ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ύμνο στην ομογένεια, στην Ελλάδα και στη Κύπρο απετέλεσε η 41η τελετή αποφοίτησης και απονομής υποτροφιών του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουίνς, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 23 Μαϊου 2019 στο Μέγαρο της Φοιτητικής ‘Ενωσης.

Η τελετή κατά κανόνα προηγείται της μεγάλης τελετής αποφοιτήσεως του Κολεγίου και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ομογενειακών οργανώσεων οι οποίες από τις ιδρύσεώς του το 1974 μέχρι και σήμερα στηρίζουν οικονομικά το Κέντρο και απονέμουν τις υποτροφίες στους φοιτητές και σπουδαστές. Εφέτος απονεμήθηκαν σε 34 φοιτητές υποτροφίες συνολικής αξίας $19.500

Στην τελετή παρέστη και ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Δημοτικού Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, Δρ. Φέλιξ Μάτος Ροντρίγκεζ (Felix Matos Rodriguez) ο οποίος την τελευταία πενταετία υπήρξε και πρόεδρος του Κολεγίου του Κουίνς, ενώ προ δύο ετών ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο πρύτανης συνεχάρη τους φοιτητές για τις επιδόσεις τους, ενώ απονέμοντας τα πτυχία στους Σταύρο Αναστασίου, Πολυξένη Σιδέρη, Νίκολας Γουάιτγορντ (Majors), και Παναγιώτα Γεωργά, Ελένη Λαγκαδάκη, Παναγιώτη Τσίβικα (Minors) τους υπενθύμισε ότι είναι τυχεροί διότι τα πτυχία τους έχουν δύο φορές την ίδια υπογραφή (σ.σ. τα πτυχία φέρουν τις υπογραφές του πρύτανη του CUNY και του προέδρου του Κολλεγίου).

Ο Δρ. Ροντρίγκεζ εξήρε τον ρόλο της Αρχαίας Ελλάδας και του πολιτισμού της στον δυτικό πολιτισμό και αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Τον  συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο διευθυντής του Κέντρου Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και στις σχέσεις του με την ομογένεια. Ο Δρ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε με δέος στον οραματιστή και προκάτοχό του, στον αείμνηστο Δρ. Χάρη Ψωμιάδη που για ηγήθηκε του Κέντρου για τρεις δεκαετίες.

Οι καθηγητές, οι φοιτητές, οι απόφοιτοι, οι γονείς και οι εκπρόσωποι της ομογένειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και για την υποδιευθύντρια Έφη Λέκκα προκαλώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των φοιτητών, των γονέων και των εκπροσώπων της ομογένειας.

Ο Δρ. Ιωαννίδης ανέγνωσε το μήνυμα του γενικού Προξένου της Ελλάδας Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσε να παραστεί στην τελετή.

Εξίσου συγκινητική ήταν και η προσφώνηση του προέδρου της συμβουλευτικής επιτροπής, κ. Χριστόφορου Στρατάκη, ο οποίος υπενθύμισε στους φοιτητές ότι τα εφόδια που έλαβαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα αποτελέσουν πυξίδα και εγγύηση για το μέλλον».

Στο βήμα ο Μιχάλης Αρβανίτης, καταπιστευματοδόχος του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY Board of Trustees. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, συνεχάρη τους καθηγητές και τους φοιτητές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Ο Δρ. Ροντρίγκεζ παρουσίασε τον Μιχάλη Αρβανίτη, καταπιστευματοδόχο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY Board of Trustees), ο οποίος ανέπτυξε τη διάλεξη στη μνήμη του Δρ. Χάρη Ψωμιάδη με θέμα «Ας γίνει ο Ελληνισμός ο δικός σας φάρος».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε με δέος στους γονείς του που ήταν παρόντες στην τελετή και εξήγησε στους αποφοίτους τους λόγους για τους οποίους η ελληνική ιστορία και η παράδοση, η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσουν τον φάρο που θα τους εμπνέει και θα τους καθοδηγεί.

