ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρή, συγκινητική και πλούσια σε μηνύματα ήταν η τελετή απονομής του Φειδιππιδείου Βραβείου στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 6 Φεβρουαρίου 2020 στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ. Πρόκειται για το 24ο βραβείο που απονέμει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GAEPIS και το ραδιόφωνο «Cosmos – FM το οποίο εκπέμπει αδιάλειπτα για 33 συναπτά έτη στα ερτζιανά και στο διαδίκτυο.  

Η εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία, ήταν άρτια διοργανωμένη, είχε πανομογενειακό χαρακτήρα και ήταν αφιερωμένη στους αειμνήστους Νίκο Μουγιάρη και Δημήτριο Καλοειδή που απεβίωσαν πρόσφατα και έχουν βραβευτεί με το Φειδιππίδειο το 2015 και το 1998 αντίστοιχα. Αμφότεροι ήταν ευεργέτες του Cosmos – FM και η απόφαση της ηγεσίας του GAEPIS να τοποθετήσει τα πορτραίτα τους δίπλα στο βήμα ήρθε να υπενθυμίσει στους προσκεκλημένους και σε όλους τους συνδαιτυμόνες ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το «Cosmos – FM» δεν ξεχνούν. Τιμούν και αναγνωρίζουν την προσφορά τους και το πιο σημαντικό για 33 συναπτά έτη καταγράφουν πιστά και βήμα προς βήμα την ιστορία και την προσφορά της ομογένειας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αντίστοιχα, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα, ο δημοτικός σύμβουλος, της Αστόριας, Κώστας Κωνσταντινίδης, πλειάδα μελών του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο πρόεδρος της Ηγεσίας τω 100, Αργύρης Βασιλείου και εκπροσώπων όλων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων.

Στο βήμα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του GAEPIS, Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλία Στέλιου Τακετζή

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου GAEPIS και συνάμα παραγωγός του Cosmos-FM, Στέλιος Τακετζής καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τους ομογενείς και τους παραγωγούς και τους εθελοντές που για 33 συναπτά έτη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Cosmos-FM.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Φειδιππίδειο Βραβείο και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ευεργετών του Cosmos-FΜ και αποδέκτες του εν λόγω Βραβείου, Δημητρίου Καλοειδή και Νίκου Μουγιάρη που απεβίωσαν πρόσφατα.  

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τρία από τα ηγετικά στελέχη της επιτροπής «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» και συγκεκριμένα ο Ντένις Μιλ (Dennis Mehiel), Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros) και ο Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) έχουν βραβευτεί με το Φειδιππίδειο το 200, 2018 και το 2000 αντίστοιχα.

«Κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός είναι» επεσήμανε ο κ. Τακετζής υπενθυμίζοντας ότι «είναι δείγμα της εμβέλειας, του εύρους και του κύρους του Φειδειππίδειου Βραβείου».

Στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ δεξιά η βυζαντινή χορωδία η οποία έψαλε το Πολυχρόνιο και ο Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Το ότι το πρώτο Φιδιπιδειο Βραβείο της θητείας μου αποδίδεται σε σας Σεβασμιότατε με γεμίζει ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση. Χαρά γιατί το συμβούλιο εκτίμησε τις ανεκτίμητες υπηρεσίες σας προς τον Ελληνισμό, και συγκίνηση, και θα μου επιτραπεί μια προσωπική κάπως χροιά, και συγκίνηση γιατί έτυχε να έχουμε και οι δυο γεννηθεί στα ίδια μέρη, έτυχε να έχουμε παίξει στα ίδια χώματα και να έχουμε περπατήσει στους ίδιους δρόμους, στο Μακροχώρι, στα Ταταύλα, στο Φανάρι, στην Χάλκη στην λατρεμένη μας Πόλη

Την τελευταία φορά που σας επισκεφθήκαμε στη Χάλκη, με τον αδελφό μου φεύγοντας μας είπατε  «να μην ξεχνάτε ποτέ την καταγωγή σας, είναι πολύ σημαντικό». Σ’ αυτά τα λόγια διέκρινα αφ ενός βέβαια την συμβουλή του πατρός κληρικού, του ποιμένα, αλλά διέκρινα και κάτι άλλο. Μια αγωνία . Μια αγωνία να μείνουμε κοντά στην καταγωγή μας, στην κληρονομιά μας», επεσήμανε ο κ. Τακετζής.

