ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019, είχε φορέσει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και για να γιορτάσουν τρία σημαντικά για την κοινότητα γεγονότα.

Το πρώτο γεγονός σχετίζονταν με την επίσημη υποδοχή του νέου ιερατικού προϊσταμένου, π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλου, ο οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» χειροτονήθηκε εις πρεσβυτέρου το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019 και την επόμενη ημέρα τέλεσε και την πρώτη Θεία Λειτουργία.

Το δεύτερο σχετίζονταν με την προαγωγή του μέχρι πρότινος ιερατικού προϊσταμένου, π. Ανδρέα Βυθούλκα ως πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, που ως γνωστόν είναι το ανώτατο αξίωμα που μπορεί να αναλάβει ένας έγγαμος κληρικός στην ιεραρχία της Εκκλησίας μας.

Το τρίτο γεγονός σχετίζονταν με τον εορτασμό της Ημέρας των Βετεράνων (Veterans Day) και τη βράβευση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο των ομογενών παλαιμάχων Κρίστοφερ Μαντέο (Christopher Madaio),  Φρανσέσκο Τσοντάκη – Μάλυ (Francesco Tsontakis – Mally), Κρίστοφερ Ναστάση (Christopher Nastasi), Τζέιμς Πλάκη (James Plackis), Γιώργο Ραζή (George Razis), Λεωνίδα Βανδώρο (Leonidas Vandoros) και Μάικλ Υιαριάν (Michael Yarian).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ομογενών και κατ΄ επέκταση Αμερικανών πεσόντων, ηρώων και των αγωνιστών της ελευθερίας και την αρτοκλασία υπέρ υγείας των υπηρετούντων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη και κάλεσε τους ομογενείς να αγαπούν τον Θεό και να αγαπούν τον πλησίον τους με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αγαπούν και τον ίδιο τους τον εαυτό. 

Οι ομογενείς ενώ προσφέρουν τον οβολό τους για την ενίσχυση της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην Ημέρα των Βετεράνων επεσήμανε ότι ταιριάζει με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη και κάλεσε τους ομογενείς να προσεύχονται καθημερινά υπέρ υγείας όλων όσων υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και αγωνίζονται για την ελευθερία σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης.

«Ο δωρητής δίνει με την καρδιά και την ψυχή του», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος καλώντας τους ομογενείς να περιβάλλουν με αγάπη, να προσφέρουν τον οβολό τους και να έχουν πάντα στις προσευχές τους τους παλαιμάχους.

Αναφερόμενος στην κοινότητα επεσήμανε ότι είναι μια δυναμική και ευλογημένη κοινότητα διότι από τους κόλπους της αναδείχτηκαν ο αείμνηστος, π. Εμμανουήλ Γρατσίας, ο οποίος ηγήθηκε της κοινότητας και άφησε τη δική του σφραγίδα με την ανέγερση του περικαλλούς ναού και του υπερσύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος, τον  π. Ιωάννη Βλάχο που είναι ιερατικός προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και του π. Ανδρέα Βυθούλκα που προ ημερών ανέλαβε τα πολύ απαιτητικά καθήκοντα του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τέλος αναφέρθηκε και στο νέο ιερατικό προϊστάμενο, τον π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, που για δέκα οκτώ συναπτά έτη υπήρξε διάκων και αρχιδιάκων της Ιεράς Αρχιεπισκοπή και κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας να τον περιβάλλουν με αγάπη. Μάλιστα τους διαβεβαίωσε ότι δε θα τους απογοητεύσει.

Ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο που πραγματοποίησε την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη στην κοινότητα μια εβδομάδα μετά την χειροτονία του και τον καλωσόρισε στην «δική του, όπως επεσήμανε, κοινότητα».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους τιμώμενους παλαίμαχους στους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε καρφίτσες πέτου οι οποίες είχαν τον σταυρό και την αστερόεσσα.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, π. Ανδρέας Βυθούλκας, διάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Γεδεών Βασίλειος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά η κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και των βετεράνων, το οποίο αποτελούσε μια επί πλέον δωρεά του επιχειρηματία και φιλανθρώπου Χρήστου Σπυρόπουλου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τζέιμς Ξάνθος και τα άλλα στελέχη ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τα μεγαλόπνοα σχέδια για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο νέος ιερατικός προϊστάμενος, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, θα ηγηθεί του μεγάλου αυτού έργου.

Σε πρώτο πλάνο τα παιδιά του ιερού και ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική θεία λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η τούρτα για την Ημέρα των Βετεράνων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.