Ειρήνη Μοσκαχλαϊδή – Irene Moscahlaidis

    0

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε το Σάββατο 10 Μαρτίου  2018η Ειρήνη Μοσκαχλαϊδή, το γένος Γρηγοριάδη, φιλάνθρωπος και ευεργέτιδα πολλών μουσείων και ιδρυμάτων της Νέας Υόρκης και της γενέτειρας.​

    Η σορός της την Τρίτη 13 Μαρτίου εκτέθηκε  για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Βάσει της δικής της επιθυμίας, η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 12:00, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος τα παιδιά της Ερικ Μοσκαχλαϊδή και Ηβη Μοσκαχλαϊδή-Γεωργιάδη, τον γαμπρό της Αλέξανδρο Γεωργιάδη, τα εγγόνια της Στεφανία, Αλέξη, Φίλιππο, Αναϊς, τον αδελφό της Δημήτρη Γρηγοριάδη, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ, στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

    Η Ειρήνη Μοσκαχλαϊδή γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ οι γονείς της, Γιάννης Γρηγοριάδης και Αναστασία το γένος Καλλιανίδη, κατάγονταν από τη Σμύρνη και επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής.

    Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τα γαλούχησαν με τη φιλαλληλία και την ευσπλαχνία. Περίτρανη απόδειξη το γεγονός ότι στα νεανικά της χρόνια η Ειρήνη υπηρέτησε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

    Η εκλιπούσα σπούδασε στο φημισμένο Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι και αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 γνώρισε τον εκλεκτό της καρδιάς της Ιωάννη Μοσκαχλαϊδή και στις 4 Ιανουαρίου 1959 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα.

    Η Ειρήνη Μοσκαχλαϊδή ήταν λάτρης της τέχνης και ευεργέτιδα των μουσείων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Μοσκαχλαϊδή.

    Μετά τον γάμο τους εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησαν και τα δύο τους παιδιά, τον Ερικ και την Ηβη.

    Ο σύζυγός της ίδρυσε την εισαγωγική εταιρεία «Κρίνος» (Krinos Foods), η οποία με το επιχειρηματικό δαιμόνιο και την διορατικότητα του γιου τους Ερικ Μοσκαχλαϊδή κατέστη μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες ελληνικών προϊόντων στην Αμερική και στον Καναδά.

    Η εταιρεία έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει τα ευαγή ιδρύματα και τους ομογενειακούς φορείς και κατά κοινή ομολογία αποτελεί υπόδειγμα ως προς την εταιρική ευθύνη.

    Η εκλιπούσα, όπως επεσήμανε ο γιος της, Ερικ Μοσκαχλαϊδής, ασχολήθηκε όλη της την ζωή με την τέχνη και τον πολιτισμό, με τις αγαθοεργίες και τις φιλανθρωπίες.

    Ταξίδευε με πάθος σε χώρες μακρινές όπως το Μπουτάν, την Καμπότζη, τη Λιβύη, τη Μογγολία, το Πακιστάν, τη Συρία και τόσα άλλα μέρη, προκειμένου να επισκεφθεί μοναδικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τους τόπους και πολιτισμούς. Διατηρούσε μάλιστα ιδιαίτερη αγάπη για την Ινδία την οποία και είχε διασχίσει από άκρη σε άκρη, πολλές φορές.

    Η αείμνηστη διέθετε μια αξιόλογη συλλογή αρχαιοελληνικών έργων τέχνης καθώς επίσης και πινάκων ζωγραφικής κυρίως του 19ου αιώνος.

    Ηταν λάτρης της Φιλαρμονικής και της Οπερας της Νέας Υόρκης και ευεργέτιδα πολλών ιδρυμάτων και οργανισμών συμπεριλαμβανομένων του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, του Παγκοσμίου Ταμείου Μνημείων, του Ιδρύματος Κυκλαδικής Τέχνης και ιδιαίτερα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα.

    Η αείμνηστη δεν αρκέστηκε μόνο με τις προσωπικές της δωρεές, αλλά έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν κάθε χρόνο στο Μανχάταν ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας για την ενίσχυση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

    Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη θα τιμήσει το έργο της και θα διαιωνίσει την μνήμη της δίνοντας το όνομά της σε μια από τις αίθουσές της.

    • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» της 14ης Μαρτίου 2018.
    -Advertisement-

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.