«Αυτή την αγωνία την διαπίστωσα και πάλι στις ομιλίες σας και στις παρεμβάσεις σας κατά το διάρκεια του εκπαιδευτικού συνεδρίου πριν λίγους μήνες στο Φλάσινγκ. Την αισθανόμαστε την αγωνία σας, Δέσποτα και αυτή η αγωνία σας μας δίνει δύναμη. Η δική σας αγωνία είναι η δική μας δύναμη. Γιατί ξέρουμε πως ναι μεν η ευθύνη είναι προσωπική αλλά η προσπάθεια είναι συλλογική. Όλοι μαζί θα ενισχύσουμε αυτήν την αλυσίδα που λέγεται Ελληνισμός.

Εμείς εδώ στο COSMOS FM υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα να σταθούμε αρωγοί στο έργο σας και στην κοινή όλων μας αποστολή να διασώσουμε και να διαδώσουμε την κληρονομιά μας», επεσήμανε εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων ο κ. Τακετζής.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ματθαίος Μυρώνης, Στάυρος Χαβιάρας. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Στυλιανός Ζερβούδης και Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

«Θα κάνουμε τα πάντα και θα είμαστε αρωγοί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης», κατέληξε.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, ενώ ο π. Ευγένιος Πάππας, ο οποίος είναι και παραγωγός του Cosmos – FM τόνισε ότι το Φειδιππίδειο είναι το πρώτο βραβείο που λαμβάνει ο κ. Ελπιδοφόρος από ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

Τον τιμώμενο προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού “Φίλοι του Αγίου Νικολάου”, Μιχάλης Ψαρός, μιλώντας με θερμά λόγια για την συνεισφορά του Σεβασμιωτάτου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νέα εποχή που ανέτειλε για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, πέρυσι τον Ιούνιο, με την ενθρόνισή του.

Ομιλία Ελπιδοφόρου

«Η τιμή δε γίνεται προς τον Ελπιδοφόρο, αλλά προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής», επεσήμανε ο τιμώμενος υπενθυμίζοντας ότι Αρχιεπίσκοπος, είτε λέγεται Δημήτριος, είτε λέγεται Ελπιδοφόρος ενσαρκώνει τα δύο μεγάλα φτερά που έχουμε και με τα οποία πετάμε στην Αμερική την Ορθοδοξία», επεσήμανε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος προτίμησε να μιλήσει από καρδιάς και για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρθηκε με έμφαση στην ελληνικότητα της Εκκλησίας της Αμερικής, στον ρόλο της ελληνικής παιδείας, στη δωρεά των δύο εκατομμυρίων της ελληνικής κυβέρνησης προς την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο μείζον θέμα της ολοκλήρωσης του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών

O υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση εξέπληξε τους ομογενείς με την ομιλία του και την αναφορά του στα ζητήματα που σχετίζονται με την ενότητα των αποδήμων, την ενίσχυση των  δεσμών με την γενέτειρα, την ελληνική παιδεία, την καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης και τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου.

Μετά παράκλησης των οικοδεσποτών και των συνδαιτυμόνων παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δρ. Βλάση:

«Είναι μεγάλη χαρά να παρευρίσκομαι στην απονομή του φετινού Φειδιππίδειου Βραβείου από το ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ στη Νέα Υόρκη υπό την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς όλους σας για τη θερμή αυτή υποδοχή.

Είναι, λοιπόν, πράγματι συγκινητικό να βλέπεις στα μάτια των συμπατριωτών μας τη φλόγα, το πάθος και τη ζέση για την Ελλάδα μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Χθες είχα τη χαρά να επισκεφθώ το σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Είδα τη χαρά και τον ενθουσιασμό στα μάτια των μικρών παιδιών. Την αγάπη τους για την Πατρίδα, για κάθε τι ελληνικό. Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον της Ομογένειας, είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι μια αστείρευτη πηγή δύναμης και έμπνευσης για εμάς τους Ελλαδίτες, αλλά, ταυτόχρονα, μας επιφορτίζει με ένα αίσθημα ευθύνης. Ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπατριωτών μας εδώ στην Αμερική, να μην σας απογοητεύσουμε. Ευθύνη να πράξουμε το καθήκον μας και να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε Ελλάδα και Ομογένεια να είναι ένα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Cosmos FM συμπληρώνει φέτος 33 χρόνια λειτουργίας. Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος και να τους ευχηθώ να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη. Η προσφορά του στον εδώ Ελληνισμό είναι ανεκτίμητη.

