ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η 2η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020,  η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με τον διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθέας», τον οργανισμό «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ελένη Γρίβα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι αποτέλεσε γέφυρα επικοινωνίας των εκπαιδευτικών από τις πέντε ηπείρους.

Η τηλεδιάσκεψη κατάφερε να δώσει βήμα στους εκπαιδευτικούς της Βορείου Ηπείρου, της Κωνσταντινούπολης, της Μαριούπολης, του Γιοχάνεσμπουργκ, της Ελλάδας, της Κύπρου, την Τιφλίδα και να προβάλλουν το έργο που επιτελούν και τον διαρκή αγώνα για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και την διατήρηση και καλλιέργεια της ελληνικής ταυτότητας τόσο των αποδήμων, όσο και των γηγενών.

Η συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη, της προέδρου του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, κ. Αθηνάς Κρομμύδα, του διευθυντή παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστασίου Κουλαρμάνη και του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου ήρθε να αποδείξει ότι συναρμόδιοι φορείς είναι αποφασισμένοι να διευρύνουν την συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και τον ιστορικό Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» για την δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου για την προώθηση και αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η τηλεδιάσκεψη διήρκησε δυόμιση ώρες, αλλά δεν έληξε εκεί. Οι συμμετέχοντες συνέχισαν την συζήτηση μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησαν από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη να συγκαλέσει άλλη μία τουλάχιστον τηλεδιάσκεψη προκειμένου να ανταλλάξουν σκέψεις και εμπειρίες για την έναρξη του νέου σχολικού έτους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρόπλασμα για την δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών.

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο μετέφερε την αγωνία του κ. Ελπιδοφόρου για την ελληνική γλώσσα, την Παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό, και την υποστήριξή του σε κάθε πρωτοβουλία προώθησης της ελληνικής παιδείας.

Ο Γενικός Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη, συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και εστίασε την προσοχή του στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους και μεταξύ άλλων τόνισε ότι εν μέσω της πανδημίας και του εγκλεισμού συνέλαβαν την ιδέα για την διοργάνωση παγκόσμια τηλεδιάσκεψης για την παιδεία και εστίασε την προσοχή της στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω της διαφοράς ώρας και των αποστάσεων.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δρ. Ελένη Γρίβα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αναφερόμενη στους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας επεσήμανε ότι «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι κοντά ή μακριά είμαστε ένα» και ότι «μας ενώνει η ιδέα της διαιώνισης της γλώσσας και των πολιτιστικών μας αξιών, μας ενώνει αυτός ο αγρός, που λέγεται Ελληνική Παιδεία «.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και στην προ έξι μηνών τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ιωάννου Γιαννόπουλου στην αυλή του ξύλινου σχολείου που δημιούργησε ο Γιαννόπουλος στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.

«Στο πρόσωπό του τιμήσαμε όλους τους δασκάλους», πρόσθεσε η κ. Κοκόλη.

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και στις θυσίες και στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

«Ο Αρχιεπίσκοπος πιστεύει πάρα πολύ στη γλώσσα, στην Παιδεία και θα κάνει ό,τι μπορεί να τη δυναμώσει, να ιδρύσει κι άλλα σχολεία και άλλα προγράμματα», πρόσθεσε ο Δρ. Κουλαρμάνης.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και εστίασε την προσοχή του στο θέμα της χορήγησης θεωρήσεων στους εκπαιδευτικούς που έρχονται με απόσπαση από την Ελλάδα.

Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ελληνική παιδεία, στον ρόλο των εκπαιδευτικών και των δημοσιογράφων και στην αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, αναφέρθηκε στη σημασία των σχολείων τσάρτερ, καθώς επίσης και στην αδελφοποίηση του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ του Τάρπον Σπρινγκς με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και στην πρωτοβουλία αδελφοποίησης  του Λυκείου του Τάρπον Σπρινγκς με το Λύκειο της Καλύμνου.

Ο ομογενής δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αναφερόμενος στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην Αμερική.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα, τόνισε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας μαζί με το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής εργάζονται από κοινού για την προώθηση της ελληνικής παιδείας και ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για τις νέες πρωτοβουλίες και προγράμματα.

