Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών καθαίρεσαν την ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου

1
Η ανακοίνωση του φόρουμ των προέδρων των Ομοσπονδιών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκαοκτώ πρόεδροι των Ομοσπονδιών των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021 εξέτασαν την κρίση στην οποία έχει περιέλθει το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο και αποφάσισαν ερήμην του προέδρου Βασιλείου Ματαράγκα και των στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου την καθαίρεση της ηγεσίας.

Παράλληλα συγκρότησαν 5μελή προσωρινή διοικούσα επιτροπή καθώς και 3μελή εκλογική εφορευτική επιτροπή οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη της διεξαγωγής νόμιμων εκλογών με ήθος και διαφάνεια, σύμφωνα με το καταστατικό, για το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, ως γνωστόν, είναι ο μοναδικός τριτοβάθμιος οργανισμός της ομογένειας των ΗΠΑ, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην συσπείρωση της ομογένειας στον αγώνα για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και ο οποίος γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας επί προεδρίας του αειμνήστου Θεόδωρου Σπυρόπουλου και του Εμμανουήλ Βεληβασάκη. Τα τελευταία χρόνια έχει αδρανήσει και το χειρότερο όπως αναφέρουν και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιώ ν έχει απωλέσει και το στάτους του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Επιτροπής Προέδρων των Ομοσπονδιών μελών του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής των προέδρων των Ομοσπονδιών των ΗΠΑ.

Σήμερα 2/25/2021, στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από το Presidents Forum του HANC στην οποία συμμετείχαν 18 Προέδροι Ομοσπονδιών των ΗΠΑ συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

Μετά από συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση σοβαρών προβλημάτων που απορρέουν από την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του κ. Ματαράγκα και του τ. Δ. Σ. και από την έλλειψη παντελούς συνεργασίας και πληροφόρησης προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, των ανεξήγητων δικαιολογιών και μετά την άρνησή του να μας ακούσει σε θέματα που αφορούν την ορθή και χρηστή διαχείριση του Εθνικού Συμβουλίου, έχουμε προβληματιστεί αν θα μπορούσαμε να είμαστε μόνο απλοί θεατές ή πειθήνια όργανά του.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, γινόμαστε θιασώτες τού παραλόγου και εξωφρενικού σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία της τριτοβάθμιας ομογενειακής οργάνωσης HANC (Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο), την εγκυρότητα που πρέπει να έχει ένας τέτοιος οργανισμός για να είναι σύννομες και νομότυπες οι αποφάσεις του.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση όλων των Ομογενειακών Οργανώσεων έγκειται στο ότι δεν είναι καθαρή η νομική υπόσταση και θέση της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «αλαλούμ» και της προχειρότητας του τ. συμβουλίου και του τ. προέδρου της, είναι ότι τον Νοέμβριο του 2017 η οργάνωση είχε χάσει επίσημα τον χαρακτηρισμό ως μη κερδοσκοπικής (501C3), λόγω του γεγονότος ότι δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις για τρία (3) χρόνια καθώς επίσης δεν είχε γίνει ποτέ οικονομικός απολογισμός και αναφορά για τους δύο Τραπεζικούς λογαριασμούς της οργάνωσης για κανένα από τα έτη 2013 και μετέπειτα.

Και δυστυχώς, ερχόμαστε στον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο Οργανισμός εξακολουθεί και δεν έχει κάνει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία δύο φορολογικά έτη, δεν έχει παρουσιάσει Οικονομικό απολογισμό για κανένα από τα προηγούμενα έτη, τα οποία τα κατέθεσε ληξιπρόθεσμα στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2021, – κατόπιν δικής μας υποδείξεως – προς την πολιτεία της Μασαχουσέτης, μαζί δε και τα οφειλόμενα έγγραφα των τελευταίων οκτώ (8) ετών που αποδεικνύουν την ύπαρξη της, νομικά.

Υπάρχουν φλέγοντα γενικά ζητήματα για τον ομογενειακό Ελληνισμό της Αμερικής που δεν επιδέχονται αναβολή και καθυστερήσεις και για το λόγο αυτό μετά την έκτακτη σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων από 15 Ομοσπονδίες στις 6 Φεβρουαρίου 2021, αποφασίστηκε από κοινού η σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής από εκπροσώπους των ομοσπονδιών, σύμφωνα με το καταστατικό, άρθρο 5.4 για να επαναφέρουν στην ομαλότητα, τις παραλείψεις, τις αυθαιρεσίες και τις παρατυπίες, και ιδιαίτερα την οντότητα, την κανονική λειτουργία και το έργο τής τριτοβάθμιας οργάνωσης και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να οδηγηθεί η οργάνωση, επιτέλους, σε νόμιμες και καθαρές εκλογές με προκαθορισμένη ημερομηνία το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

Οι εξελίξεις τρέχουν και δυστυχώς παραμένουμε απλοί θεατές. Το τ. Προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου ουδέποτε ενημέρωσε τις ομογενειακές οργανώσεις, για τις σημαντικές για τον απόδημο Ελληνισμό διαβουλεύσεις ως όφειλε από το καταστατικό, ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ψηφίστηκε καταρχήν το νομοσχέδιο για τη ψήφο του απόδημου Ελληνισμού και στις 17 Φεβρουαρίου 2021 το νομοσχέδιο για την επανίδρυση του Σ.Α.Ε..

Ο λόγος είναι προφανής: «Το κενό αντιπροσώπευσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον ομογενειακό χώρο» με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ή οι αρχές των ΗΠΑ, να μη γνωρίζουν που να αποταθούν.

