ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής Δημοσθένης Κατσιγιάννης (Dimostenes Katsigiannis) ο οποίος εκτίει οκταετή ποινή κάθειρξης σε φυλακή της Κόστα Ρίκα για συμμετοχή στο διεθνές κύκλωμα εμπορίας οργάνων κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στις «Αναμνήσεις» υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του και έκανε λόγω για παραβίαση του στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος της παρουσίας διερμηνέα στη δίκη.

Ο κ. Κατσιγιάννης επεσήμανε ότι το Δικαστήριο βάσει των άρθρων 12 και 14 του Συντάγματος της Κόστα Ρίκα έπρεπε να εισάκουγε και εκπλήρωνε το δίκαιο αίτημά του για τον ορισμό διερμηνέα λόγω ανεπαρκούς γνώσης της ισπανικής γλώσσας.

Παράλληλα τόνισε ότι αμέσως μετά την καταδίκη αποτάθηκε στο Εφετείο για την παραβίαση των προαναφερόμενων δικαιωμάτων και ζήτησε βάσει του δικονομικού κώδικα της Κόστα Ρίκα να χαρακτηριστεί κακοδικία η καταδίκη του.

Η δικαστής Lorena Blanco την ώρα που ανακοίνωνε την ποινή. Φωτογραφία: https://qcostarica.com

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν έναν ιδιοκτήτης πιτσαρίας να βρεθεί μπλεγμένος σε ένα διεθνές κύκλωμα εμπορίου οργάνων επεσήμανε ότι «δεν είχε καμιά σχέση» και ότι επειδή η πιτσαρία «Ακρόπολης» βρίσκονταν απέναντι από το νοσοκομείο Calderon Guardia Ηospital  οι δύο ομογενείς και ένας Έλληνας που υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις αποτάθηκαν στον ίδιο για να πληροφορίες σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και το νοσοκομείο.

Παράλληλα τόνισε ότι η γνωριμία του με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου θεωρήθηκε από τους εισαγγελείς ενοχοποιητικό στοιχείο.

Ο κ. Κατσιγιάννης ισχυρίστηκε ότι αν και υπήρξαν μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι ανέφεραν ότι εγώ δεν είχα καμιά ανάμειξη και ότι δε δωροδοκήθηκα, εν τούτοις το δικαστήριο δε δέχτηκε την κατάθεση του μάρτυρα με το πρόσχημα ότι ήταν φίλος μου.

Η υπόθεση

Η υπόθεση της εμπορίας οργάνων στην Κόστα Ρίκα στα τέλη της προηγούμενης, αρχές της παρούσας δεκαετίας είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ χαρακτήρισαν τη χώρα ως παράδεισο για τους εμπόρους οργάνων.

Οι δικηγόροι την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου. Φωτογραφία: https://qcostarica.com

Οι αρχές συνέλαβαν τέσσερις χειρουργούς και τον ομογενή και τους παρέπεμψαν σε δίκη στο Ποινικό Δικαστήριο του Σαν Χοσέ (Primer Circuito Judicial de San José), ενώ η εισαγγελέας Ileana Mora Muñoz είχε ζητήσει την καταδίκη των χειρουργών με κάθειρξη 150 ετών εκάστου και του ομογενή για 39 χρόνια.

Η δίκη άρχισε τον Σεπτέμβρη του 2017 και ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι τρεις χειρουργοί Maximiliano Mauro Stamati, Fabián Fonseca Guzmán και Víctor Hugo Monge Monge, απαλλάχτηκαν των κατηγοριών και αθωώθηκαν.

Ο 68χρονος χειρουργός Francisco Mora Palma, καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη, ενώ ο ομογενής Δημοσθένης Κατσιγιάννης σε 8ετή κάθειρξη.

Ο κ. Κατσιγιάννης υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του και ανέφερε ότι οι ανακριτές του «Organismo de Investigacion Judicial” (αντίστοιχος του FBI) παρουσίασαν 480 ηχητικά ντοκουμέντα (τηλεφωνικές κυρίως συνδιαλέξεις) των συγκατηγορούμενών του, αλλά καμιά από τις συνομιλίες δεν αφορούσε τον ίδιο.