«Με επιμονή, υπομονή, όραμα και πίστη ακλόνητοι στο καθήκον, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και με τη φλόγα της ψυχής μας, μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς μας, τα σχολεία μας, τις κοινότητές μας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κρομμύδα.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης, Μερόπη Κυριάκου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του συλλόγου και στην αγαστή συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών.

Εκτενή αναφορά έκανε και στα προβλήματα των εκπαιδευτικών που έρχονται με απόσπαση από την Ελλάδα και στην αναγκαιότητα δικτύωσης και συνεργασίας των εκπαιδευτικών.

Η κ. Μαρία Ηρακλέους ανέγνωσε το μήνυμα της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρος. Αθηνάς Μιχαηλίδου.

O πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Παναγιώτης Μπάρκας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Παναγιώτης Μπάρκας, τόσο κατά την διάρκεια της συζήτησης πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, όσο και κατά την διάρκεια της προσφώνησής του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί για πρώτη φορά καλούνται σε μια τέτοια σύσκεψη εκπαιδευτικοί από την μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο.

Ο κ. Μπάρκας διευκρίνισε ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν είναι απόδημοι, αλλά γηγενείς και ότι ανήκουν σε έναν αυτόχθονο πληθυσμό. Τόνισε επίσης ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας είναι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα, η οποία έχει τα δικά της σχολεία και τον δικό της πολιτισμό. 

Αναφερόμενος στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας επεσήμανε ότι διδάσκεται ως πρώτη γλώσσα και ότι η αλβανική διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσα.

Όσον αφορά το Τμήμα του οποίου ηγείται επεσήμανε ότι καταρτίζει τους Ελληνοδιδασκάλους για τα ελληνικά σχολεία και στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας και ότι αναλαμβάνει και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

«Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου αποτελεί και ένα από τα προηγμένα κέντρα έρευνας και προβολής του ελληνικού πολιτισμού μέσω συγγραμμάτων, ντοκιμαντέρ και άλλες εκδηλώσεις», επεσήμανε ο κ. Μπάρκας.

Η κ. Ελένη Ντόμπρα, υπεύθυνη τομέα εκπαίδευσης και συνάμα αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η κ. Ελένη Ντόμπρα, υπεύθυνη του τομέα εκπαίδευσης και συνάμα αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας αναφέρθηκε στην πορεία του ελληνισμού της Μαριούπολης και κατ’ επέκταση της Ουκρανίας και εστίασε την προσοχή της στα επιτεύγματα και στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Εκτενή αναφορά έκανε και στον ρόλο της Πανουκρανικής Ολυμπιάδας.

H αναπληρώτρια καθηγήτρια στα τμήματα «Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης» και «Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης» του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης (Mariupol  State University) Natalya Voyevutko εξέπληξε το ακροατήριο με τα άψογα ελληνικά της και με την αναφορά της στις συνέπειες της πανδημίας.

Ο Δρ. Γεώργιος Βλάχος, συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο Δρ. Γεώργιος Βλάχος, συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ συνεχάρη την κ. Κοκόλη για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι απαιτείται στοχευμένη θεματολογία και ότι κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία επισήμου επιστημονικού επιμορφωτικού φορέα.

Εκτενή αναφορά έκανε στην ελληνομάθεια και στην στελέχωση των εδρών ελληνικών σπουδών και τόνισε ότι είναι απαραίτητοι οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα.

Ο Διαμαντής Κομβόπουλος, διευθυντής Παιδουπόλεως και Στέγης Νεανίδων και συνάμα Φιλόλογος του Ζωγραφείου Λυκείου αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν,, Ελευθερία Οίκουτα, χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την τηλεδιάσκεψη και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας και την μετάβαση από την δια ζώσης στην εξ αποστάσεων διδασκαλία.

Η κ. Ελένη Κωλέττη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα ελληνικά σχολεία της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης λόγω του κορωνοϊού και τόνισε ότι τα παιδιά ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δρ. Ελένη Γρίβα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η Δρ. Ελένη Γρίβα, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό της συζήτησης συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν.

