Υπέρ της Ελληνικής παιδείας οι ομιλητές στην Γιορτή των Γραμμάτων των Εκπαιδευτικών (βίντεο)

0
Στο στιγμιότυπο από την πιο πρόσφατη Γιορτή των Γραμμάτων από αριστερά διακρίνονται οι Αθηνά Κρομμύδα, π. Γεράσιμος Μπάλας, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Ρούλα Τρικουνάκη, Στέλλα Κοκόλη, Βασιλική Φιλιώτη, Ειρήνη Γράψια, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Μερόπη Κυριάκου και Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την αναγκαιότητα στήριξης της ελληνικής παιδείας και της ενίσχυσης των σχολικών μονάδων τόνισαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον Σύλλογο Ελλήνων Δασκάλων της Νέας Υόρκης «Προμηθέας» και τον οργανισμό «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» και εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της Ομοσπονδίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνά Κρομμύδα, η αναπληρώτρια συντονιστή Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ειρήνη Γράψια, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο ευεργέτης της Ελληνικής Παιδείας Στέφανος Τσερπέλης, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ιερείς και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν μέσω του διαδικτύου ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών του Υ.ΠΑΙ.Θ., Παναγιώτης Πασσάς, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο των εκπαιδευτικών και την προθυμία τους να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολείων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, η οποία ανέλαβε και τον ρόλο της συντονίστριας της εκδήλωσης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία του νέου γενικού Προξένου της Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου.

Η κ. Κοκόλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα στην ελληνική εκπαίδευση και εστίασε την προσοχή της στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και τα ίδια τα σχολεία.

Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ενώ κόβει την βασιλόπιτα και δίπλα του ο ευεργέτης της ελληνικής Παιδείας Στέφανος Τσερπέλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Κάποτε συνηθίζαμε να δίνουμε μεγάλες δεξιώσεις για πάρα πολύ κόσμο, σε αίθουσες πολυτελέστατες, γι αυτήν την ημέρα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πασχίζουμε να κρατήσουμε την Παιδεία μας. Το αύριο, τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα παιδιά για τον ελληνικό πολιτισμό», επεσήμανε η κ. Κοκόλη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνά Κρομμύδα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η δικηγόρος και συνάμα νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μαρία Μάρκου και η πρόεδρος του οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, κ. Βασιλική Φιλιώτη.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής και συνάμα αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των Τριών Ιεραρχών και την συμβολή τους στην διαμόρφωση μιας νέας φιλοσοφικής σκέψης και τον συνδυασμό της εορτής τους με την γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, Στέλλα Κοκόλη και π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν οι οποίοι υπό την διεύθυνση της διευθύντριας κ. Ρούλας Τρικουνάκη απήγγειλαν ποιήματα για τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα. Το φλουρί έπεσε στον γενικό Πρόξενο Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου ο οποίος έλαβε και την χρυσή λύρα που προσέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη.  

Στιγμιότυπο από την ομιλία του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι εκπαιδευτικοί ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Απογευματινού του Καθεδρικού Σχολείου, η διευθύντρια Ρούλα Τρικουνάκη και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Λεωνίδας Ραπτάκης και δίπλα του η Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Αθηνά Κρομμύδα, στο βήμα και η Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και η Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνος (δεύτερος από αριστερά) ενώ δείχνει το φλουρί. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.