Μια ταινία για την Κυριακή που μας έφερε δάκρυα στο Greek Film Expo

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε περίοδος ερωτήσεων και απαντήσεων. Στο πάνελ που συντόνισε ο διευθυντής του Greek Film Expo Τζιμι Ντεμίτρο συμμετείχαν η σκηνοθέτης και παραγωγός Τζοάνα Tζειμς (στο μέσο) και η Σεφ Μαρία Λόη. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ταινία «A Fine Line» προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, το μεσημέρι της Κυριακής στο ετήσιο φεστιβάλ Greek Film Expo, στην αίθουσα Directors Guild Theater και προκάλεσε αίσθηση στο κοινό, που αγκάλιασε την σκηνοθέτρια και δάκρυσε από το θέμα της.

Το κοινό προσήλθε από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στο θέατρο γιατί μέσα στο πακέτο της προβολής περιλαμβανόταν και δεξίωση τύπου Brunch, με πρωτοβουλία της γνωστής Chef Μαρίας Λόη.

Πράγματι, στην διάρκεια της δεξίωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και να συνομιλήσει με την Ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτρια και παραγωγό Joanna James. Το αντικείμενο της ταινίας είχε να στείλει ενα ισχυρό μήνυμα σε μια εποχή που η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στους χώρους εργασίας, αποτελεί μεγάλη ανοικτή πληγή στην αμερικανική κοινωνία. Αλλά όχι μόνο αυτό.

Το κοινό όχι μόνο αγκάλιασε την παραγωγό και σκηνοθέτρια της ταινίας αλλά δάκρυσε απο το θέμα της και στήριξε την ιδέα της επιχειρηματικότητας στον χώρο της εστίασης περισσοτέρων γυναικών. Φωτογραφία: ETA PRESS

Το ερέθισμα για την δημιουργό της ταινίας, ήταν το γεγονός ότι ποσοστό λιγότερο απο 7% στο χώρο της εστίασης είναι γυναίκες που εργάζονται είτε ως σεφ είτε ως ιδιοκτήτες εστιατορίων. Ετσι με αφορμή την προσπάθεια της μητέρας της να εδραιώσει τη επιχειρησή της και να σταθεί ως επιτυχημένη επιχειρηματίας η σκηνοθέτρια ξετυλίγει σιγα-σιγα το κουβάρι της ιστορίας. Γίνεται λοιπόν το θέμα της ταινίας ενα δυνατό όπλο για την αντιμετώπιση των γυναικών επι ίσοις όροις σε ενα χώρο που μέχρι πρόσφτα πολύ λίγες γυναίκες κατάφερναν να επιβιώσουν.

Αναμεσά τους και πολλές ακόμα ελληνικής καταγωγής γυναίκες αλλά και σπουδαίες σεφ με ξένη καταγωγή, που διακρίθηκαν και τιμήθηκαν με τα μεγαλύτερα βραβεία του κλάδου. Όπως η Μαρία Λόη και η γνωστή από τον διαγωνισμό  Iron Chef  Cat Cora, την Lydia Bastianich και την Dominique Crenn.

Η αγωνία και η προσπάθεια της μητέρας της Βαλ, μιας γυναίκας που ακολούθησε αυτό που έκανε ο πατέρας της πριν από αυτή και κατόρθωσε να δημιουργήσει από το μηδέν μια υγιή επιχείρηση στην πόλη Χόλντεν της Μασαχουσέτης και στην συνέχεια να κερδίσει την αναγνώριση μιας μεγάλης οργάνωσης Chef, αποτυπώνονται με ζωντανά χρώματα στην ταινία.

Όπως πολύ ζωντανά αποτυπώνονται και τα συναισθήματα των πιο γνωστών γυναικών Chef  να εδραιώσουν την θέση τους σε έναν χώρο που παραδοσιακά υποστηρίζει την προώθηση των ανδρών σε παρόμοιες θέσεις.

Στιγμιότυπο από την δεξίωση τύπου branch που είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι φίλοι του κινηματογράφου, πριν απολαύσουν την ταινία A Fine line, της Ελληνοαμερικανίδας Τζοάνας Τζειμς. Την δεξίωση ετοίμασε η Σεφ Μαρία Λόη που εμφανίζεται και στην ταινία, προβάλλοντας τον ρόλο των γυναικών σε μια δύσκολη επαγγελματική κατηγορία. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η Joanna κατάφερε να περάσει το μήνυμα και μετά την προβολή απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού μαζί με την Μαρία Λόη και με συντονιστη τον διευθυντή της «Χελένικ Φιλμ Σοσάιτι» κ. Τζίμι Ντεμίτρο.

Η Σεφ Μαρία Λόη, εξήγησε στο κοινό πως άλλαξε επαγγελματική κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα άλλαξε και η φιλοσοφία της για την ζωή. Εστριψε λοιπόν το ενδιαφέρον της στις πραγματικές εστίες χαράς και δημιουργίας και άνοιξε ενα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, προωθώντας παράλληλα (ως πρέσβειρα) την υγιεινή διατροφή όπως αυτή έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, διαμέσου των αιώνων, μέσα απο βιβλία και άλλα αναλώσιμα και μη προιόντα που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ και στην αγορά.

Η ταινία έχει  βραβευτεί με πολλές διακρίσεις από το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και του Provincetown, ενώ ξεχώρισε και στο Women’s Film Festival.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.