ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διακόσιοι και πλέον εκπρόσωποι της ομογένειας, καθηγητές και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελληνικής Πολιτιστικής Ένωσης, του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών και του Ταμείου της Έδρας Ελύτη του «Rutgers University» και παρακολούθησαν με συγκίνηση τη βράβευση του γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα, καθώς επίσης και το αφιέρωμα στη μνήμη του ευεργέτη της Εδρας Νίκου Μούγιαρη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής, 5 Μαϊου 2019 στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Pines Manor» και παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας του Πανγκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης, Γεώργιος Σιαμπούλης, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου του Ταμείου της Έδρας Ελύτη, καθηγητής Πάνος Γεωργόπουλος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους της ομογένειας και εστίασε την προσοχή του στη δωρεά του Νίκου Μούγιαρη ύψους $800.000, η οποία τους παρείχε τη δυνατότητα να καθιερώσουν την έδρα και να διασφαλίσουν το μέλλον της.

Αναφερόμενος στην προ πέντε μηνών εκδημία του Νίκου Μούγιαρη επεσήμανε: «Έφυγες πολύ νωρίς και όλοι όσοι γνωρίσαμε τη μεγάλη σου καρδιά δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Όμως θυμόμαστε και πιστεύουμε τα λόγια που έχει τραγουδήσει ο λαός μας: «Οι άνθρωποι πεθαίνουν, τελικά, τη μέρα που πεθαίνουν τα όνειρα τους».

«Τα όνειρα σου Νίκο, που στη ζωή σου πάσχισες με τόση δύναμη να κάνεις πραγματικότητα, είναι τώρα τα δικά μας όνειρα και δίνουμε υπόσχεση ιερή να τα κρατήσουμε ζωντανά, ζωντανά για σένα, για μας, και για τις γενιές που έρχονται… Αιωνία Σου Η Μνήμη – Αθάνατα Τα Όνειρα Σου», επεσήμανε ο Δρ. Γεωργόπουλος.

«Η Ελληνική Πολιτιστική Ένωση, το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών και το Ταμείο της Έδρας Ελύτης του Rutgers University έχουν αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την διαιώνιση της μνήμης του Νίκου Μουγιάρη μεταξύ των οποίων τη διοργάνωση ετήσιων διαλέξεων και την παροχή υποτροφιών στη μνήμη του», τόνισε ο Δρ. Γεωργόπουλος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Δρ. Πάνος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο το οποίο εμπεριείχε τις δηλώσεις των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, καθώς επίσης και των ηγετών της Ομογένειας οι οποίες προέβαλαν την πολυσχιδή δράση και τον ηγετικό ρόλο του ευεργέτη της Έδρας Νίκου Μούγιαρη.

Στη συνέχεια οι Ιωάννης Λοβούλος και Αίμιλυ Καφά, συμπρόεδροι της Ελκληνικής Πολιτιστικής Ένωσης και η Αντωνία Ροζανίτη απήγγειλαν ποιήματα και τα τραγούδια στα οποία είχε αναφερθεί ο Νίκος Μούγιαρης κατά τη διάρκεια της βράβευσής του από το Rutgers University.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Δρ Πάνος Σταυριανίδης, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στο έργο της Εδρας «Ελύτης» και εστίασε την προσοχή του στον οραματιστή και ιδρυτή της έδρας, στον αείμνηστο Ευστάθιο Μπουροδήμο καθώς και στον ευεργέτη της Νίκο Μούγιαρη.

Το χορευτικό Hellenic Dancers of N.J. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Σταυριανίδης συνεχάρη τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης για την απόφασή τους να τιμήσουν τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας και τόνισε ότι «ήταν εύστοχη και δικαιολογημένη».

Ο πρόεδρος του Ταμείου της Εδρας «Ελύτης» Δρ Θωμάς Παπαθωμάς ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν οικονομικά στην ενίσχυση του προγράμματος και μεταξύ άλλων τόνισε ότι τους παρέχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα όνειρα και τα οράματα του Νίκου Μούγιαρη ζωντανά.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του τιμώμενου και η αναφορά του τόσο στη ζωή και στο έργο του Νίκου Μούγιαρη όσο και στην πρόσφατη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο 7ο διεθνές συνέδριο.

