνεις σε έναν τέτοιο χώρο που έχουν προϋπάρξει όλοι αυτοί οι μύθοι, επηρεάζεσαι».

Ο Γιώργος Νταλάρας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα και τους πρέσβεις Νικόλαο Αιμιλίου, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Χαίρομαι που μπορώ από τα τόσα πολλά τραγούδια που έχω πει, διαφορετικών ειδών, να παίρνω αυτά τα τραγούδια και να τα στήνουμε σε κάποιους τόνους που έχουν αυτούς τους συνειρμούς. Γιατί τα τραγούδια μας, είτε είναι λαϊκά, είτε είναι παραδοσιακά ή σύγχρονα τραγούδια σπουδαίων συνθετών, αξίζουν αυτή την καλή μεταχείριση. Και νιώσαμε απόψε τον κόσμο να τραγουδάει και είμαι πανευτυχής», συμπλήρωσε.

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης αναφερόμενος στη συναυλία επεσήμανε: «Αυτή ήταν μοναδική γιατί είχε όλη την παράδοση του τόπου μας, όλη τη συγκίνηση των πρώτων και δεύτερων γενεών και των τωρινών και πόσο μάλλον όταν συνεργάζεσαι και να συνυπάρχεις επί σκηνής με έναν γίγαντα όπως ο Γιώργος Νταλάρας. Το νεοελληνικό τραγούδι μας έχει στιγματιστεί, έχει παρακαταθήκη, έχει πάθος, έχει σύνεση, ευγένεια και όσο μεγαλώνει δίνει πραγματικά χώρο στην τέχνη και είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μοιράζεσαι τη στιγμή σου, το πάθος σου, την αγάπη σου, τον τόπο σου, την Κρήτη και ποτέ σου να μη λησμονείς τσου τόπους που σ’ ορίζαν, δεν έχει αξία το δεντρό άμα δεν έχει ρίζα. Οπότε οφείλω να υποστηρίζω και να στηρίζω τον πατέρα μου, τη μάνα μου, τον παππού μου, τη γιαγιά μου, τα παιδιά μου, τη συνέχεια τους».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τον Νταλάρα επεσήμανε ότι προηγήθηκαν δύο περιοδείες στην Ευρώπη και ήταν πολύ συγκινητικό και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τώρα αποκτάμε άλλη διάσταση γιατί έχουν περάσει και κάποια χρόνια και όλο αυτό έχει ωριμάσει. Οπότε, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στον κόσμο από τη ρίζα μέχρι το βουνό, από το ρεμπέτικο μέχρι το σύγχρονο τραγούδι, από τα Σφακιά μέχρι τον Παρθενώνα».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στον γιο του Αλέξανδρο που έπαιξε και τραγούδησε είπε: «Το να μην υπάρχει συνέχεια είναι σα να τελειώνουν όλα οπότε τι κάνουμε; Σπέρνουμε και ποτίζομε με ευλάβεια για να θερίσουμε. Φτιάχνουμε και προετοιμάζουμε την ιστορία. Εμείς όλοι – και το λέω όχι με ταπεινότητα – είμαστε υπηρέτες της ιστορίας και οφείλουμε στο ανθρώπινο γένος, το κάθε γένος, να προσθέτουμε για να ενωθούμε με αγάπη όλοι μαζί. Με ευγένεια και να σεβαστούμε ο ένας του αλλουνού τα θέλω και τις ιδιαιτερότητες. Χαίρομαι που ο Αλέξανδρος δεν ξεχνά ποιος είναι, ποιος ήταν παππούς του, ποιος είναι ο πατέρας του και ποιος θα είναι ο γιος του».

Η Ασπασία Στρατηγού εμφανώς συγκινημένη από την υποδοχή του κοινού δήλωσε στις «Αναμνήσεις»: «Ο κόσμος μας έδωσε δύναμη και ζεστασιά για να συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία την περιοδεία. Αγαπάμε τον κόσμο και μας αποδέχεται με μεγάλη θέρμη».

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε: «Τα λόγια είναι ανίκανα να περιγράψουν αυτή την καταπληκτική συναυλία που παρακολουθήσαμε απόψε. Τι πιο σημαντικό από το να βλέψεις την ελληνική σημαία στο κατάμεστο «Apollo Theater» στο Χάρλεμ».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης πρόσθεσε: «Μας έφερε τις αναμνήσεις πίσω. Ήταν μια καταπληκτική συναυλία.  ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του ελληνισμού».

Ο Γιώργος Δρογκάρης, εκ των χορηγών της εκδήλωσης επεσήμανε: «Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εκπληκτική και οι ομογενείς είχαν μια μοναδική ευκαιρία να αποθέωσαν έναν θρύλο σε ένα ιστορικό θέατρο».  

Ο συνθέτης και συνάμα καθηγητής Περικλής Κανάρης δήλωσε: «Είναι ευλογία γι αυτόν τον άνθρωπό να έρχεται στην Αμερική και να προσφέρει στους ομογενείς τη μουσική του και να κρατάει αυτή την επαφή ζωντανή και τις ρίζες μας ποτισμένες. Το κοινό ήταν πανευτυχισμένο που απόλαυσε μια μοναδική συναυλία σε ένα ιστορικό θέατρο».

Η δημοφιλής τραγουδίστρια Ελένη Ανδρέου επεσήμανε: «Δεν υπάρχουν λόγια. Ήταν κάτι παραπάνω από μαγικό. Ο Γιώργος Νταλάρας μας συγκίνησε».

Ο Γιώργος Νταλάρας 9αριστερά) και ο φωτορεπόρτερ και συνάμα συνεργάτης των Αναμνήσεων Φώτης Παπαγερμανός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Τζέιμς Ντε Μέτρο επεσήμανε: «Ήταν τέλεια τα πάντα. Όλοι όσους επέλεξε ο Νταλάρας ήταν τέλειοι και παρακολουθήσαμε μια αριστουργηματική συναυλία. Η παραγωγή ήταν τέλεια και μοναδική».

Ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Εξάρας πρόσθεσε: «Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια και τα πιο ωραία τραγούδια. Μύρισε Ελλάδα. Οι συναυλίες του Νταλάρα είναι διεθνών προδιαγραφών».

Η διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ηθοποιός και συνάμα πρέσβειρα του Κρητικού Πολιτισμού Μαρία Τζομπανάκη απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω  συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην Αμερική και βλέπω πόσο διαφορετικά είναι τα συναισθήματα και τα χειροκροτήματα του κοινού. Είναι αλλιώς όταν είσαι στην ξενιτιά και εμείς οι Έλληνες είμαστε προνομιούχοι και συνάμα πολύ δυνατοί γιατί έχουμε έναν λαμπρό και πανίσχυρο πολιτισμό».

Ο φιλέλληνας εκδότης Σαμ Τσέκουα, ο οποίος κατάγεται από τη Νιγηρία, πρόσθεσε: «Μεγάλωσα με τη μουσική του. Κάθε φορά που έρχεται στην Αμερική παρακολουθώ τις συναυλίες του Νταλάρα. Ήταν να πάνω στην Αντίγκουα που πήγε η γυναίκα μου, αλλά παρέμεινα για να απολαύσω αυτή την ιστορική συναυλία. Ο Νταλάρας αναζωογόνησε τις μνήμες μου για την Ελλάδα».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η γιαγαντοοθόνη του Apollo Theater. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.