Εισακούστηκαν οι παρακλήσεις των ομογενών – κανονικά η λιτανεία του σκηνώματος στην Κέρκυρα

0
Η Κερκυραίοι είπαν με τον δικο τους τρόπο στα τσακίδια ο κορωνοϊός.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι παρακλήσεις των ομογενών και η έντονη διαματυρία της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας έπιασαν τόπο και έγινε η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα. Την χαρμόσυνη για τους ομογενείς είδηση δημοσιεύσε το https://corfutvnews.gr/ το οποίο αναφέρει: Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης 16 Απριλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να δοθεί άδεια, ώστε με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή κληρικών να γίνει το Μέγα Σάββατο με στοιχειωδώς αξιοπρεπή κατά την παράδοση τάξη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος η λιτανεία του Επιταφίου του Χριστού και του ιερού σκηνώματος του Αγίου, καθιερωμένη εδώ και 500 χρόνια. Στον Σεβασμιώτατο απάντησε με επιστολή η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια, λόγω του κορωνοϊού.

Κατόπιν τούτων, ο Σεβασμιώτατος, αφού συνομίλησε και με την Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, καθώς ο Δήμος έχει την τελική ευθύνη για την διεξαγωγή της λιτανείας, ενημερώνει το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και τον κερκυραϊκό λαό ότι η λιτανεία θα πραγματοποιηθεί, κεκλεισμένων των θυρών,  στις 10.30 το πρωί εντός του ναού με το εξής τυπικό:

  • 4 ιερείς θα λιτανεύσουν μία φορά το σκήνωμα του Αγίου, εναποθέτοντάς το στην θύρα, και οι ίδιοι θα λιτανεύσουν δύο φορές τον Επιτάφιο του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επισφραγίσει με την παρουσία του μια τέτοια παραβίαση της κερκυραϊκής τάξης, για την οποία παραβίαση θεωρεί υπεύθυνη αποκλειστικά την ελληνική πολιτεία,  δεν θα παραστεί. Άλλωστε, σ’  αυτήν την σιωπηλή λιτανεία κατά παράδοσιν ο Άγιος Σπυρίδων επέχει θέση επισκόπου.

Η Ιερά Μητρόπολις θα προσφέρει μέσω livestreaming  στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια την δυνατότητα απ’  ευθείας αναμετάδοσης της σύντομης αυτής λιτανεία, ενώ θα την μεταδώσει και διά της ιστοσελίδας της www.imcorfu.gr.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας εκφράζει την λύπη του για το ότι η κυβέρνηση εξήντλησε στην Κέρκυρα όλη την αυστηρότητα στην εφαρμογή της ΚΥΑ περί των λειτουργιών των Εκκλησιών, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις παραδόσεις του τόπου, ενώ επέτρεψε, χωρίς ο κατά άλλα λαλίστατος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει κάποιο σχόλιο ή  παραγγελία, η ΚΥΑ να παραβιαστεί το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπως φάνηκε ξεκάθαρα σε πλήθος φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο και στα όσα ο λαός μας είδε από τηλεοράσεως. Φαίνεται πως όσοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πούνε έναν λόγο για την διαφύλαξη της πίστεώς μας και των παραδόσεων του λαού μας απολαμβάνουν πλήρους ανοχής.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.