Λαλάδες: Τα 4 είδη των μοναδικών άγριων τουλίπων στη Χίο

0
Οι άγριες τουλίπες που ανθίζουν τον Μάρτιο στα λιβάδια της Χίου. Φωτογραφία: https://www.alithia.gr/

ΧΙΟΣ. (https://www.alithia.gr/) Η Χίος φημίζεται διεθνώς για την χλωρίδα και τον πλούτο των άγριων λουλουδιών της, καθώς έχει μία μεγάλη ποικιλία από ορχιδέες που βρίσκονται διάσπαρτες στο νησί αλλά και άγριες τουλίπες που κάθε χρόνο, το μήνα Μάρτιο, πλημμυρίζουν με χρώμα τις γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό μέρος του νησιού.

Οι τουλίπες της Χίου ή αλλιώς “λαλάδες” όπως ονομάζονται από τους ντόπιους, αποτελούν μέρος του γένους Tulipa η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης.

Η ύπαρξη τους στη Χίο οφείλεται στη δυτική εξάπλωση του είδους από την Περσία πριν από εκατομμύρια χρόνια.

ο γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 15 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα. Η ονομασία τους “λαλάδες” προέρχεται από το “lale” που είναι η περσική ονομασία της τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των Τουρκικών στη χιώτικη διάλεκτο.

Στη Χίο φύονται τέσσερα είδη άγριας τουλίπας (Tulipa praecox, Tulipa agenensis, Tulipa clusiana και Tulipa undulatifolia).https://www.alithia.gr/adwidget/adw.html

Η τουλίπα που κοκκινίζει τα λιβάδια της Χίου την άνοιξη είναι η Tulipa praecox, ενώ το ένα από τα τέσσερα είδη, που είναι και το πιο σπάνιο, έχει ριγέ λευκά-κόκκινα άνθη.

Τα άνθη τους δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.