Η ομογένεια και η Κάρπαθος θρηνούν για το θάνατο του Ιωάννη Σακελλάρη

0
Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Ιωάννη Σακελλάρη από το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διευθύνων σύμβουλος του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης Ιωάννης Σακελλάρης το απόγευμα της Τρίτης, 8 Ιανουαρίου 2019 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, το Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης και κατ’ επέκταση την ομογένεια και την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κάρπαθο.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στην ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής, διότι ο εκλιπών έχει σημαδέψει τις πέντε τελευταίες δεκαετίες της ιστορίας της ομογένειας με το φιλανθρωπικό του έργο, με την ενεργό συμμετοχή στους πολιτικούς και εθνικούς αγώνες, με τον ηγετικό του ρόλο στο Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης και  με το φιλανθρωπικό του έργο.

Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Ζωή το γένος Λαχανά, τα παιδιά τους Βασιλεία και Δημήτρη Λογοθέτη, Ειρήνη και Στέφανο Παππά, την Ευδοξία, τα εγγόνια, Εμμανουήλ, Γιάννη και Μιχάλη, τα αδέλφια Γιώργο, Πόπη και Μαρία, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Μεγάλη απώλεια

Ο πρόεδρος του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης, Γεώργιος Σιαμπούλης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για τον πρόωρο θάνατο του επιστήθιου φίλου και συνεργάτη Ιωάννη Σακελλάρη.

Ο Ιωάννης Σακελλάρης.

«Το λεξιλόγιό μου είναι πολύ φτωχό για να περιγράψω τη θλίψη και την οδύνη που προκάλεσε η θλιβερή είδηση στα στελέχη και στα μέλη του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης και κατ΄ επέκταση της  Αμερικής. Το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας του Παν Γκριγκόριαν έχει κατακλειστεί από τα τηλεφωνήματα των στελεχών και των μελών διότι είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο εμπνευστής και ο οραματιστής των επιτευγμάτων των τελευταίων 25ετών δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας», επεσήμανε ο κ. Σιαμπούλης.

Παράλληλα τόνισε ότι ο Ιωάννης Σακελλάρης, ήταν «χαρισματικός ηγέτης της ομογένειας της Νέας Ιερσέης, ακαταμάχητος αγωνιστής, εραστής της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού, ευπατρίδης και ευεργέτης των αδυνάμων, των ομογενών και όχι μόνο δεινοπαθούντων, καθώς επίσης και των ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας και της γενέτειρας».

Ο συνιδρυτής του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης, Ιωάννης Κάλλας και συντοπίτης του αειμνήστου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη για το θάνατο του συγχωριανού του, του εκλεκτού φίλου, του μεγάλου πατριώτη, του ομοϊδεάτη Ιωάννη Σακελλάρη.

«Ο Ιωάννης Σακελλάρης διακρινόταν για την ευγένειά του, για το σπάνιο του χαρακτήρα, για την εντιμότητά του, για το φιλότιμο και για την αγάπη του για το συνάνθρωπο. Η πολυσχιδής του δράση, η ανιδιοτελής προσφορά, η ευσπλαχνία και η γενναιοδωρία του αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη για όλους εμάς που είχαμε την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούμε μαζί του και να συμμετάσχουμε σε κοινούς αγώνες, καθώς επίσης και για τα νεότερα στελέχη και μέλη του Παν Γκριγκόριαν», επεσήμανε ο κ. Κάλλας, ο οποίος μαζί με τον αείμνηστο Γεώργιο Μανωλιό το 1983 ίδρυσαν την εταιρεία και μετά από μερικούς μήνες το ομώνυμο Φιλανθρωπικό Ιδρυμα. 

Ο πρόεδρος του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και συνάμα του Παν Γκριγκόριαν της Αμερικής Δημήτρης Καυχίτσας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι οι τέσσερις περίπου χιλιάδες εστιάτορες σε όλη την Αμερική θρηνούν για το θάνατο ενός μεγάλου ηγέτη, ενός ακάματου αγωνιστή και συνάμα ευεργέτη.

«Ο Ιωάννης Σακελλάρης ήταν ο μέντοράς μας. Ήταν εμπνευστής και οραματιστής και με το πράο του χαρακτήρα, με τη σύνεσή του, με τη σοφία και με την ταπεινοφροσύνη δίδαξε μια πλειάδα στελεχών του Παν Γκριγκόριαν. Η προσφορά και η δράση του ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια του Παν Γκριγκόριαν και επεκτείνονται στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης και σε όλη την Αμερική», επεσήμανε ο Δημήτρης Καυχίτσας.

