ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω μιας επιστολής προς τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα του την επικείμενη παράσταση του Θεατρικού Τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής «Οιδίπους Τύραννος».

Η παράσταση θα λάβει χώρα στις 8 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7.00 μ.μ. στο «Queens Theatre on the Park», στο Φλάσινγκ, στη διεύθυνση 14 United Nations Ave S, Corona, NY 11368 και τη σκηνή θα μοιραστούν περισσότεροι από τριάντα ομογενείς και Αμερικανοί ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές.

Ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη «άκρως συγκινητική επιστολή» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως για την αναφορά του στις προηγούμενες παραστάσεις, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αναστασιάδης, καταδεικνύουν τον Λεωνίδα Λοϊζίδη «στους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου και της Ελλάδος, σε μία χώρα διαφορετικής κουλτούρας, όπως είναι η Αμερική».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «για το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου η επιτυχία μιας παράστασης αποτελεί την αφετηρία για την προετοιμασία της επόμενης και εν προκειμένω την τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

«Οι επιτυχίες των παραστάσεων του Θεατρικού Τμήματος οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες της προέδρου Έφης Αντωνίου και όλων των στελεχών, της Εύης και της Τατιάνας Ράφτη που αναλαμβάνουν τα κουστούμια, του Τάσου Γερολαίμου, που αναλαμβάνει τα σκηνικά, των πρωταγωνιστών και όλων των συντελεστών της παράστασης που υπερβαίνουν τους εαυτούς τους και στην πλειάδα εθελοντών», επεσήμανε ο κ. Λοϊζίδης, υπενθυμίζοντας ότι καταλυτικό ρόλο παίζει και ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Η αφίσα της νέας παράστασης του Θεατρικού Τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου.

«Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής και τον πρόεδρό του Φίλιπ Κρίστοφερ που ασπάστηκαν και έκαναν πράξη το όραμα του μεγάλου ευεργέτη και ηγέτη της ομογένειας του αειμνήστου Νίκου Μούγιαρη» συμπλήρωσε ο κ. Λοϊζίδης.

Επιστολή Αναστασιάδη                                

Αγαπητέ κύριε Λοϊζίδη, Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που πληροφορήθηκα τη συνέχιση για ακόμη μία χρονιά του άξιου λόγου εγχειρήματος που έχετε συνειδητά αναλάβει μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, άμεσα συνυφασμένου με τον στόχο της προβολής και διάδοσης στο ομογενειακό και ευρύτερο αμερικανικό κοινό του πλούτου και της σπουδαιότητας που χαρακτηρίζει την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Ανεβάζοντας φέτος επί σκηνής το αρχαίο δράμα «Οιδίπους Τύραννος» και μέσα από τη μοναδική ερμηνεία των ηθοποιών που πλαισιώνουν την παράσταση, παρέχετε τη δυνατότητα να ζωντανέψουν οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες που συνέθεσε ο μεγάλος τραγικός ποιητής Σοφοκλής, κάνοντάς τους κοινωνούς των μηνυμάτων που ο ίδιος θέλησε να μεταδώσει με το ξεχωριστό αυτό του έργο, με πρώτιστο αυτό της ελευθερίας του ανθρώπου απέναντι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές ή και προσωπικές.

Υπό το πρίσμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψη αφενός το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις προηγούμενες παραστάσεις, την επιτυχία και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασαν και αφετέρου τη συνολική δραστηριοποίησή σας, αναντίλεκτα αναδεικνύεστε στους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου και της Ελλάδος, σε μία χώρα διαφορετικής κουλτούρας, όπως είναι η Αμερική.

Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που δέχθηκα πρόθυμα να θέσω υπό την αιγίδα μου την παράσταση.

Συγχαίροντας σας για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες που προωθείτε από κοινού με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, άκρως επωφελείς όσον αφορά τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας, τη διατήρηση των δεσμών με τη γενέτειρά σας και την καθοδήγηση της νέας γενιάς ομογενών, εύχομαι κάθε επιτυχία στην παράσταση, ως επίσης και στους μελλοντικούς στόχους που θέτετε.

Με εκτίμηση,Νίκος Αναστασιάδης

Στιγμιότυπο από την παράσταση “Μήδεια” Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαχρονικές αξίες

Η τραγωδία «Οδοίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης αποτελεί τη συνιστώσα όλων των τραγικών πτυχών του βίου των θνητών και ανάγεται στον κόσμο της οικουμενικότητας και παγκοσμιότητας. Συνδέσμου

Πρόκειται για ένα διαχρονικό και με αναλλοίωτες αξίες έργο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον θεατή να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τη ζωή του Οιδίποδα, αλλά και για το μεγάλο μήνυμα του Σοφοκλή μέσα από αυτό το έργο: την ελευθερία του ανθρώπου απέναντι ακόμη και στις πιο τραγικές καταστάσεις.

Ο κ. Λοϊζίδης επικαλέστηκε την άποψη του Αριστοτέλη για τον Οιδίποδα και μεταξύ άλλων τόνισε ότι : «Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο “Οιδίποδας τύραννος” είναι η τραγωδία της αμαρτίας με την έννοια του λογικού σφάλματος. Η λογική του Οιδίποδα φαίνεται να ξεγλιστρά σε κρίσιμα σημεία. Πηγαίνει στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει την ταυτότητα των πραγματικών γονιών του. Το μαντείο δεν απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα και του ανακοινώνει ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Σε κατάσταση σύγχυσης, ξεχνά τον λόγο για τον οποίο πήγε στο μαντείο, θεωρεί δεδομένο ότι οι γονείς του είναι το βασιλικό ζεύγος της Κορίνθου και φεύγει από εκεί, προκειμένου να μην συναντήσει τη μοίρα του. Διαπράττει ακριβώς το αντίθετο. Ωστόσο, υπάρχει μια λογική σκέψη που, αν την έκαμνε ο Οιδίποδας θα μπορούσε να αποφύγει τη μοίρα του και την πραγματοποίηση του χρησμού: να μη σκοτώσει άνθρωπο μεγαλύτερο απ’ αυτόν ούτε να παντρευτεί γυναίκα μεγαλύτερή του. Όμως ο νους, η λογική, αποδεικνύεται αδύναμη να συνυπολογίσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Και είναι ακριβώς αυτή η αδυναμία της λογικής (αμαρτία) που οδηγεί στην αμαρτία, με την ηθική πια σημασία της λέξης».

Τα εισιτήρια έχουν οριστεί στα $15, $25 και $50. Για περεταίρω πληροφορίες και για κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο του Θεατρικού Τμήματος Έφη Αντωνίου στο:  (347) 345-7407

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.