«Η Ιερά Μονή του Σινά – φάρος του Ελληνισμού», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης

0

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) «Η Ιερά Μονή του Σινά αποτελεί φάρο του Ελληνισμού», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, πραγματοποιώντας χθες και σήμερα την πρώτη του επίσκεψης στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που μετρά μέχρι σήμερα περίπου 16 αιώνες ζωής.

Μία ιστορία, που με πολύ μεγάλη δυσκολία προσπάθησε να συμπεριλάβει σε μία πολύωρη γνωριμία του υφυπουργού με το κάστρο αυτό της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού στον υψηλότερο ορεινό όγκο της Αιγύπτου, ανεβαίνοντας δύο τουλάχιστον ώρες μακριά από την τελευταία μεγάλη πόλη, το Σαρμ ελ Σέιχ.

Εκεί, με τις δηλώσεις του, ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει την τιμή και τη συγκίνησή του που παραβρέθηκε στο Καθολικό της Μονής, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, συνοδευόμενος από το Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νίκο Γαριλίδη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, με τον Δικαίο της μονής, τον Σιναΐτη μοναχό πατέρα Συμεών, να υποδέχεται τον Έλληνα υφυπουργό και να τον ενημερώνει για τους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της Μονής: την Αγία Βάτο, το μοναδικό της σκευοφυλάκιο, με τις εκπληκτικές εικόνες της και το αντίγραφο του Σιναϊτικού κώδικα, την περίφημη Βιβλιοθήκη της που θεωρείται δεύτερη σε όγκο ιστορικών εγγράφων μετά του Βατικανού και τα άλλα μοναδικά κειμήλια του μοναστηριού που το καθιστούν από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Μάλιστα, ο Δικαίος της Μονής π. Συμεών, ευχαριστώντας από το παραθρόνιο του Καθολικού της Μονής την ελληνική πολιτεία για τη στήριξή της, μίλησε για τη σημασία του θρησκευτικού αυτού χώρου για τον Ελληνισμό, που είναι εφάμιλλος ιστορικά με την Αγιά Σοφιά, αλλά η διαφορά του μοναστηριού είναι αυτό παραμένει ζωντανός χώρος λατρείας.

«Εδώ κτυπάει ο Ελληνισμός και η καρδιά της Ορθοδοξίας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός κ. Κώστας Βλάσης, που προσκύνησε την Αγία Βάτο και τα ιερά λείψανα της Αγίας Αικατερίνης, τονίζοντας ότι στο μοναδικό αυτό χώρο, μία χούφτα από γέροντες με πρώτο τον σεβάσμιο Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό δίνουν την ψυχή τους για να κρατήσουν ζωντανή την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Μάλιστα, ο κ. Βλάσης τόνισε ότι ύπαρξη του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Σινά, με τις τρεις σημαίες να κυματίζουν στην είσοδο της Μονής: της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Αγίας Αικατερίνης, δείχνει στην πράξη και τη θρησκευτική συνύπαρξη Αιγυπτίων και Ελλήνων, αποδεικνύοντας μάλιστα ότι και μέσω της εκκλησίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μπορεί να ενισχύονται όλο και περισσότερο για το καλό των λαών μας.

Τέλος, ο κ. Βλάσης επέσημανε το μήνυμα που δίνει η πολυαιώνια παρουσία της Αγίας Αικατερίνης, ότι σε μία πολυπολιτισμική χώρα, όπως είναι η Αίγυπτος, μπορούμε να έχουμε τα πιστεύω μας και να ζούμε ειρηνικά.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.