Στο βήμα ο π. Βασίλειος Μπασακύρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η υποδιευθύντρια Έφη Λέκκα αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο και μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη που αποφοίτησε το 1997 από το Κέντρο και το 2014 ήταν κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης.  

Η κ. Λέκκα ανέφερε ότι το Κέντρο από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα παρείχε τη δυνατότητα σε πάνω από 1700 φοιτητές να διδαχτούν τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα και την ιστορία και κάλεσε τον δημοτικό σύμβουλο της Αστόριας Κώστα Κωνσταντινίδη (απόφοιτο του 2005) να παρουσιάσει τον π. Βασίλειο Μπασακύρο, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που αναδείχτηκε «Απόφοιτος του Έτους» (Alumnus of the Year).

«Εγώ είμαι κάθε χρόνο σε αυτήν την εκδήλωση, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος πάντα αυτήν την εποχή μεταβαίνει στην αποφοίτηση της Σχολής στην Βοστώνη. Φέτος είχα την τιμή να βραβευθώ ως απόφοιτος της χρονιάς»,  επεσήμανε με έκδηλη τη συγκίνηση ο π. Βασίλειος, ο οποίος διακρίνεται για την ευρυμάθειά του.

Ο Μιχάλης Αρβανίτης και ο πρύτανης σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους αποφοίτους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της πίστεως στην επιτυχία και υπενθύμισε στους φοιτητές ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία και ότι όπως ο ψαράς χρειάζονται υπομονή και επιμονή, κουράγιο και συνέπεια.

«Ο Θεός σας προίκισε με όλα τα τάλαντα», επεσήμανε ο π. Βασίλειος υπενθυμίζοντάς τους ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό αξιοποίησής τους.

Η απονομή των υποτροφιών και των πτυχίων ήταν πλούσια σε εκπλήξεις και νουθεσίες, διότι οι ομογενείς και οι εκπρόσωποι των φορέων υπενθύμισαν σε όλους να μη ξεχάσουν το Κέντρο και ότι η επιτυχία τους δε θα κριθεί τόσο από τα επιτεύγματα είτε και από τα χρήματα, αλλά από την κοινωνική προσφορά και τη φιλανθρωπική τους δράση.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Αρβανίτης, Κάρολος Καρολίδης, Παναγιώτης Γεραζούνης και ο πρύτανης Φέλιξ Μάτος Ροντρίγκεζ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εν λόγω τελετή είναι η μόνη τελετή αποφοίτησης στη Νέα Υόρκη, η οποία λήγει με το επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του οποίοι οι φοιτητές και οι καθηγητές, οι ιθύνοντες του Κέντρου, οι γονείς και οι εκπρόσωποι της ομογένειας γνωρίζονται καλύτερα και ανανεώνουν το ραντεβού για τον επόμενο Μάιο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Αρβανίτης, Τέντυ Χολέβας, Νομική Καστανά, Αγγελα Κωσταρά και Δρ. Φέλιξ Μάτος Ροντρίγκεζ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου οι οποίοοι απένειμαν τις υποτροφίες της Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Αρβανίτης, Αίμιλυ Φιλίππου, Δρ. Γεράσιμος Κατσάν και Δρ. Φέλιξ Μάτος Ροντρίγκεζ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Felix Matos Rodriguez, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, Μιχάλης Αρβανίτης και Αλέξης Φαίδωνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Τσίβικας, Απόστολος Ζουπανιώτης και Δρ. Φέλιξ Μάτος Ροντρίγκεζ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτα Γεωργά , Ευστάθιος Βαλιώτης και ο Δρ. Φέλιξ Μάτος Ροντρίγκεζ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σάββας Τσίβικος, στο βήμα και ο Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Χρήστος Στρατάκης, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαρχίας Κυνουρίας Δημήτρης Πανάγος και ο Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.