ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η θεατρική ομάδα του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας η οποία το βράδυ της Παρασκευής ανέβασε στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου «Πέτρου Γ. Πατρίδης» την κωμωδία του Αλέκου Σακελλαρίου «Η Θεία από το Σικάγο».

Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά έργα αφ ενός μεν διότι πραγματεύεται ένα από τα πιο καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και συγκεκριμένα το γάμο, την προίκα και τα έθιμα της δεκαετίας του ’50.

Το στοίχημα το οποίο έθεσαν προ μερικών μηνών οι δάσκαλοι – σκηνοθέτες Απόστολος Μαυρομμάτης και Σταυρούλα Τσούτσα δεν ήταν διόλου εύκολο διότι τα πάντα ξεκινώντας από τους πρωταγωνιστές και τους ηθοποιούς μέχρι κα τα σκηνικά, τις κατασκευές, τις δημόσιες σχέσεις, τις αφίσες, την επεξεργασία του προγράμματος, τη διεύθυνση της οικονομικής υποστήριξης και των βοηθών σκηνοθετών και συνάμα της παραγωγής τα επωμίστηκαν 36 συνολικά μαθητές από την 8η μέχρι και τη 12η τάξη του Λυκείου.

Οι Βαλιάνα Μελισσουργού, Γιάννος Μελισσουργός, Παναγιώτα Ασπρογέρακα, Αντιγόνη Αηδόνη, Εύα Μπουμπούκη, Χριστίνα Λόπεζ, Νικόλ-Κατερίνα Τηλιάκος, Ελευθερία Πέτρου, Ερασμία Μάστορα, Μαριάνθη Κουβέλη, Νικολέτα Μπαλτζή, Δημήτρης Κρητικός, Ευρύλαος Κοκαβέσης, Χάρης Ζέκκας, Θανάσης Καραγιώργος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χριστόφορος Γεντέκος, Γιάννης Σκουλούδης, Αριάδνη Ράπτη, Γιώργος Τσίρος, Αντώνης Μπάκα, Άντρε Λαμπόρα, Αντρέας Γριτσίπης και Σταύρος Βουμβουράκης μοιράστηκαν τη σκηνή και χάρισαν μοναδικές στιγμές στους γονείς, στους ιθύνοντες της κοινότητας και στους προσκεκλημένους, οι οποίοι ευχήθηκαν την επόμενη φορά η παράσταση να γίνει στα θέατρα του Μπρόντγουέι.

Η παράσταση ήταν εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα και αν δε γνώριζες την πραγματικότητα θα ήταν αδύνατο να πιστέψεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών ανήκουν στην δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά των Ελληνοαμερικανών.

Οι πρωταγωνιστές που υποδύθηκαν τη θεία από το Σικάγο, τον πατέρα, τη μάνα, τις κόρες και τους υποψήφιους γαμπρούς εξέπληξαν το ακροατήριο με το υποκριτικό τους ταλέντο με τη χημεία που επικρατούσε αναμεταξύ τους.

«Ευχαριστούμε τους γονείς,  που μας εμπιστεύονται τους αυριανούς επιστήμονες, πολίτες και ηγέτες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους για την πολύτιμη βοήθεια και ειδικά τους κ. Βαγγέλη Χαζίρογλου και Πέγκυ Σιμάκου», επεσήμανε εμφανώς συγκινημένη η  Σταυρούλα Τσούτσα, η οποία μαζί με τον Απόστολο Μαυρομάτη βίωσαν την ίδια αγωνία και συνάμα την αποθέωση που βιώνουν οι σκηνοθέτες του Μπρόντγουέι. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλους όσους πίστεψαν στο εγχείρημα και στήριξαν τις προσπάθειές τους, μεταξύ των οποίων το διευθυντή και την υποδιευθύντρια, Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη και Ελένη Καραγιώργου, αντίστοιχα, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Νίκο Ανδριώτη.  

Ο Απόστολος Μαυρομμάτης παρουσίασε τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς, ενώ οι γονείς τους προσέφεραν ανθοδέσμες.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους ιθύνοντες της κοινότητας και τη σχολική επιτροπή για την επιτυχία της παράστασης και για το γεγονός ότι επιμένουν ελληνικά.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επιτυχία της παράστασης και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκεται κανείς στους κόλπους της οικογένειας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας. Εδώ  δεν πρόκειται για μια απλή κοινότητα , πρόκειται με μια ανεπανάληπτη οικογένεια, η οποία αριθμεί τόσα  πολλά μέλη και τα οποία συνεργάζονται τόσο αρμονικά μαζί τους. Το μαγικό σε αυτή την οικογένεια είναι ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνει τα νέα της μέλη, αναπτύσσεται, μεγαλώνει και μεγαλουργεί».

«Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δασκάλους, στους γονείς και στην υπέροχη ετούτη την κοινότητα», κατέληξε ο γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς την πορεία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και της μεγαλωνύμου κοινότητας.

Οι ομογενείς οι οποίοι αποθέωσαν τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της παράστασης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και συνάμα ευεργέτης του Σχολείου Νίκος Ανδριώτης επεσήμανε: «Τι να πω εγώ μπροστά σε αυτό που είδατε όλοι. Τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες ήταν αυθόρμητα, θερμά και δυνατά και αυτό αποδεικνύει ότι τα παιδιά υπερέβησαν τους εαυτούς τους.

Μόνο αν το δεις από κοντά μπορείς να κατανοήσεις το θαύμα που συντελείται για έξι και πλέον δεκαετίες στο φυτώριο του Αγίου Δημητρίου».

«Η παράσταση ετούτη είναι δωρεάν και καλούμε τους ομογενείς να έρθουν και αύριο (σ.σ. Σάββατο)  το βράδυ για να απολαύσουν μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών. Να γελάσουν με τους πρωταγωνιστές και με όλους όσους μας χάρισαν την απολαυστική ετούτη κωμωδία», πρόσθεσε ο κ. Ανδριώτης.   

Στιγμιότυπο από την παράσταση.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Ελλάδα και επρόκειτο να επαναληφθεί το βράδυ του Σαββάτου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω παραστάσεις αποτελούν το προοίμιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το προηγμένο σχολείο και οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τις τελετές αποφοιτήσεων όλων των τάξεων από το προνηπιαγωγείο μέχρι και την 12η και οι οποίες συμπεριλαμβανομένων και των αποφοιτήσεων του Απογευματινού Σχολείου θα έχουν ως πρωταγωνιστές χίλιους περίπου μαθητές και δασκάλους.

Σε πρώτο πλάνο η θεία από το Σικάγο και ο Αστυνομικός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Ανδριώτης, Σταυρούλα Τσούτσα και Απόστολος Μαυρομμάτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.