ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Ιερό Παλλάδιο της Ορθοδοξίας στην Αμερική, χαρακτήρισε το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, των Ποντίων, στο Γουέστ Μίλφορντ, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος που προεξήρχε στον Εσπερινό, το απόγευμα του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τον Μητροπολίτη κ. Ευάγγελο, συνόδευαν ο Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κότρος, ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και ο π. Αναστάσιος Κουσούλας. Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλλε ο πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Φουστέρης.

Με βαθιά ταπείνωση, συγκίνηση και ελπίδα προσκυνούμε απόψε την εικόνα της Παναγίας, του Πόντου, τόνισε ο Μητροπολίτης Ευάγγελος στο κήρυγμά του. Της Παναγίας, που δέχθηκε, συνέχισε ο Μητροπολίτης, τον πόνο και την αγωνία των Πατέρων μας, των αδελφών μας, των Ελλήνων του Πόντου.

Συνεχίζει, να ακούει η Παναγία τις προσευχές μας και την αγωνία μας, ιδιαίτερα, συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης, στις μέρες μας, που τόσα πολλά συμβαίνουν, όπως κοινωνικές ανισότητες, παγκόσμιες ανακατατάξεις, πόλεμοι, φτώχια.

Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία που τελέστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο προσκυνητάρι της Παναγίας Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ. Φωτογραφία: ETA / PRESS

Ο κ. Ευάγγελος, αναφέρθηκε και στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας, το σύμβολο της Ορθοδοξίας  και του Ελληνισμού, σε τζάμι. Η οικουμένη είπε είναι μουδιασμένη και εμείς οι Ορθόδοξοι ακόμα περισσότερο.

Παρακολουθήσαμε, είπε, εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, την διεξαγωγή μουσουλμανικής προσευχής εντός του ιερού χώρου, όπου κάποτε δοξολογείτο ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην Γενοκτονία των Ποντίων, στις 353 χιλιάδες αθώες ψυχές που θυσιάστηκαν από τους Τούρκους, και ζητούν δικαίωση, των Ποντίων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Εμείς, οι Έλληνες της Αμερικής, τόνισε ο κ. Ευάγγελος, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση, ώστε επιτέλους να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία.

Η νέα γενιά των Ποντίων η οποία εξέπληξε τους ομογενείς με την ευλάβεια και με την υπερηφάνεια για την ποντιακή καταγωγή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επεσήμανε, ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊού να μας υπενθυμίσει ότι ως άνθρωποι είμαστε αδύναμοι.

Αλλά η Παναγία έρχεται, συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης, για να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε μόνοι μας. “Ας κλείνουμε το γόνυ στην Παναγία Σουμελιώτισσα να σώσει το κόσμο και να φωτίσει τους κυβερνώντες ώστε αυτή η προσευχή που έγινε στην Αγία Σοφία να είναι προσωρινή, ώστε με την χάρη του Θεού να επανέλθει ο ναός στην αρχική του μορφή, όπου δεν θα παρακολουθούμε την προσευχή, αλλά θα βιώνουμε το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας”.

Νέα περίοδο για το Ίδρυμα

Οι φετινές εκδηλώσεις στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, δεν θύμιζαν σε τίποτα άλλες παλαιότερες ή ακόμα και πιο πρόσφατες, όταν δεκάδες πιστών Ποντιακής και μη καταγωγής, ανηφόριζαν με κάθε μέσο, τον μικρό επαρχιακό δρόμο με την πλούσια βλάστηση, για να προσευχηθούν και για να κάνουν το τάμα τους, στην Παναγία του Πόντου.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος και οι ιερείς οι οποίοι τέλεσαν τον Εσπερινό στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ. Φωτογραφία: ETA / PRESS

Θες όμως ακριβώς γιατί περνάμε μια δύσκολη περίοδο εν μέσω της πανδημίας, ή διότι η Παναγία κάνει κάθε χρόνο το θαύμα της, παρά το γεγονός ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μειωμένη και δεν έγινε το συνηθισμένο φεστιβάλ, με την συμμετοχή και των μουσικών, εντούτοις οι δωρεές και οι ικεσίες παρουσίασαν αύξηση και ο μικρός ναός γέμισε ικανοποιητικά.

Σε σημείο μάλιστα που ο Μητροπολίτης χαριτολογώντας να αναρωτηθεί για το αν θα έπρεπε να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο, αφού σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ως την ώρα εκείνη, δεν περίμενε να δει τόσο κόσμο εντός του μικρού ναού, όπου βέβαια όλοι οι πιστοί τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα που προβλεπόταν και φορούσαν μάσκα.

Για πρώτη φορά φέτος μάλιστα, το Ιερό Ίδρυμα μετέδωσε ζωντανά μέσω του Facebook, την ακολουθία του Εσπερινού. Επίσης στην είσοδο του ναού είχε τοποθετηθεί μια ειδική πόρτα ασφαλείας, που προσφέρθηκε στο Ιερό Ίδρυμα και ο δωρητής την παράγγειλε από την Ελλάδα.

Στιγμιότυπο από την περιφορά της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: ETA / PRESS

Όσο αφορά τις αναμεταδόσεις, το ίδιο, θα επαναλαμβανόταν και για την Θεία λειτουργία της Κυριακής όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Σε όλους τους προσκυνητές προσφέρθηκε φαγητό που ετοίμασαν οι εθελοντές του Ιερού Ιδρύματος. Παρευρέθηκαν και αρκετά στελέχη Ομοσπονδιών και οργανώσεων της Ομογένειας απο τη Νέα Υόρκη και την Νέα Ιερσέη όπως ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, και ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης. Απο την Φιλαδέλφεια ήρθε ειδικά και ετοίμασε σπιτικό φαγητό η Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Ακρίτες» κ. Εφη Παυλίδου-Οικονόμου και έφερε μαζί της και τα λουλούδια για τον στολισμό των εικόνων καθώς και μέλη του τοπικού χορευτικού που στόλισαν με την παρουσία τους το ναό και έδωσαν έτσι ενα έντονο ποντιακό χρώμα.

Όπως κάθε χρόνο, αρκετοί από τους προσκυνητές, προτίμησαν να κλείσουν δωμάτιο σε κοντινά ξενοδοχεία, διανυκτερεύοντας πιο κοντά στο Ιερό Προσκύνημα, ενώ άλλοι σκέφτηκαν να φέρουν στις εγκαταστάσεις ειδικό τροχόσπιτο, που περιελάμβανε όλες τις σύγχρονες ανέσεις φιλοξενίας και διαμονής στην ύπαιθρο και μάλιστα η ιδέα βρήκε πολλούς θαυμαστές.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον αρχιερατικό Εσπερινό. Φωτογραφία: ETA / PRESS
Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία που τελέστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο προσκυνητάρι της Παναγίας Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ. Φωτογραφία: ETA / PRESS
Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος. Φωτογραφία: ETA / PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.