Λαμπρή εκδήλωση για τον αμερικανικό φιλελληνισμό στο Μεσολόγγι

1
Η κ. Στέλλα Κοκόλη με τις εκπροσώπους του Δήμου της Νέας Υόρκης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου- Eρευνητικό Κέντρο και Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, τιμώντας τον 15ο Εορτασμό της  «Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» συνδιοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση με την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, με θέμα: «Ο Αμερικανικός Φιλελληνισμός και η Ελληνική Επανάσταση» την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο κτίριο.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου τελούσε υπό την αιγίδα της γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία της και χαιρέτησαν, η Ingrid Lewis-Martin γενική σύμβουλος του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ ‘Ανταμς και η κα. Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη, αριστερά στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, κα. Στέλλα Κοκόλη, συγκίνησε το ακροατήριο με τον ένθερμο πατριωτικό της λόγο, ενώ η κ. Ingrid Lewis-Martin, προκάλεσε την ευαρέσκεια του κοινού με τον φιλελληνικό λόγο και τον θαυμασμό της για την Ελλάδα και το Μεσολόγγι.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Σφοίνη, κύρια Ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αναφέρθηκε διεξοδικά στον «Αμερικανικό Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση».

Η κ. Στέλλα Κοκόλη με τις εκπροσώπους του Δήμου της Νέας Υόρκης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης με θέμα «Σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες διασχίζουν τον Ατλαντικό». Μελωδίες που έντυσαν διάσημες ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου. Συμμετείχαν οι Μουσικοί: Αλέξανδρος Γιαννής Βιολί, Μάνος Πανόπουλος Φλάουτο, Σπύρος Χολέβας Κιθάρα. 

Την επιμέλεια και την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Σπύρος Χολέβας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Μεσολογγίου.

Ενώ η γνωστή Σοπράνο Αναστασία Ζαννή, που ήρθε μαζί με την Αμερικανική Αποστολή, με την μελωδική φωνή της ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη, δεξιά με την κ. Ingrid Lewis-Martin.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός,  η Αντιπεριφερειάρχης κα. Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Λύρος, ο εκπρόσωπος του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, ο υποδιευθυντής κ. Α. Τέλωνας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Μπάκας, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής,  ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΔΙΕΞΟΔΟΥ και του Μουσείου Άλατος κ. Νίκος Κορδόσης, η πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» κ. Διονυσία Σαμαντά, ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Α Σπυρόπουλος και οι προϊστάμενες Υπηρεσιών του Δήμου της Νέας Υόρκης που συνόδευαν την Dr. Ingrid Lewis-Martin,  εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και πλήθος αγαπητών φίλων της ΒΕΜ.

Η κ, Στελλα Κοκόλη και η κ. Αναστασία Ζαννή με τις εκπροσώπους του Δήμου της Νέας Υόρκης.
-Advertisement-


1 COMMENT

 1. Στην όμορφη αυτή εκδήλωση μνήμης θα ήθελα
  να προσθέσω την δική μου σκέψη και να πω
  αυτό που έπρεπε παντού και πάντα από όλους
  να λέγεται που όμως δυστυχώς δεν λέγεται.
  Το έναυσμα , το φυτίλι της Αμερικανοελληνικής
  φιλίας, ( και γενικά παγκοσμίως ) ήταν η θυσία
  της Χίου, η άγρια σφαγή και καταστροφή της
  νύφης του Αιγαίου της αγαπημένης μας Χίου ,
  συγκίνησε και ξεσήκωσε όλους τους λαούς κυρίως δε τους Αμερικανούς οι οποίοι πλέον μετά από αυτό το γεγονός επαναστάτησαν κατά της Τουρκίας και συνέδραμαν παντιοτρόπως στον
  Απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.