ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική  με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Κ. Ελπιδοφόρου το βράδυ της Παρασκευής, 25 Οκτωβρίου 2019, στην εορτάζουσα κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ  Άϊλαντ.

Η επίσκεψη του κ.  Ελπιδοφόρου συνέπεσε με την 10η επέτειο της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου  και τέσσερα χρόνια μετά τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του κ. Βαρθολομαίου η κοινότητα είχε παρουσιάσει τα μεγαλόπνοα σχέδια για την ανέγερση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού κέντρου. Η πυρκαγιά της 9ης Αυγούστου 2013 κατέστρεψε ολοσχερώς το ναό και σε δύο περίπου χρόνια η κοινότητα κατάφερε να αναγείρει έναν από τους πιο σύγχρονους ναούς του Λονγκ Αϊλαντ.

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ μοιράζει τον άρτο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Την προηγούμενη εβδομάδα η κοινότητα κατεδάφισε τα δύο ιδιόκτητα παρακείμενα με το ναό κτίρια και η επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου  συνέπεσε και με την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του νέου συγκροτήματος.

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου το βράδυ της Παρασκευής είχε πλημμυρίσει από ομογενείς όλων των ηλικιών, καθώς επίσης και από τα ηγετικά στελέχη του Συλλόγου Θεσσαλονικέων που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης.

Άκρως συγκινητική και ελπιδοφόρα ήταν και η παρουσία των παιδιών του ιερού, τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος μετά την Αρτοκλασία τα έχρισε «Αναγνώστες».

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νικηφόρος Φακίνος, αριστερά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Επιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου εστιάστηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Δημητρίου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Αγιος Δημήτριος και ο Αγιος Γεώργιος ήταν στρατηγοί οι οποίοι μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Χριστό και γι αυτό οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα άτομο που φέρει το όνομα του Αγίου Δημητρίου και όσες δεν έχουν Δημήτριο έχουν Γεώργιο.

«Ο Δημήτριος περιφρόνησε όλες τις δόξες, άκουσε τη φωνή του Θεού και θυσιάστηκε όπως θυσιάστηκαν όλοι εκείνοι οι μάρτυρες της πίστεώς μας για να μπορούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι ως Χριστιανοί να πιστεύουμε στο Χριστό, να ζούμε την Εκκλησία, να συμμετέχουμε στη Θεία Κοινωνία και να προσκυνούμε τις ιερές εικόνες», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος για να τονίσει ότι εμείς δεν είμαστε μόνο Χριστιανοί, αλλά και Έλληνες Ορθόδοξοι.

«Είμαστε ένας λαός, ο οποίος επίσης πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, με βαρύ φόρο αίματος, το δικαίωμα και τη δυνατότητα να κρατήσει μια παράδοση, μια γλώσσα και έναν πολιτισμό που λέγεται Ελληνικός πολιτισμός και που λέγεται ελληνική γλώσσα» πρόσθεσε.

Οι ομογενείς ενώ παρακαολουθούν τον Αρχιερατικό Εσπερινό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρηση και καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας και κάλεσε τους πιστούς «να μη ξεχάσουν ούτε ποιοι είμαστε, ούτε ποιον πολιτισμό κουβαλάμε, ούτε την ιστορία μας, ούτε τη γλώσσα μας».

Εκτενή αναφορά έκανε και στην 79η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του Έπους του ΄40  μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι γενναίοι Έλληνες πολέμησαν με πίστη στο Θεό «όχι για να κατακτήσουμε, για να κλέψουμε πράγματα που δεν μας ανήκουν, αλλά για να αμυνθούμε, για να αντιμετωπίσουμε το άδικο, την ανελευθερία, την τυραννία”.

«Γι αυτό οι Έλληνες πάντοτε ταύτιζαν τον Ελληνισμό και το λαό με τον ίδιο το Θεό και παρακαλούσαν το Θεό να είναι με το μέρος τους», επεσήμανε.

Η κοινότητα δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο ένα εγκόλπιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αναφερόμενος στα παιδιά που χειροθετήθηκαν Αναγνώστες προσευχήθηκε όπως ένα τουλάχιστον από αυτά να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή και να γίνει ιερέας.  

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νικηφόρος Φακίνος καλωσόρισε τον κ. Ελπιδοφόρο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχουν παρέλθει ακριβώς 10 έτη από την 25η Οκτωβρίου του 2009, όταν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ίστατο ακριβώς σε αυτόν τον Αρχιερατικό Θρόνο. Και ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της 25ης Οκτωβρίου του 2019 έχει την αύρα της Χάριτος της Μητρός Εκκλησίας, την οποία Υμείς, Σεβασμιώτατε, υπηρετήσατε και υπηρετείτε με απαράμιλλη αφοσίωση, ώστε αυτή η δεκαετής επέτειος να εορταστεί με πλήρη φωτοδόχο λαμπρότητα και πανηγυρικό χαρακτήρα, ώστε να τηρούνται οι θεσμοί και να διατηρούνται οι δεσμοί που μάς συνδέουν με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

Σεβασμιώτατε, χάρη στις ευλογίες Υμών, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρρικ συνεχίζει το Θεάρεστο έργο του ευαγγελισμού του Θεοφιλούς και Χριστεπώνυμου πληρώματος αλλά και το πλούσιο φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, ιεραποστολικό και πολιτιστικό της έργο.

Eίμαστε υπερήφανοι εν Χριστώ για τους οργανισμούς της Κοινότητος, από το δυναμικότατο Εκκλησιαστικό μας Συμβούλιο, την δραστήρια Φιλόπτωχο, τα Χρυσά Χρόνια, τη νεολαία και τις σχολικές μας επιτροπές. Για να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό του έργου τους, ας θυμηθούμε ότι πριν λίγα έτη η ίδια ακολουθία που είχαμε απόψε ελάμβανε χώρα σε μία τέντα στον προαύλιο χώρο του ναού.

Οι ομογενείς, ενώ παρακολουθούν τον αρχιερατικό εσπερινό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Εντός του ιερού ναού δεν υπήρχε τίποτα παρά τσιμέντο και σίδερο. Άλλαξαν τα πάντα. Χτίστηκε ένας ολόκληρος ναός με δωρεές των πιστών και μέσα σε 8 μήνες από την έγκριση της πολεοδομίας έγινε ένα μικρό θαύμα που σε άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν δεκαετίες!

Και όχι μόνο χτίζουμε με επιτυχία, αλλά κατεδαφίζουμε και με επιτυχία. Παραπλεύρως του ιερού ναού, μόλις κατεδαφίστηκαν 2 από τα 8 οικήματα που αγόρασε η Κοινότητα ώστε να ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο με Ελληνικό και Κατηχητικό Σχολείο, χώρους δραστηριοτήτων νεότητας, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία διοικήσεως των πνευματικών, ποιμαντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

«Στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν τα μέλη μας, οι δραστηριότητές μας και δυνάμωσε η πίστη μας, ενώ καταφέραμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας για κατασκευές, καλλωπισμό και επέκταση των περιουσιακών στοιχείων της Κοινότητος, μειώνοντας ταυτόχρονα κάθε έτος τα λειτουργικά μας έξοδα!», κατέληξε.

Ο περικαλλής ναός του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Μετά το πέρας του Εσπερινού η Φιλόπτωχος Αδελφότητα «Αγία Βαρβάρα» προσέφερε το καθιερωμένη δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και των ιερέων από τις διάφορες κοινότητες της Μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, που συμμετείχαν στον Εσπερινό.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.