Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Γιώργο Ζαπάντη

0
Στιγμιότυπο από την αγρυπνία για τον Γιώργο Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» σχετικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό των πραγματικών αιτίων του τραγικού θανάτου του Γιώργου Ζαπάντη στα χέρια της Αστυνομίας και τον αγώνα της οικογένειας για την απόδοση δικαιοσύνης προκάλεσε το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας στην γενέτειρα.

Η αναδημοσίευσή του ρεπορτάζ από τον ιστότοπο https://kefaloniamagazine.gr/ και από άλλες ιστοσελίδες της γενέτειρας προκάλεσε το ενδιαφέρον των Κεφαλλονιτών, μεταξύ των οποίων και των ηγετών της Ε. Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ (σωματεία του δημοσίου) οι οποίοι μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τις «Αναμνήσεις» εκφράζουν την θλίψη τους και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συγγενείς και φίλους και μας ικετεύουν όπως κοινοποιήσουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν την ώρα που η ομογένεια απεύθυνε το στερνό αντίο στον αδικοσκοτωμένο Γιώργο Ζαπάντη, ούτως ώστε, όπως αναφέρουν, «να γνωρίζουν οι ομογενείς πως συμπάσχουμε και αγωνιζόμαστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της 29 Ιουνίου 2020 της ηγεσίας του Νομαρχιακού Τμήματος Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ (σωματεία του δημοσίου) που μέρει το όνομα του προέδρου Δημήτρη Μαντζουράτου και της γραμματέως, Σοφίας Μισαηλίδου

Η δολοφονία του Κεφαλονίτη Γιώργου Ζαπάντη στις ΗΠΑ είναι τραγικός κρίκος στην αλυσίδα των εγκλημάτων του καπιταλισμού!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει τη στυγνή δολοφονία του συμπατριώτη μας 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη, από τις αστυνομικές δυνάμεις στη Νέα Υόρκη. Εκφράζει συλλυπητήρια στους οικείους του. Η δολοφονία αυτή έγινε με εκτεταμένη χρήση όπλου ηλεκτρικής εκκένωσης (taser). Αφού οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού που διέμενε με τη μητέρα και την αδερφή του, τον συνέλαβαν εντελώς αναιτιολόγητα, του πέρασαν χειροπέδες και τον χτύπησαν επανειλημμένα με το taser, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και αργότερα κατά τη μεταφορά του να διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Η νέα δολοφονία στις ΗΠΑ ενός παιδιού μεταναστών από την Ελλάδα, εργαζόμενου, που ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή, ορφανού από παιδί, με αδερφή που έπασχε από σύνδρομο Down και φρόντιζε ο ίδιος, αποκαλύπτει, για μια ακόμη φορά το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού στη μητρόπολή του.

Η δολοφονία αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς άλλων, που, με αφετηρία εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ, έδωσαν το έναυσμα για τις κινητοποιήσεις του αμερικάνικου λαού ενάντια στο ρατσισμό και την κοινωνική ανισότητα στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκαν διεθνώς. Άλλωστε, αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού της εισβολής της αστυνομίας στο σπίτι του Γιώργου Ζαπάντη καταγγέλλουν ότι, όταν ο άτυχος νέος φώναζε στους αστυνομικούς να μην τον χτυπάνε με το taser γιατί δεν μπορεί να αναπνεύσει, του απάντησαν κυνικά και ειρωνικά «όλοι τα ίδια λέτε», ενώ ένας εξ αυτών φώναζε σε συνάδελφό του «χτύπα τον πάλι, χτύπα τον πάλι…».

Το πόσο απάνθρωπο είναι το σύστημα στις ΗΠΑ φαίνεται κι από το γεγονός ότι χωρίς χρήματα στις ΗΠΑ δεν μπορείς να έχεις ούτε μια αξιοπρεπή κηδεία, όπως έγινε με τους ομαδικούς τάφους του κορωνοϊού. Στην περίπτωση του Γιώργου Ζαπάντη έγινε έρανος από τους ομογενείς, ενώ τα έξοδα της κηδείας, τελικά, ανέλαβε η αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ τονίζει πως η στάση του επίσημου αμερικάνικου κράτους και των κυβερνήσεών του απέναντι στον ίδιο το λαό τους, είναι άρρηκτα δεμένη με την έκρηξη των προβλημάτων, της φτώχειας και της ανεργίας. Φοβούνται κοινωνικές εκρήξεις και θωρακίζουν την καταστολή. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των παρεμβάσεων που κάνουν αυτοί, οι δήθεν εκπρόσωποι των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε όλο τον κόσμο, για να εξασφαλίσουν την ηγεμονία των μονοπωλίων τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του αμερικάνικου λαού ενάντια στις αντιλαϊκές κατασταλτικές πολιτικές. Σε αυτόν τον αγώνα βρίσκεται η ελπίδα για την απόδοση δικαιοσύνης και η προοπτική ενός μέλλοντος από και για τους λαούς. Τέλος, απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας του Γιώργου Ζαπάντη και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.