Ήταν αποφασισμένος ο Ελπιδοφόρος για τον Άγιο Νικαόλαο, λέει το Εθνικό Συμβούλιο

2
257
Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με την συνάντηση της Πέμπτης, 20 Μαϊου 2021 με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» σχετικά με την στάση του Αρχιεπισκόπου για το αίτημα του φιλέλληνα και μιας ομάδας ομογενών σχετικά με την εγκατάσταση δύο ιστών στο προαύλιο του υπό ανέγερση ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

«Ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι υπάρχει ήδη σχετική πρόβλεψη τόσο για το θέμα των Σημαιών όσο και για την πλήρη αναγραφή της ονομασίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο.

Αν και η Αρχιεπισκοπή μέχρι και ετούτη την ώρα δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση σχετικά με την ατζέντα της συζήτησης, εν τούτοις μελετώντας προσεκτικά  την ανακοίνωση διαπιστώνεις ότι συζήτησαν τα πάντα πλην της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο μετά τα πρόσφατα έκτροπα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο με τα λουκέτα και τις εκλογές που διενήργησαν διαδικτυακά τα μέλη της επιτροπής των προέδρων και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η μακέτα του υπό ανέγερση ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Arthur Piccolo.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Εθνικού Συμβουλίου:

Επιτροπή του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HANC) υπό τον πρόεδρό του κ. Βασίλη Ματαράγκα είχε την ευκαιρία και την τιμή να επισκεφθεί τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο το απόγευμα της Πέμτης 20 Μαίου 2021.  Στην αντιπροσωπεία του HANC συμμετείχαν επίσης οι κκ. Παύλος Κοτρότσιος, πρώην πρόεδρος HANC, Θεόδωρος Παυλάκος, πρόεδρος Παν Λακωνικής Ομοσπονδίας και Δημήτρης Κοντολιός, Πρόεδρος Χιακών Σωματείων.

Στην συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, η επιτροπή του HANC έθεσε στον Σεβασμιώτατο το ζήτημα της μόνιμης ανάρτησης ιστών για την ελληνική και αμερικανική σημαία στον περιβάλλοντα χώρο του Αγ.Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, όπως επίσης και της πλήρους ανάρτησης της ονομασίας στο εξωτερικό του ναού ως «Saint Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine”.

Ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι υπάρχει ήδη σχετική πρόβλεψη τόσο για το θέμα των Σημαιών όσο και για την πλήρη αναγραφή της ονομασίας όπως ακριβώς προαναφέρθηκαν.

Στη συνέχεια η επιτροπή χαρακτήρισε το Ελληνικό Κολέγιο HCHC σαν την Κοιτίδα του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στο δυτικό ημισφαίριο, εξέφρασε την ανησυχία των μελών για την πορεία του, με λίγους μόνο φοιτητές, σε ένα έξοχο περιβάλλον που δεν λείπει σχεδόν τίποτε.

Ο Σεβασμιώτατος συμφώνησε και είπε: «δώστε μου 50 φοιτητές και να δείτε πως το εξυψώνουμε από όλες τις πλευρές”.

Ακολούθησε συζήτηση με αφορμή την ανησυχία που εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο μέσω του προέδρου του κ. Ματαράγκα για το ζήτημα της ψήφου ομογενών, που απασχολεί τις μέρες αυτές το Ελληνικό Κοινοβούλιο.  Η λύση του θέματος αυτού με επιστολική ψήφο έχει ήδη προβλεφθεί από το Ελληνικό Σύνταγμα του 1974, και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν αυτονόητη και θα είχε προ πολλού δρομολογηθεί.

Αντ’ αυτού οι ανά την υφήλιο ομογενείς, υπογράμμισε ο κ. Ματαράγκας, αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από την απαράδεκτη ελληνική πολιτική ελίτ, παρόλο που εκατοντάδες χιλιάδες ανάμεσά τους συμπληρώνουν φορολογική δήλωση και καταβάλλουν φορολογία στο ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Ματαράγκας εξέφρασε την πλήρη απογοήτευση της Ομογένειας από την συμπεριφορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος η οποία έχει οδηγήσει σε σοβαρές σκέψεις περαιτέρω πολιτικής δραστηριοποίησης της Ομογένειας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και αρκετές άλλες ιδέες, σκέψεις και προτάσεις που αφορούν τον Ελληνισμό της Αμερικής ενώ έκλεισε με την ανταλλαγή εκατέρωθεν ευχών και δώρων.

- Advertisement -

2 COMMENTS

 1. Η αλήθεια είναι, πως ο φόβος φυλάει τα
  τα έρημα.
  Η επίσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου δεν
  ήταν εθιμοτυπική .
  Θα μπορούσε να τους είχε προλάβει κάνοντας
  ο ίδιος επίσημα δηλώσεις , στα ομογενειακά
  ΜΜΕ.

 2. Εγώ πάλι λέγω: “ ο φόβος φυλάσσει τα έρημα….”
  Η επίσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου δεν ήταν εθιμοτυπική.
  Θα μπορούσε να είχε προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, πριν
  την συνάντηση και πριν η μετά την επίθεση του φιλέλληνα
  Πίκολο, ο οποίος εφόσον νταλαβερίζεται…..με Έλληνες θα
  πρέπει ν’αλλάξει το όνομά του γιατί τον βλέπουμε όλοι σαν
  πιτσιρίκι.
  Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, εκείνο που μετράει
  πάντα είναι το αποτέλεσμα. Η οπισθοχώρηση είναι συνετός
  ελιγμός ισορροπίας και όχι ήττα και τιμά αυτόν που την
  πραγματοποιεί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.