Ο Δρ. Πάνος Γεωργόπουλος, αριστερά, και ο Δρ. Θωμάς Παπαθωμάς στο βήμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

“Σας συγχαίρω από τα βάθη της καρδιάς μου γι αυτή τη λιτή, αλλά εξαιρετικά σημαντική τελετή στη μνήμη του Νίκου Μούγιαρη. Νομίζω ότι τα λόγια σας και η πράξη της αναγνώρισης αυτής  αποτελούν ύψιστη τιμή για το Νίκο, γι αυτά που έχει κάνει, γι αυτά που έχει οραματιστεί και όπως πολύ σωστά είπατε «τα όνειρα και τα οράματα του Νίκου παραμένουν ζωντανά και η σημερινή τελετή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη γι αυτό.

Σήμερα, ιδιαίτερα η Κύπρος περνά μια δύσκολη περίοδο. Έχουμε  πολύ ανησυχητικές εξελίξεις με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Σήμερα το όραμα του Νίκου Μούγιαρη για την ενότητα του ελληνισμού, για τη δυνατότητα του Ελληνισμού της Αμερικής να έχει άποψη στα πολιτικά δρώμενα, για τις προσπάθειες που έκανε να ενώσει τον ελληνισμό, κυπριακό και ελλαδίτικο είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Για το Νίκο υπήρχε μόνο μια λέξη Ελληνισμό.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρα Πάνου Σταυριανίδη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Αντώνης Σαμαράκης, ο αιώνιος έφηβος», που έλαβε πρόσφατα στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και στην προτροπή του να διδαχτούν σωστά την ελληνική γλώσσα.

Εκτενή αναφορά ο ομιλητής έκανε στον ρόλο της Εδρας Ελύτη και στις ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Rutgers και εξήρε την προσφορά των ομογενών καθηγητών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν ένα παράθυρο για τους φοιτητές για να έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο και νεοελληνικό πολιτισμό.  

Αναφερόμενος στα προγράμματα σπουδών σε τρίτες χώρες (Studies Abroad) τόνισε ότι παρέχουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάσουν από ένα τρίμηνο έως και έναν χρόνο στην Ελλάδα και να εξοικειωθούν με τον ελληνικό πολιτισμό, με το ελληνικό πνεύμα, με το ελληνικό φιλότιμο και με τη φιλοξενία.

Από αριστερά οι Δρ. Πάνος Γεωργόπουλος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Αίμιλυ Καφά και Ιωάννης Λοβούλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Είχα κανονίσει σε ένα ταξίδι φοιτητών από το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα να τους υποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όταν μίλησα με τους Αμερικανούς καθηγητές μου είπαν ότι οι φοιτητές δεν ήθελαν να γυρίσουν πίσω στην Αμερική, ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα.

«Αυτή νομίζω είναι η καλύτερη επιτυχία των προσπαθειών που κάνετε για την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα», κατέληξε ο Δρ. Κούτρας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος συνεχάρη την Ελληνική Πολιτιστική Ένωση και την Έδρα «Ελύτης» για το έργο που επιτελούν στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα στην ομογένεια.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Στα 16 μου χρόνια ως αρχιερεύς και 32 χρόνια ως Κληρικός, έχοντας υπηρετήσει σε πολλές θέσεις της Εκκλησίας, δεν έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από την Ομογένεια όσο ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο παράδειγμα προς μίμηση για όλους με βαθιά πίστη και αγάπη για την πατρίδα. Εκ μέρους σύσσωμης της Ορθοδόξου Επαρχίας Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης που αποτελείται από 55 κοινότητες και 500.000 μέλη σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και χαρά».

Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό Hellenic Dancers of NJ το οποίο ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς.

Στο βήμα ο Ιωάννης Λοβούλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρα. Πάνου Γεωργόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Δρ. Πάνος Γεωργόπουλος, Αίμιλυ Καφά και Ιωάννης Λοβούλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.