Για τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε ομόφωνα την απομάκρυνση του παράτυπου και παράνομου συμβουλίου, του οποίου η θητεία έχει λήξει από το 2017, και η ολομέλεια όρισε 5μελή προσωρινή επιτροπή καθώς και 3μελή εκλογική εφορευτική επιτροπή για την διεξαγωγή νόμιμων εκλογών με ήθος και διαφάνεια, σύμφωνα με το καταστατικό, για το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις και ενοχλήσεις εκ μέρους προέδρων άλλων ομοσπονδιών και δευτεροβαθμίων οργανώσεων ουδέποτε υπήρξε επικοινωνία και προφανώς ούτε σύγκλιση απόψεων για το μέλλον της οργάνωσης αυτής.

Ο τ. πρόεδρος έδειξε πλήρη και απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τις οργανώσεις (ιδρυτικά μέλη) και ενεργεί μονομερώς μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ενεργεί με έναν αλλοπρόσαλλο τρόπο.

Στις δύο τηλεδιασκέψεις (6 και 25 Φεβρουαρίου) αγνόησε αυτός και το συμβούλιο του, παντελώς την πρόσκληση 15 Προέδρων Ομοσπονδιών και δεν συμμετείχαν για την ενημέρωση και τον διάλογο όπως τους ζητήθηκε εγγράφως για μια ακόμη φορά.

Ζητήθηκε επίσης, εγγράφως, δύο φορές (8 και 21 Φεβρουαρίου) από τον τ. Πρόεδρο, τ. Ταμία και τ. Γραμματέα του HANC, όπως μας παρουσιάσουν και επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα (Διοικητική Ενημέρωση και Οικονομικό Απολογισμό ανά έτος), δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση ως όφειλαν, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Forum των Προέδρων, το οποίο με βάση το καταστατικό, είναι το ανώτατο όργανο της οργάνωσης.

Ζητήσαμε το αυτονόητο: διαφάνεια, ενημέρωση και συνέπεια. Δυστυχώς, 3 εβδομάδες αργότερα, παραμένουμε ακόμη στο απόλυτο σκότος από το τ. Δ.Σ.

Ύστερα από όλες αυτές τις ανώμαλες καταστάσεις και κάθε είδους «συμπαιγνίες», πρώτιστο καθήκον της Προσωρινής Επιτροπής, που εξουσιοδοτήθηκε, είναι να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας της Μασαχουσέτης, νομικής έδρας του HANC (https://www.mass.gov/how-to/file-a-complaint-about-a-charity- or-non-profit), με σκοπό τον εντοπισμό, την απαλλαγή και απάλειψη πιθανών παρατυπιών, βαρών και υποχρεώσεων της απελθούσης διοίκησης προς τρίτους και τη κατοχύρωση νομικής καθαρότητας του επόμενου νέου συμβουλίου.

Στην κατοχή μας είναι όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν πολλές παραλείψεις και εσκεμμένα λάθη.

Αυτή η κίνηση του forum των Προέδρων, σκοπό έχει, να διορθώσει τα κακώς κείμενα και πάνω απ’ όλα από αγάπη για την ευόδωση των οραμάτων του Ελληνισμού στις ΗΠΑ και μόνον.

Σας ενημερώνουμε ότι ο απελθών πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Ματαράγκας και το απελθών Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου δεν εκπροσωπεί την οργάνωση και δεν μπορεί να συμμετέχει με την ιδιότητα του αξιωματούχου HANC σε οποιαδήποτε εκδήλωση.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οργανωτική επιτροπή μέσω του email: HANC-Presidents-forum@outlook.com

Μετά τιμής,

Η ολομέλεια των Προέδρων.

Κάνετε κλικ στον σύνδεσμο για να δείτε τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Επιτροπή Προέδρων Ομοσπονδιών σχετικά με την δυνή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο. https://mail.google.com/mail/u/1/#inbox/FMfcgxwLsdJffWJZFpWZMtdVdhvSgvjx?projector=1&messagePartId=0.2

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Το ψέμα της χρονιάς:

    “Η μεγαλύτερη απογοήτευση όλων των Ομογενειακών Οργανώσεων έγκειται στο ότι δεν είναι καθαρή η νομική υπόσταση και θέση της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «αλαλούμ» και της προχειρότητας του τ. συμβουλίου και του τ. προέδρου της, είναι ότι τον Νοέμβριο του 2017 η οργάνωση είχε χάσει επίσημα τον χαρακτηρισμό ως μη κερδοσκοπικής (501C3), λόγω του γεγονότος ότι δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις για τρία (3) χρόνια καθώς επίσης δεν είχε γίνει ποτέ οικονομικός απολογισμός και αναφορά για τους δύο Τραπεζικούς λογαριασμούς της οργάνωσης για κανένα από τα έτη 2013 και μετέπειτα.”

    Η οργάνωση είχε χάσει επίσημα τον χαρακτηρισμό ως μη κερδοσκοπική tax exempt 501(c)(3) το 2010 και μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2017 επί προεδρίας Ματαράγκα το IRS αποκατέστησε το καθεστώς του οργανισμού ως tax exempt.
    Βλέπετε το 2017 Determination Letter του IRS. Εδώ ο σύνδεσμος από την ιστοσελίδα του IRS:

    https://apps.irs.gov/pub/epostcard/dl/FinalLetter_54-3192435_HELLENICAMERICANNATIONALCOUNCILINC_06222016.tif

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.