Αναφερόμενη στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά επεσήμανε ότι έχει μια ευρεία τυπολογία μοντέλων, καθώς και ποικίλα και ανομοιογενή προφίλ εκπαιδευτικών που διδάσκουν.

Πρότεινε να γίνει καταγραφή των αναγκών των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη, ή ξένη γλώσσα και εστίασε την προσοχή της στον ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας για την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα υπάρχοντα σχολικά ιδρύματα.

Τους εκπαιδευτικούς από την Αμερική παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαρμαρινός.

Η προσφώνηση του κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη

Συγκινούμαι πραγματικά που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα, έστω και διαδικτυακά. Ένας λόγος παραπάνω γιατί αυτή τη στιγμή πατώ στα πατριωτικά χώματα της Δωδεκανήσου: σας μιλώ από το ακριτικό Καστελόριζο, από την εσχατιά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Βρίσκομαι εδώ για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: πρώτον, για να εκπροσωπήσω τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα εγκαίνια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» που κάθε χρόνο πραγματοποιείται πάνω στο νησί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και  δεύτερον, για να ανακοινώσω δια ζώσης το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» για το καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης ΧρυσουλάκηςΦωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Το ειδικό αυτό βραβείο το θέσπισε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού σε μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όπως εργάζεστε και διαπρέπετε και εσείς, άλλωστε.

Εσείς, οι απόδημοί μας εκπαιδευτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ας είστε βέβαιοι πως αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες και τους κόπους σας γιατί έχω και εγώ υπηρετήσει την εκπαίδευση επί δεκαετίες και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόση αγάπη, καρτερία και, συχνά, αυταπάρνηση απαιτείται για να πετύχετε τους στόχους σας. Και κατά τη ρήση του Αριστοτέλη «Της παιδείας οι ρίζες είναι πικρές, μα οι καρποί γλυκείς».

Δημιουργείτε, παρεμβαίνετε, κρατάτε ζωντανή τη ελληνική συνείδηση των παιδιών των αποδήμων μας, τα οποία μεγαλώνουν μακριά από την Ελλάδα, κρατάτε ζωντανή την ιστορική μνήμη των ενήλικων ομογενών μας που λαχταρούν κάθε τι αυθεντικά ελληνικό, κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις μας, την Ορθοδοξία.

Όλα αυτά τα έχω και εγώ θέσει ως στόχους, όχι μόνο της ενοποιημένης πλέον Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και ως δικούς μου, προσωπικούς στόχους. Για αυτό το πολύτιμο οξυγόνο του έθνους μας που είναι πρώτα απ’ όλα η ελληνική γλώσσα, η ελληνική ποίηση, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες και το ελληνικό θέατρο – αρχαίο και νεοελληνικό – είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και δίνουμε απλόχερα τη στήριξή μας, ιδίως όταν πρόκειται για δημιουργίες και πρωτοβουλίες της ομογένειας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης, Μερόπη Κυριάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ειδικά στο δύσκολο διάστημα που διανύουμε, με την πανδημία να δοκιμάζει όλον τον πλανήτη, πολλώ δε μάλλον τα μικρά παιδιά που αναγκαστικά έμεναν ή μένουν στο σπίτι, κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουμε ώστε να απασχοληθούν με τρόπο δημιουργικό και άκρως ελληνικό. Αναφέρομαι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας Staellinika, που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε εκπαιδευτικού, αλλά και κάθε γονέα καθώς δίνεται ακόμα και η επιλογή της αυτοδιδασκαλίας.

Πρόκειται για τον καρπό συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ και συγκεκριμένα με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο αυτό. Οι εγγραφές και οι χρήστες είναι πολλές χιλιάδες από 110 κράτη, και καθημερινά προστίθενται νέοι σε όλον τον κόσμο.

Το εργαλείο αυτό το έχει ήδη υιοθετήσει και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και θα το εντάξει στα σχολεία που λειτουργούν υπό τη σκέπη της. Σύντομα όμως θα μπει και στα σχολεία Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Είχα τη χαρά να συμμετέχω σε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στα τέλη Ιουνίου και εκεί πιστοποιήθηκε τόσο η απήχηση αυτής της πρωτοβουλίας, όσο και η εξαιρετική προοπτική της για το μέλλον.

Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Εξαιρετική απήχηση είχε και η πρωτοβουλία μας να διοργανώσουμε διεθνή διαδικτυακό διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά και νέους έως 16 ετών. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες. Υπογραμμίζω πως σπάσαμε ρεκόρ συμμετοχής, με 3.520 μικρούς ομογενείς καλλιτέχνες από 31 χώρες, οι οποίοι ζωγράφισαν με θέμα «Κοντά ή μακριά, είμαστε όλοι ΕΝΑ».

Έχουμε δώσει και δίνουμε την αιγίδα μας και την συμπαράσταση μας, σε θεατρικά σχήματα και παραστάσεις που, είτε προέρχονται από την ομογένεια, είτε ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τους ομογενείς μας. Σύντομα και διαδικτυακά.

Και μια και μιλώ για τη δυνατότητα για διαδικτυακή πρόσβαση σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω πως συνάψαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία που η Γενική Γραμματεία προετοίμαζε επί σειρά μηνών με την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα έχει προβεί σε πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές συνεργασίες με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ναυτικό Μουσείο, για να ονομάσω μερικούς μόνο φορείς. Σκοπός είναι η πραγματοποίηση μιας μακράς σειράς εκδηλώσεων, εκθέσεων, ημερίδων με επίκεντρο την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Αυτές φροντίζουμε να ψηφιοποιηθούν, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε ψηφιακή – και όχι μόνο – πρόσβαση στην ομογένειά μας. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται και αρκετές που είναι καθαρά εκπαιδευτικές.

Με την ενοποίηση των δύο Γενικών Γραμματειών του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτής της Δημόσιας Διπλωματίας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, έχουμε πλέον μπροστά μας πεδίο δράσης ακόμα πιο εκτεταμένο και η δική σας συμβολή στις πρωτοβουλίες μας με ιδέες και προτάσεις, ας γνωρίζετε ότι είναι όλες καλοδεχούμενες. Άλλωστε και ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού μέχρι πρότινος, αλλά και στη συνέχεια, είχα και εξακολουθώ να έχω τις πόρτες μου ανοιχτές για τους απανταχού ομογενείς μας.

Με αυτές τις σκέψεις επιτρέψτε μου να κλείσω τον σύντομο χαιρετισμό μου και να ευχηθώ καλή συνέχεια σε όλους σας και καλή επιτυχία στη σημερινή σας τηλεδιάσκεψη.  

-Advertisement-

3 COMMENTS

  1. Αξιοποιωντας το Διαδικτυο μπορουμε επιτελους να κανουμε την διδασκαλια της ελληνικης γλωσσας και πολιτισμου παγκοσμιες ,διοτι ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ! Ειναι το δωρο των Αρχαιων Ελληνων στην Ανθρωποτητα!

  2. Δημήτρη,
    Πολύ ωραία η ανταπόκρισή σου για τη τηλεδιάσκεψη των εκπαιδευτικών. Ωραία η γνωριμία με άλλους εκπαιδευτικούς από όλο το κοσμο. Η ανταλαγή απόψεων,οι διαπιστώσεις, οι ανάγκες τα όνειρά μας, οι ελπίδες μας
    Τι βγήκε όμως από αυτή. Πάρθηκε κάποια απόφαση για την Ελληνική Παιδεία; Κάποια επιτροπή να μελετήσει κάποιο θέμα σχετικά; Να καταρτήσει ένα πρόγραμμα, μια σειρά πρωτεραιότητας των αναγκών της Ελληνικής Παιδείας; Ελπίζω την άλλη φορά.

    • Αγαπητέ Κωνσταντίνε. ‘Ηταν οι πρώτη φορά που συνομιλούθσαν και μερικοί δεν πρόλαβαν γιατί έληξε ο χρόνος των 2.5 ωρών της συνομιλίας. Υποσχέθηκαν να επανέλθουν και να διοργανώσουν άλλη μια τηλεδιάσκεψη και ας προσεχυηθούμε όπως την επόμενη φορά προετοιμάσουν ένα σχέδιο προγράμματος ούτως ώστε να μπορεί να συζητηθούν οι προτάσεις και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.