ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η χαρά και η συγκίνηση που προκάλεσε στα μέλη και στα στελέχη του 25ου Τμήματος «Δελφοί» της AHEPA, καθώς επίσης στους επισήμους προσκεκλημένους και στους εκπροσώπους των άλλων τμημάτων και ομογενειακών οργανώσεων η βράβευση του πρώην προέδρου Λούη Κάτσου, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου 2021.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ομογενειακό κέντρο “The Loeb Boathouse» στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι είχε πανομογενειακό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση είχε ιστορικό χαρακτήρα διότι ήταν αν όχι η πρώτη, το ελάχιστον μια από τις πρώτες δια ζώσης που διοργανώθηκαν από οργανωμένους φορείς της ομογένειας στο Μανχάταν και στα πρόσωπα των συνδαιτυμόνων διέκρινε κανείς την ικανοποίηση διότι για μετά από ενάμιση χρόνου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρέθηκαν και πάλι μαζί.    

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, ο πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φίλων του Αγίου Νικολάου Ντένις Μιλ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία και ο χαιρετισμός του υποψήφιου Δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς που πολιτεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τόσο ο πρόεδρος του Τμήματος Θεόδωρος Κλίνγκος, όσο και οι προαναφερόμενοι επίσημοι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν στην προσφορά του τιμώμενου, Λούη Κάτσου στην AHEPA, την κορυφαία οργάνωση των Ελληνοαμερικανών, καθώς επίσης και στην ανέγερση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος Θεόδωρος Κλίγκος και τα άλλα στελέχη του 25ου Τμήματος “Δελφοί” της AHEPA, ενώ τιμούν τον Λούη Κάτσο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έκαναν και στην προσφορά του τιμώμενου την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος μέσω των διαδικτυακών συζητήσεων κατάφερε να αφυπνίσει τους ομογενείς για τον ρόλο των φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς επίσης και για τον ρόλο της Ελληνικής Επανάστασης στα Βαλκάνια στην Ευρώπη και στην Αμερική.  

Ο τιμώμενος αναφέρθηκε στην προσφορά του 25 τμήματός της AHEPA, το οποί εφέτος γιορτάζει την 99ή επέτειο της ιδρύσεώς του και τόνισε ότι συμπίπτει με την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της AHEPA και της ίδιας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της AHEPA για την 100ετία έχουν ήδη ξεκινήσει και ο ύπατος πρόεδρος Δημήτρης Κόκοτας στο μήνυμά του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σπουδαιότητα της επετείου και προέτρεψε τα στελέχη και τα μέλη της AHEPA να εκμεταλλευτούν την μοναδική ευκαιρία που τους παρέχει για να εντείνουν την φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και πολιτιστική δράση και να προσελκύσουν τη νεότερη γενιά των ομογενών να ασπαστεί τα ιδεώδη της οργάνωσης και να προετοιμαστεί να αναλάβει τα ηνία της.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Θεόδωρος Κλίνγκος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην 99ετή πορεία της οργάνωσης και τόνισε ότι το 1931 εντάχτηκε στους κόλπους του τμήματος ο Franklin D. Roosevelt, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η πολυσχιδής δράση του Τμήματος, όπως ανέφερε ο κ. Κλίγκος έχει βραβευτεί τόσο από τον δήμο όσο και από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το 2019 το 25ο Τμήμα «Δελφοί, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε το βραβείο «2019 AHEPA Chapter of the Year Award».

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά διακρίνονται οι Λούης Κάτσος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του τέως υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Κωνσταντίνου Βλάση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ συγχαίρει τον τιμώμενο Λούη Κάτσο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης (αριστερά) με την σύζυγό του Μάγγυ και τον τιμώμενο Λούη Κάτσο.
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Είμαι ο ειδικός στις τιμητικές και η
    πείρα μου με έχει διδάξει , πως όταν
    τιμάται κάποιος οι υπόλοιποι ζηλεύουν και
    ότι κάνουν είναι υποκριτικά .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.