Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Erie (PA) υποδέχτηκε και πάντρεψε τα παιδιά της (βίντεο)

0
Σε πρώτο πλάνο ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Θεοφάνης Νακόπουλος ενώ τελεί το μυστήριο του γάμου του Ανδρέα Απσοτολόπουλου με την Σάρα Μπένσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στην ακριτική πόλη Ίρι (Erie) της Πενσιλβάνιας την Παρασκευή και το Σάββατο, 9 και 10 Οκτωβρίου 2021, άνοιξε τις αγκάλες της, υποδέχτηκε τα παιδιά της και όλοι μαζί παρακολούθησαν με συγκίνηση τον Χορό του Ησαΐα του Ανδρέα Αποστολόπουλου με την Σάρα Μπένσον που τέλεσε ο θρυλικός ιερατικός προϊστάμενος, π. Θεοφάνης Νακόπουλος.

Ο Ανδρέας και η Σάρα γνωρίστηκαν την περίοδο που ο Ανδρέας εργάζονταν στην General Electric  στην ίδια πόλη και μαζί με τους φίλους τους συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις τις κοινότητας. Προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Ελληνικό Φεστιβάλ και στις ερανικές εκδηλώσεις.

Προ τριών και πλέον ετών ο Ανδρέας και η Σάρα μετακόμισαν στην Βοστώνη και έγιναν στελέχη εγνωσμένων εταιρειών.

Λίγους μήνες πριν τον κορωνοϊό είχαν αποφασίσει να μεταβούν στο Ίρι, απ΄ όπου κατάγεται η Σάρα και να τελέσουν το μυστήριο στον εν λόγω Ελληνορθόδοξο Ναό τον Οκτώβριο του 2020. Ο κορωνοϊός μπορεί  να ανέστειλε προσωρινά τα σχέδιά τους και να μείωσε ίσως τον αριθμό των προσκεκλημένων, αλλά ωστόσο δεν κατάφερε να αλλάξει τα σχέδιά τους να παντρευτούν με παπά (τον παπά Θεοφάνη) και κουμπάρο τον επιστήθιο φίλο του Αναστάση Τσάκα.

Ο Ανδρέας και οι φίλοι του αν και απομακρύνθηκαν από το Ίρι εν τούτοις είχαν κλέψει τις καρδιές του παπά Θεοφάνη, των στελεχών και των μελών της κοινότητας και την Παρασκευή και το Σάββατο βιώσαμε μοναδικές στιγμές ανυπόκριτης και ανιδιοτελούς αγάπης. Γίναμε μάρτυρες της πατρικής γιατί όχι και μητρικής αγάπης με την οποία περιβάλει τα Ελληνόπουλα που εργάζονται στην General Electric, στα νοσοκομεία και σε άλλες επιχειρήσεις η μοναδική κοινότητα που υπάρχει στην τρίτη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Πενσιλβάνιας.

Ο π. Θεοφάνης Νακόπουλος, η πρεσβυτέρα Ελένη και οι συγγενείς και οι φίλοι τους δεν αρκέστηκαν μόνο με την παρουσία τους στο Μυστήριο του Γάμου, αλλά προσήλθαν και στο γαμήλιο δείπνο που έλαβε χώρα στο Κτήμα “Quince” και μάλιστα προσέφεραν και την δική τους συμβολή στην ελληνοπρέπεια του ίδιου του γλεντιού.

Ο Ανδρέας Αποστολόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπέϊσαϊντ του Κουίνς και μαζί με την Κατερίνα την μονάκριβη αδελφή του ομιλούν άπταιστα τα ελληνικά. Η αγάπη της μητέρας τους, Σάρον Αποστολοπούλου για τον αείμνηστο Αθανάσιο Αποστολόπουλο έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε όλη τους την ζωή. Η Σάρον έμαθε την ελληνική γλώσσα για να μπορούσε να επικοινωνούσε με τα πεθερικά της και επέμενε, μιλούσε και συνεχίζει και η ίδια να επικοινωνεί με στα ελληνικά με τα παιδιά της.

Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του Αθανασίου ενίσχυσε το πείσμα της Σάρον και των παιδιών τους για να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα και την Παρασκευή και το Σάββατο καταλάβαμε καλύτερα γιατί τόσο επέμεναν με τόσο μεγάλη επιμονή.

Μετά το πέρας του μυστηρίου η Σάρον, ο Ανδρέας και η Σάρα έστρεψαν τα βλέμματά τους στον Παντοκράτορα, αγκάλιασαν την Κατερίνα και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης σε όλους όσους γνώριζαν ότι εκείνη την στιγμή ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος «ευλογούσε» τον γάμο τους από τον κόσμο των αγγέλων.

Οι νεόνυμφοι Ανδρέας Αποστολόπουλος και Σάρα Μπένσος, οι παράνυμφοι, ενώ καθήμενη η μητέρα του γαμπρού Σέρον Αποστολοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον γάμο του Ανδρέα και της Σάρα ευλόγησε και ο θείος της Joel, που είναι ρωμαιοκαθολικός ιερέας και συγκίνησε τον γράφοντα και τους υπολοίπους όταν αποκάλυψε ότι η βάπτιση της Σάρας είναι το πρώτο μυστήριο που τέλεσε ο ιερέας.

Αν και οι νουθεσίες του π. Θεοφάνη και του Joel προς τους νεόνυμφους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων και την προσευχή να τους αξιώσει ο Θεός να βαφτίσουν στον ίδιο ναό και τα παιδιά τους.  

Οι νεόνυμφοι Ανδρέας Αποστολόπουλος και Σάρα Μπένσον ενώ εξέρχονται από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ίρι Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κουμπάρος Αναστάσης Τσάκας, οι νεόνυμφοι Ανδρέας Αποστολόπουλος και Σάρα Μπένσον και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Θεοφάνης Νακόπουλος.
Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης και τα μέλη της ιστορικής κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ιρι Πενσιλβάνιας, ενώ παρακολουθούν με συγκίνηση το μυστήριο του γάμου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι νεόνυμφοι και οι παράνυμφοι ενώ παρακολουθούν το μυστήριο του γάμου του Ανδρέα Αποστολόπουλου με την Σάρα Μπένσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι νεόνυμφοι στο γαμήλιο γλέντι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.