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και ετούτη την ώρα ο Δημοσθένης Κατσιγιάννης εκτίει την ποινή φυλάκισης και συνάμα αγωνίζεται για την αθώωση και αποφυλάκισή του.

Η συνέντευξη

Ερωτηθείς γιατί το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για διερμηνέα επεσήμανε: «Τους είπα στο δικαστήριο ότι δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα και δεν έβαλαν υπόψη το αίτημα μου για διορισμό διερμηνέα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω ούτε τα 10%. Το αίτημά μου έχει καταγραφεί και σε βίντεο. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα λόγω του ότι είμαι ταυτόχρονα και πολίτης της Κόστα Ρίκα. Οι δικαστές δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι εγώ δεν πήγα σχολείο και πήρα άνευ εξετάσεων την υπηκοότητα λόγω του γάμου».

«Την τρίτη μέρα τους είπα δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη με μένα. Ο ποινικός κώδικας στην Κόστα Ρίκα και τα άρθρα 12 και 14 του Συντάγματος επιβάλλουν στον εισαγγελέα να ορίσει διερμηνέα. Αυτοί απέρριψαν το αίτημά μου διότι ήθελαν να με καταδικάσουν για να αποδείξουν ότι το κύκλωμα εμπορίας οργάνων είναι διεθνή χαρακτήρα».

Ερωτηθείς πώς ένας καταστηματάρχης βρέθηκε μπλεγμένος με το σκάνδαλο του εμπορίου οργάνων επεσήμανε: «Η πιτσαρία μου ήταν απέναντι από το Νοσοκομείο όπου γίνονταν οι μεταμοσχεύσεις και γνώριζα όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου. Όταν με πήραν από την Ελλάδα τηλέφωνο να μάθουν εάν ήταν νόμιμες οι μεταμοσχεύσεις ρώτησα τους γιατρούς και μου είπαν ότι είναι νόμιμες. Μάλιστα τους εξήγησα ότι αν και η εμπορία οργάνων είναι παράνομη, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, εν τούτοις η μεταμόσχευση είναι νόμιμη και ελεύθερη».

Ερωτηθείς για τους Έλληνες που ευεργετήθηκαν επεσήμανε ότι και οι τρεις ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση, έλαβαν το φιλί της ζωής και είναι όλοι τους καλά στην υγεία.

«Ένας από τους δότες του νεφρού σε ομογενή παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης, αλλά απορρίφθηκε διότι είπαν ότι ήταν φίλος μου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους ομογενείς στην Κόστα Ρίκα επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ ολίγοι.

Ο Δημοσθένης Κατσιγιάννης γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1958  στην Αθήνα. Οι αείμνηστοι γονείς του Νικόλαος και Ελένη έφεραν στον κόσμο και έναν άλλο γιο, τον Γιάννη Κατσιγιάννη που διαμένει στην Ελλάδα.

Ο Δήμος, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, ήρθε στην Κόστα Ρίκα τον Ιανουάριο του 1993 και το 2004 αξιώθηκε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο το «Pizza Acropolis».

Είναι παντρεμένος με την Τατιάνα  με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά το Νίκο που είναι 13 ετών και την Καμίλα που είναι 16 ετών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με την οικογένεια επεσήμανε ότι επικοινωνεί καθημερινά με το τηλέφωνο με τη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά από τη φυλάκισή του μέχρι και ετούτη την ώρα δε συναντήθηκε με τα παιδιά, διότι, όπως επεσήμανε «δε θέλει τα παιδιά να έρθουν να δουν τον πατέρα τους στη φυλακή».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του επεσήμανε ότι προς το παρόν είναι καλή.

Αναφερόμενος στη φυλακή επεσήμανε ότι «οι συνθήκες στη φυλακή είναι καλές, αλλά το φαγητό είναι απαίσιο».

«Αυτά δε με απασχολούν. Το μόνο πράγμα που με απασχολεί είναι η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Καταθέσαμε την έφεση στις  24 Ιουλίου 2018, αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχουν πει πότε θα εξεταστεί η υπόθεση», κατέληξε.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.