Μια ελληνική φωνή στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Είναι πραγματικά σπουδαίο. Μέσω της ελληνικής μουσικής και των ενημερωτικών εκπομπών αποτελεί ένα ζωντανό δίαυλο επικοινωνίας με την Πατρίδα. Έναν πόλο συσπείρωσης και μια απτή απόδειξη της ζωντάνιας, του δυναμισμού, αλλά και της δημιουργικότητας της Ομογένειάς μας.

Στο βήμα ο π. Ευγένιος Πάππας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και γνωρίζω ότι δύο αληθινοί πατριώτες, δύο πραγματικά κεφάλαια για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ, οι οποίοι δυστυχώς απεβίωσαν προσφάτως, ο Δημήτρης Καλοειδής και ο Νίκος Μούγιαρης πίστεψαν στον σταθμό αυτό και τον στήριξαν. Στη μνήμη τους λοιπόν οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια να προάγουμε τον Ελληνισμό στις ΗΠΑ. Με πίστη και μεράκι, όπως έπρατταν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους.

Γιατί, αν κάτι διακρίνει εμάς τους Έλληνες, είναι η λαχτάρα μας να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας. Και βέβαια…την ελληνικότητά μας. Και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να πω μερικά λόγια για το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Ένας εξαιρετικός Ιεράρχης με ιδέες, γνώσεις και όραμα για τον Ελληνισμό της Αμερικής. Έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό έργο. Είμαι πεπεισμένος, ότι ο Σεβασμιώτατος θα δώσει μια νέα πνοή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ήδη, τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδογόρος με τα μέλη του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η επικείμενη επανέναρξη των εργασιών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero και η προγραμματιζόμενη αποπεράτωσή τους εντός του επετειακού έτους της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, τα θυρανοίξια προγραμματίζονται να λάβουν χώρα ανήμερα της 20ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι ένας ισχυρός συμβολισμός υπέρ της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Επίσης, όπως γνωρίζουμε, η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκαθεν αποτελούσε το νήμα εκείνο που συνδέει τους απόδημους Έλληνες με την Πατρίδα. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιτελεί πολύ σημαντικό έργο υπέρ της διαφύλαξης της ελληνικής ταυτότητας των ομογενών μας, με σημαντική πνευματική, φιλανθρωπική, κοινωνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε αρωγοί της, στηρίζοντας τις δράσεις της προς όφελος του εδώ Ελληνισμού. 

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε κ. Ελπιδοφόρε πιστεύουμε σε εσάς, προσωπικά θεωρώ ότι η τοποθέτησή σας εδώ ήταν μια σοφή επιλογή του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σε αυτήν την κρίσιμη για τον Ελληνισμό συγκυρία, η αρραγής και συμπαγής ενότητα του μητροπολιτικού κέντρου με την Ομογένεια είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε άλλο χρόνο.

Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων, ύστερα από τόσα χρόνια υποσχέσεων και όχι πράξεων, είναι μόνον ένα πρώτο βήμα. Δεν θα σταματήσουμε εδώ.

Θέλουμε, επίσης, να αναβαθμίσουμε την παροχή προξενικών υπηρεσιών και να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, δημιουργώντας σύγχρονα Προξενεία τα οποία θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ομογενών μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Γενικό Πρόξενο κ. Κούτρα για το εξαιρετικό έργο του, το οποίο αναγνωρίζεται από τους ομογενείς μας. Ο τρόπος λειτουργίας της Αρχής αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Θέλουμε να ενισχύσουμε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση της ελληνικής παιδείας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας των ομογενειακών σχολείων, της χρήσης νέων τεχνολογιών και της αξιοποίησης των προγραμμάτων φιλοξενίας. Και θα το κάνουμε γιατί θέλουμε οι νεότερες γενεές ομογενών, όπως τα παιδιά που είχα την χαρά να καμαρώσω χθες στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, να έχουν ένα σημείο αναφοράς, μια δυνατή σχέση με τις ρίζες τους.

Έτσι, με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να φέρουμε την Ομογένεια πιο κοντά στην Ελλάδα. Γιατί πιστεύουμε ότι στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε ότι θα πατά γερά στα πόδια της στο μέλλον, κανένας δεν περισσεύει. Και όπως η Ιστορία έχει δείξει, η Ομογένεια ήταν πάντοτε δίπλα στην Πατρίδα, όταν αυτή τη χρειάστηκε. Και είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα πράξει και τώρα.

Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο Δρ. Βλάσης.

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.