Κενυάτες κέρδισαν τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2021 – Η Μάχη του Μαραθώνα εμπνέει ακόμη και σήμερα

0
61
Οι Κενυάτες Albert Korir και Peres Jepchirchir νικητές του Μαραθωνίου Νέας Υόρκης, 2021.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λίγα γεγονότα έχουν σημαδέψει τη παγκόσμια ιστορία όπως αυτό της μάχης του Μαραθώνα, 490 π.Χ. και τη θρυλική διαδρομή του στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη να φέρνει στη συνέλευση της Βουλής το χαρμόσυνο μαντάτο της αναγγελίας της νίκης κατά των Περσών με το “Νενικήκαμεν” (νικήσαμε).

Έκτοτε πέρασαν χιλιετίες μέχρι τη αναβίωση των μοντέρνων Ολυμπιακών αγώνων το 1896 στην Αθήνα όπου ο Γάλλος γλωσσολόγος Μισέλ Μπλεάλ (Michael Breal) κατέθεσε για πρώτη φορά την ιδέα του Μαραθωνίου δρόμου σαν άθλημα. Η πρόταση έγινε αποδεκτή. Έκτοτε η ιδέα του  Μισέλ Μπλεάλ καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος δρόμος σαν ολυμπιακό αγώνισμα.

Η δημοφιλία του αθλήματος πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και έχει υιοθετηθεί σαν βασικό αγώνισμα σε κάθε σοβαρή διοργάνωση αγώνων στίβου αλλά πέρα από τις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, πολλές μεγάλες πόλεις έχουν θεσμοθετήσει ετήσιο Μαραθώνιο. Έτσι έχουμε τον ετήσιο Μαραθώνιο της Αθήνας που ακολουθεί την κλασική διαδρομή Μαραθώνα – Αθήνα 42,195 χιλιομέτρων (26,229 μίλια), το Μαραθώνιο Βιέννης, Λονδίνου, Βοστώνης, Νέας Υόρκης κλπ.

Ο Κενυάτης Albert Korir νικητής του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης με χρόνο 2 ώρες, 8 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα.

Ο ετήσιος Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή  30,000 αθλητών και αθλητριών, όλων των φύλων, ηλικιών και αθλητών με ιδικές ανάγκες. Ως είθισται, ο αγώνας είχε αφετηρία τη γέφυρα Verrazano από τη μεριά του Staten Island πέρασε από τις 5 κομητείες (boroughs) της πόλης της Νέας Υόρκης και τερμάτισε στο Central Park.

Νικητής στους άνδρες ανεδείχθη ο Κενυάτης Albert Korir με χρόνο 2 ώρες, 8 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα ενώ στις γυναίκες νικήτρια ανεδείχθη η συμπατριώτισσά του, Κενυάτισσα, φετινή Ολυμπιονίκης στο Τόκιο, Peres Jepchirchir με χρόνο 2 ωρες, 22 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. Η Peres Jepchirchir είναι η πρώτη αθλήτρια που κέρδισε χρυσό στους Ολυμπιακούς και δυο μήνες αργότερα το Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

Καθ΄ όλη τη διαδρομή, σε καίρια σημεία, η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία με βαρύ οπλισμό ήταν επί ποδώς για να προλάβει τυχόν έκτροπα και πρόληψη τρομοκρατικής επίθεσης.     

Στιγμιότυπο από τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.
Μαραθωνοδρόμοι όπως φαινόταν από το σταθμό τραίνου στο Queensboro Plaza. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Πάνοπλοι αστυνομικοί περιφρουρούν για την ασφάλεια αθλητών και φιλάθλων. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.