Ο ταμίας του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και συνάμα πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης επεσήμανε: «Την παραμονή και ανήμερα της εορτής του επικοινωνήσαμε μαζί του και ανταλλάξαμε ευχές για την ονομαστική του εορτή. Ήταν ευδιάθετος και, όπως πάντα η συνομιλία μας έκλεισε με το «σας αγαπώ όλους».

«Ο Ιωάννης ήταν ένας μεγάλος ηγέτης και μέντορας για τα στελέχη και μέλη του Παν Γκριγκόριαν. Η απώλεια είναι μεγάλη, αλλά η παρακαταθήκη και η κληρονομιά του μεγαλύτερη», κατέληξε ο κ. Μπάρδης.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης και συνάμα πρώην πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων, Σάββας Τσίβικος, στο μήνυμά του προς τις «Αναμνήσεις» έγραψε: «Σήμερα χάσαμε έναν ακόμη γίγαντα, τον καλό φίλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης και συνιδρυτή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γιάννη Σακελλάρη».

Πολυσχιδής προσφορά και δράση

Ο αείμνηστος γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1943 στην Βωλάδα της Καρπάθου όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Ελευθέριος και Ειρήνη Σακελλάρη έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, τον αείμνηστο Ιωάννη, το Γιώργο, την Πόπη και τη Μαρία τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1960 σε ηλικία 17 ετών μπάρκαρε σε ένα εμπορικό πλοίο το οποίο έκανε δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού. Το 1962 σε ένα από τα ταξίδια του στην Αμερική αποφάσισε να παραμείνει στη στεριά για να υλοποιήσει τα όνειρά του. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιερσέη και όπως πολλοί συμπατριώτες του εργάστηκε στα εστιατόρια.

Εδώ γνώρισε την Ζωή το γένος Λαχανά που κατάγονταν από το ίδιο χωριό και είχε έρθει στη Νέα Ιερσέη σε ηλικία δέκα ετών. Στις 18 Ιουνίου 1964 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία κορίτσια, τη Βασιλεία, την Ειρήνη και την Ευδοξία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο εκλιπών ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και λίγα χρόνια μετά την άφιξή του έγινε ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Al’s Diner» στο Τζέρσεϊ Σίτι όπου την εποχή εκείνη αποτελούσε τη Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Ιερσέης. Τα τελευταία χρόνια είναι συνέταιρος του εστιατορίου Lynhurst Diner, στο Lindhurst  της Νέας Ιερσέης.

Το 1994 εκλέχτηκε στο συμβούλιο της εταιρείας του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης και διετέλεσε πρόεδρος και συνάμα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς επίσης και σύμβουλος του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος. Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του επισήμου δείπνου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος. Προ δύο ετών το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του απένειμε το Φιλανθρωπικό Βραβείο.

Ο Ιωάννης Σακελλάρης με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου και ο Γεώργιος Σιαμπούλης με την ιδιότητα του προέδρου συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του Παν Γκριγκόριαν της Αμερικής και της δημιουργίας παρόμοιων εταιρειών σε όλη την επικράτεια.

Ο αείμνηστος διετέλεσε πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Βωλαδιωτών «Άγιοι Ανάργυροι» και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση της Παγκαρπαθιακής Ομοσπονδίας και του Καρπαθιακού Ιδρύματος. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης και συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωσή της καθώς επίσης και στην πολυσχιδή της δράση.

Και δεν αρκέστηκε μόνο με τους εθνικοτοπικούς συλλόγους. Από τις πρώτες ημέρες συνδέθηκε με την Εκκλησία και διατέλεσε πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Τζέρσεϊ Σίτι της Νέας Ιερσέης.

Παράλληλα ήταν μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης από της ιδρύσεώς της και το δεξί χέρι του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Το 2011 εντάχτηκε στις τάξεις του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έλαβε το οφίκιο του Υπομνηματογράφου.

Ο Ιωάννης Σακελλάρης υπήρξε μεγάλος αγωνιστής των εθνικών μας θεμάτων και για πέντε περίπου δεκαετίες συμμετείχε στους προεκλογικούς αγώνες των ομογενών και φιλελλήνων υποψηφίων και το 2009 ο τότε κυβερνήτης Τζον Κορζάιν τον έχρισε επίτροπο της νεοσύστατης Επιτροπής Ελληνικής Κληρονομιάς (Commission of Hellenic Heritage).    

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.