ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο «Πρωτοψάλτης του Λαού», όπως τον αποκαλούσαν τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης, Χρήστος Χαραμής (Chris L. Haramis) προ τριών περίπου εβδομάδων διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η άνιση μάχη που έδινε θα ήταν η τελευταία της ζωής του.

Το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020, άφησε την τελευταία πνοή σε ηλικία 80 ετών στο νοσοκομείο «The Valley Hospital» στο Ρίτζγουντ της Νέας Ιερσέης, όπου νοσηλευόταν προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους, αλλά και στις εκατοντάδες των ομογενών που χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα, είτε και βαφτίστηκαν με τις μαγευτικές ψαλμωδίες του.

Την Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 10.30 π.μ. οι συγγενείς και φίλοι, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης στην διεύθυνση 51 Paramus Road, Paramus, NJ 07652, προκειμένου να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου και άλλων ιερέων της βόρειας Νέας Ιερσέης.

Στην συνέχεια θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «George Washington Memorial Park» στο Παράμους προκειμένου να παραστούν στον ενταφιασμό του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο Χρήστος Χαραμής με την σύζυγό του Μαρία σε μια πρόσσφατη φωτογραφία. . Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χαραμή.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Μαρία το γένος Ρουμελιώτου, τα παιδιά του Αθανάσιο (Thomas) Χαραμή και Στέλλα το γένος Κουρκουλάκου, τα εγγόνια Χρήστο και Μαρία Χαραμή, την αδελφή του Μαρίνα Παύλη στην Ελλάδα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Απίστευτη η θλίψη και η συγκίνηση

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του για τον απροσδόκητο θάνατο του Πρωτοψάλτη Χρήστου Χαραμή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η θλιβερή είδηση για τον θάνατο του Χρήστου έχει προκαλέσει απίστευτη θλίψη και συγκίνηση στην κοινότητά μας γιατί ο Χρήστος έχει υπηρετήσει το αναλόγιο του ψάλτη για τρεις περίπου δεκαετίες και με την απέραντη αγάπη για τον συνάνθρωπο και για την Εκκλησία έχει αγγίξει τις καρδιές και τις ψυχές τριών γενεών ομογενών».

«Αν και πέρασαν τέσσερις ημέρες από τον θάνατό του εν τούτοις ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι ο Χρήστος δεν είναι πια ανάμεσά μας», επεσήμανε ο π. Ανάργυρος υπενθυμίζοντας ότι ο αείμνηστος υπήρξε δραστήριο μέλος της Βυζαντινής Χορωδίας της Νέας Υόρκης και είχε αγαστή συνεργασία με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιάκωβο και με τον μακαριστό Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Σίλα.

Έζησε το αμερικανικό όνειρο

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1940 στην Κρεμαστή Λακωνίας όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Λάμπρος και Μαργαρίτα Χαραμή έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Γιώργο, τον Βασίλη, τον Χρήστο και την Μαρίνα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1965 ο Χρήστος ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Ιερσέη και εγκαταστάθηκε στο Fair Lawn της Νέας Ιερσέης.  Προσελήφθη ως χημικός χειριστής (chemical operator) στην εταιρεία Sandoz Chemical Corp. στο Fair Lawn.

Όρθιοι από αριστερά οι Βασίλειος Χαραμής, Γεώργιος Χαραμής, Μαρίνα Παύλη και Χρήστος Χαραμής, ενώ καθήμενοι οι Στέλλα και Αθανάσιος Χαραμής και η Μαρία Χαραμή. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χαραμή.

Από τις πρώτες ημέρες συνδέθηκε με την Εκκλησία και υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση το αναλόγιο του ιεροψάλτη και συμμετείχε στην Βυζαντινή Χορωδία της Νέας Υόρκης. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιάκωβος τον έχει τιμήσει ανακηρύσσοντάς τον Πρωτοψάλτη.

Από το 1982 έως και το 1990 υπηρέτησε στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου στο Πάτερσον και μετέπειτα στο Παράμους της Νέας Ιερσέης.

Εδώ γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του την Μαρία το γένος Ρουμελιώτου που έλκυε την καταγωγή της από την Κόρινθο και στις 8 Ιουνίου 1969 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στο Πάτερσον.

Το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Μίντλαντ Παρκ της Νέας Ιερσέης όπου έφερε στον κόσμο τον μονάκριβό τους γιο, τον Αθανάσιο (Thomas) και τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και με την αγάπη για την ομογένεια και την γενέτειρα.

Ο Χρήστος και η Μαρία πίστευαν στην αναγκαιότητα της παιδείας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία του γιου της. Ο Αθανάσιος σπούδασε οικονομικά (Finance) και είναι εστιάτορας.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του Χρήστου ήταν η ημέρα που ο Αθανάσιος εισήλθε στον ναό του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους για να χορέψει τον Χορό του Ησαΐα με την Στέλλα Κουρκουλάκου και εν συνεχεία για να βαφτίσουν τα παιδιά τους, τον Χρήστο και την Μαρία.

Ο Χρήστος Χαραμής και η Μαρία Ρουμελιώτου την ημέρα του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χαραμή.

Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του, για την αγάπη και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και πάνω από όλα για την γενναιοδωρία του.    

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου (St. Athanasios Greek Orthodox Church, 51 Paramus Road, Paramus, NJ 07652).  

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά, στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Αιωνία του η μνήμη.

Ο Χρήστος Χαραμής με τον γιο του Αθανάσιο (Thomas) και τη νύφη Στέλλα το γένος Κουρκουλάκου. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

———————————————————————

Chris L. Haramis

12/26/2020

Chris L. Haramis age 80, of Paramus, NJ passed away on Saturday, December 26, 2020.  Born and raised in Kremasti, Laconia, Greece, he immigrated to the United States in 1965 settling in Paramus many years ago.  He was a member of St. Athanasios Greek Orthodox Church in Paramus where he served as the church cantor for the past 30 years.  Mr. Haramis was a member of the AHEPA in Paramus and previously was a member of the Byzantine Choir in New York City.    

Prior to retiring, he was a chemical operator for Sandoz Chemical Corp. in Fair Lawn.

Beloved husband of 51 years to Mary (Roumel) Haramis.  Loving and devoted father of Thomas Haramis and wife Stella.  Cherished grandfather of Christos and Maria Haramis.  Caring brother of Marina Pavli of Greece.  

A Funeral Service is planned on Monday, January 4, 2021 10:30am at St. Athanasios Greek Orthodox Church, 51 Paramus Road, Paramus, NJ 07652.  Interment will follow at George Washington Memorial Park in Paramus.  There will be no visitation.

 In lieu of flowers, donations in memory of Chris may be made to the St. Athanasios Greek Orthodox Church.    

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.