Σείστηκε το Δημαρχείο του Μπρούκλιν από τις ιαχές και τους χορούς των ομογενών (βίντεο)

0
Από αριστερά οι Γιώργος Ιωαννίδης, Αννα Κοντούλη, Λάνα Ζωχιού, Δρ. Τομ Τζίβας, Στέλλα Κοκόλη, Έρικ Άνταμς, Μάικ Μικέλης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γεωργία Βουζάκη, Ευαγγελία Φανουράκη, Πέτρος Παπαδάκος και Μαρία Βασάκα - Μονιούδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Anastasis Tsakas

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της κομητείας του Μπρούκλιν Έρικ Ανταμς το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Μαρτίου 2019 άνοιξε διάπλατα τις πύλες του δημοτικού μεγάρου και υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων και των συλλόγων του Μπρούκλιν και γιόρτασαν  από κοινού την 198η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε την ίδια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόταν τους εκπροσώπους της ομογένειας στο Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν από κοινού την 25η Μαρτίου και ήταν εφάμιλλη.

Η πανηγυρική εκδήλωση έλαβε χώρα στη επιβλητική αίθουσα δικαστηρίου (Courtroom)  του δευτέρου ορόφου η οποία όπως και το ίδιο το Δημαρχείο εντυπωσίασαν τους ομογενείς με την εμπνευσμένη από την Ελλάδα αρχιτεκτονική τους και την ξυλογλυπτική τέχνη.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=31ogMTFGlEA&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Η γαλανόλευκη είχε λάβει τη θέση της ανάμεσα στην αστερόεσσα και τη σημαία της πολιτείας της Νέας Υόρκης και προκαλούσε ρίγη συγκίνησης στους ομογενείς που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Ο πρόεδρος Ερικ Ανταμς, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους ομογενείς εξέπληξε το ακροατήριο διότι το μεγαλύτερο μέρος της προσφώνησής του εστιάστηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση υπενθυμίζοντας ότι σε δύο χρόνια συμπληρώνονται δύο αιώνες αγώνων, επιτυχιών και αποτυχιών. Ο ομιλητής τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και εξήρε την προσφορά των φιλελλήνων και της Αμερικής στον αγώνα των εξεγερμένων Ελλήνων για την ελευθερία.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στο ρόλο της ομογένειας, καθώς επίσης και στο στρατηγικό διάλογο που ξεκίνησε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι Στέλλα Κοκόλη, Λάνα Ζωχιού και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Anastasis Tsakas

Η Ζωή Κουτσουπάκη στην εναρκτήρια ομιλία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο του Μπρούκλιν για την αγάπη του για την ομογένεια και εστίασε την προσοχή της στα επιτεύγματα της ομογένειας και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διδασκαλία και διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας, της πίστεως και του πολιτισμού μας.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την παρουσία της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλας Κοκόλης και των ιερέων και εκπροσώπων όλων των κοινοτήτων του Μπρούκλιν και της Ελληνίδας Προξένου Λάνας Ζωχιού.

Αναφερόμενη στην εκδήλωση τόνισε ότι είναι προϊόν της άψογης συνεργασίας και των άοκνων προσπαθειών της Επιτροπής Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς η οποία πλαισιώνονταν από τους π. Ευγένιος Παπαγιαννάκη, Ζωή Κουτσουπάκη, Βασίλη Καπετανάκη, Τζον Χασκόπουλο, Τζίμυ Τμαπάκη και Σάντυ Βάλλα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος των Τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν, π. Ευγένιος Παπαγιαννάκης, ο οποίος ανέλαβε και το ρόλο του συντονιστή επεσήμανε ότι καταβάλλουν προσπάθεια να συντομεύσουν την τελετή, ούτως ώστε οι ομογενείς και οι προσκεκλημένοι να απολαύσουν τα χορευτικά των σχολείων και τα πλούσια εδέσματα που προσέφεραν πάνω από δέκα ομογενειακά εστιατόρια.

Από αριστερά οι Αντώνιος Γρίγος, Τζίμυ Ταμπάκης, π. Ευγένιος Πάππας, Έρικ ‘Ανταμς, Ζωή Κουτσουπάκη, Τζον Χασκόπουλος και Σάντυ Βάλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Anastasis Tsakas

Ο πρόεδρος του Μπρούκλιν απένειμε τιμητικές διακρίσεις (Citation)  στους ομογενείς Γεωργία Βουζάκη (Georgia Bouzakis), Άννα Κοντούλη (Anna Condoulis),  Ευαγγελία Φανουράκη (Evangelia Fanourakis), Γιώργο Ιωαννίδη (George Ioannidis), Μιχάλη Μικέλη (Michael Mikelis), Μαρία Βασάκα –Μονιούση (Maria Vasaka – Monioudis),  Πέτρο Παπαδάκο (Petros Papadakos) και στον οδοντίατρο Τομ Τζίβα (Dr. Tom Tzivas), καθώς επίσης και στα μέλη της Επιτροπής Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς.

Οι τιμώμενοι αν και διαπρέπουν σε διάφορους τομείς ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, την ιατρική, τις επιχειρήσεις και την ασφάλεια (Homeland Security),  εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων την προσφορά τους στις κοινότητες και στο συνάνθρωπο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ύπατος αντιπρόεδρος της AHEPA Δημήτρης Κόκοτας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γενέτειρα δύο αιώνες μετά την ελληνική επανάσταση και η ομογένεια δέκα πέντε δεκαετίες μετά την άφιξη της πρώτης γενιάς των μεταναστών.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομογένεια μεταξύ των οποίων και του οδοστρωτήρα της αφομοίωσης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη φθίνουσα πορεία της ελληνικής παιδείας και τα έξι ημερήσια σχολεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Κόκοτας αναφέρθηκε και στο ρόλο των οργανωμένων φορέων και τόνισε ότι πρέπει να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και να συνεργαστούν  για τη διατήρηση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού και τη διαιώνιση των ηθών, των εθίμων και των ελληνορθοδόξων παραδόσεων του λαού.

Από αριστερά π. Απόστολος Μανωλούδης, π. Γεράσιμος Μακρής, π. Δαμασκηνός Γκανάς, Έρικ Άνταμς, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, π.. Ευγένιος Παπαγιαννάκγς, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Ζωή Κουτσουπάκη και Λάνα Ζωχιού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Anastasis Tsakas

Η εκδήλωση έληξε με την παράσταση των χορευτικών του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Πλάτων», του Ελληνικού Τσάρτερ του Μπρούκλιν, του Ημερήσιου Σχολείου «Αργύριος Φάντης» της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν, του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείο του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν.

Του μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους καλωσόρισε η κ. Ζωή Κουτσουπάκη, ενώ την παρουσίαση των χορευτικών ανέλαβε η Σοφία Στασινού.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.