ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινοτική αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη» της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ το βράδυ του Σαββάτου, 22 Φεβρουαρίου 2020 είχε πλημμυρίσει από τα μέλη και τους φίλους της κοινότητας οι οποίοι γιόρτασαν τις Αποκριές.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι ευεργέτες της κοινότητας Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», κ. Δημήτρης Μουτάφης, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, κ. Γεώργιος Κίτσιος και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Μανωλούκος και τα άλλα στελέχη υποδέχονταν με αγάπη τους φίλους και τους προσκεκλημένους και μεριμνούσαν για τα πάντα.

Η εκδήλωση αυτή, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Μανωλούκος  είχε τριπλό χαρακτήρα. Ο πρώτος σχετίζονταν με την αναβίωση των εθίμων της Αποκριάς, ο δεύτερος με την ενίσχυση του ταμείου της κοινότητας και ο τρίτος με την βράβευση του Νίκου Κατέχη που ασχολείται αφιλοκερδώς με τα λογιστικά της κοινότητας.

Η βράβευση του κ. Κατέχη, όπως επεσήμανε ο π. Μάξιμος Πολίτης, ήταν έκπληξη, διότι ήθελαν να δώσουν μεγαλύτερη αξία στην τιμή.

Ομιλία π. Μάξιμου Πολίτη

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Μάξιμος Πολίτης καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους της κοινότητας και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα, αγαπητοί ενορίτες και φίλοι της Κοινότητας του Αγ. Πέτρου, στην ετήσια αποκριάτικη συνεστίαση για να διασκεδάσουμε αλλά και να στηρίξουμε την εκκλησία με τη συμμετοχή μας. Και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά όλους προσωπικά.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στυλιανός Ζερβούδης, ευεργέτης της κοινότητας, Νίκος Κατέχης, π. Μάξιμος Πολίτης και Κώστας Μανωλούκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε τους Βορειοχωρίτες Χίου, οι οποίοι εκπροσωπούνται σήμερα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Δημήτρη Μουτάφη. Βλέπετε, η Κοινότητά μας είναι ολιγομελής, με περιορισμένες δυνατότητες και στηρίζεται στην μικρή ή μεγάλη αρωγή όλων. Αρωγή που μπορεί να έχει τη μορφή οικονομικής βοήθειας ή και εθελοντικής προσφοράς εργασίας, σε κάθε όμως περίπτωση, πολύτιμη στη συνέχιση της λειτουργίας της Κοινότητας.

Είναι δύσκολο να απαριθμήσει και να ευχαριστήσει κανείς όλους τους επιφανείς αλλά και αφανείς παντοειδείς ευεργέτες μας. Δεν είναι εξ άλλου της ώρας. Από όλους όμως αυτούς, σήμερα διαλέξαμε να τιμήσουμε έναν ακούραστο εργάτη. Έναν άνθρωπο που από την έναρξη της λειτουργίας της Κοινότητας μέχρι και σήμερα δεν σταμάτησε να στηρίζει τα ταμειακά, τα λογιστικά θέματα της Κοινότητας και ανιδιοτελώς να βοηθάει στην απρόσκοπτη λειτουργία των οικονομικών διεργασιών της.

Όπως θα καταλάβατε, ο λόγος γίνεται για τον αγαπητό μας αδελφό Νίκο Κατέχη. Επί σειρά δεκαετιών ο Νίκος παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα, αφιέρωνε, αφιερώνει και, φυσικά, θα συνεχίσει να αφιερώνει, ατελείωτες ώρες εργασίας συμβάλλοντας στην διευθέτηση κάθε είδους λογιστικού ζητήματος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Κατέχης, Στυλιανός Ζερβούδης, ευεργέτης της κοινότητας, π. Μάξιμος Πολίτης και ο Κώστας Μανωλούκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σήμερα τα οικονομικά βιβλία είναι ανοικτά και έτοιμα να υποστούν κάθε είδους έλεγχο. Η προσφορά του όμως δεν σταματάει εκεί. Θυμάμαι ο ίδιος, που κάποιες φορές βοηθούσε ακόμα και στον καθαρισμό της αίθουσας ή και στην απομάκρυνση του χιονιού όταν η περίσταση το απαιτούσε.

Η εργατικότητά του αμίμητη. Επί τριάντα σχεδόν χρόνια δούλευε στην κύρια εργασία του κάτω στο Brooklyn. Μετά την σχεδόν ολοήμερη δουλειά, γύριζε το απόγευμα στο γραφείο του για να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά εύρισκε και βρίσκει χρόνο για την Κοινότητα. Κούραση; Αυτό για τον Νίκο ήταν άγνωστη λέξη.

Και να που ήρθε η ώρα να του εκφράσουμε τον έπαινό μας. Τον τιμούμε, του εκφράζουμε την αγάπη,  την αναγνώρισή μας  για τις υπηρεσίες του και τον προβάλλουμε ως παράδειγμα για όλους. Και με αυτές τις σκέψεις τον καλούμε να παραλάβει την τιμητική πλακέτα που με ευγνωμοσύνη η Κοινότητα του απονέμει», επεσήμανε ο π. Μάξιμος.

Ο Στυλιανός Ζερβούδης και σύζυγός του Αγγελίκη έδωσαν το έναυσμα για το αποκριάτικο ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια κάλεσε τον ευεργέτη της κοινότητας Στυλιανό Ζερβούδη και μαζί με τον πρόεδρο Κώστα Μανωλούκο απένειμαν την τιμητική πλακέτα στον Νίκο Κατέχη.

Νίκος Κατέχης

Ο Νικός Κατέχης, όπως έγραψαν ο «Αναμνήσεις» προ ενός έτους βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Μπρονξ «Ruben Diaz Jr.», κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου που είχε διοργανωθεί στην ίδια αίθουσα.

Ο τιμώμενος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το καθήκον του ως μέλους αυτής της μεγαλωνύμου κοινότητας» και μοιράστηκε το βραβείο με την σύζυγό του Αναστασία, τα παιδιά του και την εγγονή του.

Ο Νίκος Κατέχης με την σύζυγό του Αναστασία και την εγγονή τους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο τιμώμενος γεννήθηκε στην Ερείκουσσα της Κέρκυρας και ήρθε στην Αμερική σε ηλικία δέκα ετών. Οι γονείς του Ιωάννης και Αναστασία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Νίκο και τον Βασίλη. Οι γονείς του εργάστηκαν σκληρά ως μικροπωλητές και κατάφεραν να δώσουν τη δυνατότητα  στα παιδιά του να σπουδάσουν.

Ο Νίκος Κατέχης αποφοίτησε από το «City College of New York» και εργάστηκε για 31 χρόνια στο Τμήμα Εργασίας (Labor Department) και τώρα πλέον ασχολείται με τα φορολογικά.

Είναι νυμφευμένος με την Αναστασία το γένος Πέτσου, που γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο και έλκει την καταγωγή της από την Σωπική της Βορείου Ηπείρου με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο αγόρια, τον Γιάννη που είναι  αστυνομικός και τον Χρήστο που σπουδάζει στο Baruch College.

Η πρώην πρόεδρος της κοινότητας Μαρίκα Αρτόγλου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με το ζεύγος Στυλιανού και Αγγελικής Ζερβούδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.