Ύμνοι Τραμπ για τον ελληνικό πολιτισμό στη γιορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ παραδίδει στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τη Διακήρυξη για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: GANP / Dimitrios Panagos

«Το κοινό μας όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή είναι ιδιαίτερα εμφανές στη συνεχιζόμενη αμυντική μας σχέση. Η εναλλαγή των αεροσκαφών και του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, οι πολύπλοκες διμερείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες και η διαθεσιμότητα του κόλπου της Σούδας για τις ναυτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλούν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για να εξασφαλίσουν την αμοιβαία δύναμη και ασφάλεια μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Συμπληρώνοντας ότι «η διμερής σχέση μας έχει επίσης προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την υποστήριξη εταιρικών σχέσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, καθώς και της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Με πολλά εγκώμια του προέδρου Τραμπ για την Ελλάδα και τη συμβολή της στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού και παρουσία μελών της αμερικανικής κυβέρνησης και πλέον των 400 επιφανών Ελληνοαμερικανών, γιορτάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο η 198η επέτειος της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, το 1821. Στη διάρκεια της τελετής, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διακήρυξη με την οποία ανακηρύττει την 25η Μαρτίου 2019 «Εθνική Ημέρα  εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως “γιορτάζουμε τον μακροχρόνιο αγώνα των Ελλήνων για να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους από μια ξένη αυτοκρατορία”.
«Στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες πατριώτες εξεγέρθηκαν και αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν τη χώρα τους, να αποκαταστήσουν την εθνική τους κυριαρχία και να καθορίσουν το πεπρωμένο τους».

Αναφερόμενος στη συμβολή της Ελλάδας, είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες – και όλος ο δυτικός πολιτισμός – έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τα εξαιρετικά επιτεύγματα του ελληνικού λαού, που εκτείνονται μέχρι τα αρχαία χρόνια. Είναι ένας μεγάλος πολιτισμός», είπε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος Τραμπ.

Σημείωσε ότι Έλληνες ποιητές και φιλόσοφοι όπως ο Όμηρος και ο Αριστοτέλης βοήθησαν την ανθρωπότητα να επιδιώξει την αλήθεια, την αρετή και τη δικαιοσύνη.
«Η αρχαία Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά επιτεύγματα στην αρχιτεκτονική, τη γεωμετρία, στην χαρτογραφία και τόσα πολλά άλλα που έχουν εμπνεύσει όλα τα θαύματα της ανθρωπότητας. Και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας».
Ανέφερε ότι όπως έγραψε ένας διάσημος Έλληνας ιστορικός, «η ευτυχία εξαρτάται από το να είσαι ελεύθερος και η ελευθερία εξαρτάται από το να είσαι θαρραλέος». Και είστε θαρραλέοι», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

Σήμερα, γιορτάζουμε τον μακροχρόνιο αγώνα των Ελλήνων για να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους από μια ξένη αυτοκρατορία. Στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες πατριώτες εξεγέρθηκαν και αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν τη χώρα τους, να αποκαταστήσουν την εθνική τους κυριαρχία και να καθορίσουν το πεπρωμένο τους.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών για τη διαρκή συνεισφορά τους σε κάθε πεδίο της αμερικανικής ζωής, στις επιχειρήσεις, επιστήμες, εκπαίδευση, μουσική, θρησκεία και αθλητισμό, ενώ κατονόμασε κάποιους από τους παρόντες Ελληνοαμερικανούς.

«Αυτό το απόγευμα, γιορτάζουμε τους πολυποίκιλους τρόπους με τους οποίους οι Ελληνοαμερικανοί ενισχύουν, εξυψώνουν και εμπνέουν το έθνος μας. Ζείτε σύμφωνα με τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο του μεγαλείου της Αμερικής. Τιμάτε την σκληρή δουλειά. Αγαπάτε τις οικογένειές σας. Εμπλουτίζετε τον πολιτισμό σας. Και αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο και διατηρείτε την πίστη σας στην ευλογία του μεγαλοδύναμου Θεού. Και αυτό είναι υπέροχο».

Συνεχίζοντας είπε για τους ομογενείς ότι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις οικογένειές τους, στις κοινότητες τους και στη χώρα μας.
«Μέσα από το κίνητρο της δημιουργίας και την θέληση σας να πετύχετε – είστε πολύ ανταγωνιστικοί, μπορώ να σας το πω αυτό. Δεν σταματάτε ποτέ. Δεν τα παρατάτε ποτέ. Αυτό ακριβώς θέλουμε. Έχετε φέρει δουλειές και ελπίδα στις πόλεις της Αμερικής. Και έχετε εμβαθύνει τους δεσμούς της αγάπης και έχετε ανανεώσει την υπερηφάνεια του πατριωτισμού που μας ενώνει ως έναν λαό, μία οικογένεια και ένα λαμπρό έθνος  υπό την σκέπη του Θεού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον χαιρετισμό του είπε πως στην επέτειο αυτή τιμούμε τον μοναδικό αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
«Ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων χωρίς επαρκείς πόρους, μετά από τέσσερις αιώνες σκληρής, ξένης κατοχής, αντέδρασαν ενάντια στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και με μια φοβερή αποφασιστικότητα, τεράστιες θυσίες και την βοήθεια του Θεού κατάφεραν να εδραιώσουν εκ νέου την Ελλάδα ως ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να τιμήσουμε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός από τον Λευκό Οίκο, το σύμβολο του αμερικανικού έθνους που αποτελεί τον φάρο της ελευθερίας για όλους».

Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική υπενθύμισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι στους πολλούς εορτασμούς της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο «έχουμε θέσει πάντα ζητήματα ελευθερίας, ειδικά όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την δικαιοσύνη για το νησί της Κύπρου και το σωστή ονομασία για μια γειτονική με την Ελλάδα, Βαλκανική χώρα».

Και ολοκλήρωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Τραμπ ότι γνωρίζοντας την προσωπική του αφοσίωση στα πιο πολύτιμα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας για όλους, «σας ευχαριστούμε που ακούσατε τη φωνή μας και σας ζητάμε να συνεχίσετε την υποστήριξή σας στα προαναφερθέντα θέματα».

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η διακήρυξη που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει ότι η ισχυρή συμμαχία Ελλάδας και ΗΠΑ και η αταλάντευτη φιλία τους έχουν τις ρίζες τους στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κοινή δέσμευση για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.
«Σήμερα, η ελληνο-αμερικανική εταιρική μας σχέση είναι ισχυρή και κερδίζει δυναμική. Ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, και ο Εμπορικός Διάλογος Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπογράμμισαν την ισχύ των διμερών σχέσεων και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως περιφερειακό ηγέτη», αναφέρει η διακήρυξη του προέδρου Τραμπ.
Παράλληλα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «επικροτούν την ιστορική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου το 2019 να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επέλυσε τη μακρόχρονη ονοματολογική διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία. Η επικύρωση αυτή επιβεβαίωσε τον ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου με δέσμευση στο να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή».

Προσθέτει επίσης ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 σφυρηλάτησε ευκαιρίες για ενισχυμένη συνεργασία στην τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία.

Η διακήρυξη αναφέρεται και στη συνεργασία των δύο χωρών για άμυνα και ασφάλεια.

Παραθέτουμε το σύνδεσμο με το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου ο οποίο εξέδωσε ο Λευκός Οίκος https://bit.ly/2TfbYFK.

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ)

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.